Image 1
Image 2

Primele proteste anti-scumpiri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Protestul de duminică are meritul a fi prima acțiune de stradă împotriva scumpirilor.
Că nu au ieșit în stradă sute de mii de persoane, deși toată lumea este profund nemulțumită, are o explicație simplă: partidul care a organizat protestul are un electorat de doar 10-15%.
De asemenea, trebuie ținut seama de faptul că la guvernare se află ambele partide mari, precum și UDMR.

Dacă facem o comparație cu protestul din 10 august 2018 la care au participat peste 100.000 de persoane avem în față imaginea distorsionată a modului în care reacționează opinia publică la măsurile luate de guvern.

În august 2018 protestele au fost provocate de intențiile guvernului PSD de a modifica legile justiției în așa fel încât să-l scape pe Liviu Dragnea de pușcărie. Marele miting a fost inițiat de PNL și USR. Au venit românii din străinătate, Diaspora fiind vedeta protestelor. Dar ceea ce au consacrat ca mare mitig au fost violenețele la care au fost supuși participanții de către forțele de ordine.

Acum protestele sunt de ordin social și economic. Așa cum am spus, la proteste nu participă electoratul PSD și PNL. La rândul lui, USR nu dorește să fie alăturat partidului lui George Simion. Se poate considera, așadar, că protestatarii de duminică au fost doar membri și simpatizanți AUR.

Fiind vorba despre proteste organizate de un partid catalogat extremist sau anti-sistem, guvernul nu va lua în serios doleanțele protestatarilor.

Prețurile la energie, de fapt la toate produsele, își vor continua ascensiunea fără nicio legătură cu realitatea. Fiecare comerciant, fiecare furnizor de utilități, își poate pune prețul pe care-l dorește. În numele liberalizării prețurilor, guvernul a renunțat la toate pârghiile de control. Se prea poate ca guvernul să nici nu aibă capacitatea de a înțelege ce se întâmplă în piață, cu repercusiuni catrastrofale pentru viața oamenilor, pentru nivelul de trai în scăderea drastică.

În aceste condiții dacă unul din cele două partide ar ieși de la guvernare, ar putea organiza proteste scoțând în stradă sute de mii de persoane.

PNL nu poate renunța la guvernare din cauza președintelui Iohannis provenit din partidul primului ministru Nicolae Ciucă. Prin urmare, liberalii sunt condamnați să rămână la guvernare până la sfârșitul mandatului prezidențial.

În conjunctura actuală, extrem de dramatică, dacă PSD iese de la guvernare ar putea câștiga toate alegerile din anul 2024. Problematice pentru PSD rămân doar prezidențialele. Cu toate că au avansat câteva nume, social-democrații nu au dibuit o personalitate carismatică pentru a-i propune să candideze ca independent susținut de PSD. Dar până la alegeri este timp suficient pentru PSD și PNL să se certe, să se împace, și iarăși să se certe pentru a se împăca din nou.

Poate chiar cu ocazia acestui miting anti-scumpiri să se iște o mică dispută între cele două partide.

Șansele unui miting să fie băgat în seamă sunt strâns legate de modul în care acționează forțele de ordine. Dacă protestele sunt înecate în sânge, dacă protestatarii, bătrâni, femei, copii, sunt agresați de forțele de ordine, se creează o stare emoțională, iar reacțiile opiniei publice, ale presei, sunt pe măsură.

Începutul violențelor a fost făcut în urmă cu câteva nopți când micul grup a lui George Simion a fost evacuat în forță, cu o nejustificată violență din partea poliției și jandamrilor dintr-un autobus staționat la ora 3 noaptea în fața guvernului.

Cu cât forțele de ordine sunt mai multe, în raport cu numărul protestatarilor, cu cât jandarmii sunt mai violenți, cu atât mai mult mitingul își atinge scopul.

Este un fel de a spune, pentru că actualii guvernanți nu țin seama de opinia publică. PSD continuă să se mențină în atenție prin promisiunile mereu amânate de majorare a pensiilor, iar PNL, cu o mai mică intensitate, îi ține isonul, ignorând economia reală.

Mediul de afaceri este la fel de afectat ca fiecare cetățean. Mai mult decât PSD, cel recomandat de însăși doctrina lui să ia măsuri de susținere a economiei este PNL.

Ca partid de dreapta, ca partid care pretinde că baza electoratului său este clasa de mijloc, dar și antreprenorii, liber-profesioniștii, oamenii cu inițiativă, PNL nu-și onorează doctrina.

Sigla Informatia Zilei

Cum închidem anul 2022?

Asculta acest articol Peste aproximativ cinci miliarde de ani Pământul se va apropia de Soare atât de aproape încât draga