Image 1
Image 2

Voluntari francezi în vizită la Satu Mare

Grupul de voluntari români şi francezi la întîlnirea cu edilii oraşului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Grupul de voluntari români şi francezi la întîlnirea cu edilii oraşului
Grupul de voluntari români şi francezi la întâlnirea cu edilii Sătmarului

Miercuri, 7 august, primarul Dorel Coica şi viceprimarul Marcela Papici s-au întâlnit cu două grupuri de voluntari francezi şi români.

Este vorba de 15 tineri francezi aparţinând de Asociaţia Les Francas şi 14 elevi din clase a X-a, a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Naţional Doamna Stanca din Satu Mare, aparţinând Asociaţiei Freres Europa, Filiala Satu Mare, coordonaţi de profesoara Gabriela Silaghi. După cum ne-au relatat, în perioada 5-19 august, ei derulează proiectul intitulat Schimb de experienţă franco-român de activităţi şi jocuri tradiţionale, finanţat de Uniunea Europeană cu 17.000 de euro. Aşa cum spuneam, pentru a fi în contact cu comunitatea şi cu autorităţile locale, grupul de tineri francezi şi români a vizitat miercuri dimineaţa Primăria municipiului Satu Mare. Edilii oraşului le­‐au mulţumit tinerilor pentru implicarea activă în comunitate, şi-au făcut o poză de grup cu ei şi i-au asigurat de tot sprijinul autorităţilor locale.

 

Stagiu de pregătire

 

Tinerii francezi urmează un stagiu de pregătire în domeniul animaţiei în Franţa. Activităţile desfăşurate la Satu Mare reprezintă a doua fază a proiectului început în 2012, când un grup de elevi romani au participat la un schimb de experienţă Franţa.

Proiectul are ca obiective schimbul de bune practici în domeniul animaţiei socio­-educative, interculturalitate, implicare socială şi voluntariat.

Timp de două săptămâni, tinerii români şi francezi vor desfăşura activităţi de animaţie socio-­educativă cu copii din comunităţile dezavantajate din municipiul nostru, ca o continuare a activităţilor de animaţie desfăşurate în timpul anului de Asociaţia Freres Europa la „Şcoala Octavian Goga”. Proiectul nu se limitează însă la a implementa activităţi deja trasate; o parte esenţială a acestuia reprezintă pregătirea activităţilor de tinerii liceeni si implicit formarea acestora în domeniul animaţiei, contribuind astfel la acumularea unor noi aptitudini şi competenţe, esenţiale pentru ei dar şi pentru comunitatea locală, odată puse în aplicare.

 

Alte activităţi ale francezilor

 

Întrucât unul dintre obiectivele proiectului îl reprezintă descoperirea obiceiurilor, tradiţiilor şi culturii româneşti, grupul va efectua două vizite culturale în Maramureş şi Cluj-Napoca, unde timp de patru zile vor încerca să surprindă puţin din specificul românesc, ne-a relatat Simina Ghiţ, de la Asociaţia Freres Europa.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Francas des Vosges -­ reprezentată de Baptiste Auzeral, în colaborare cu Asociaţia Freres Europa din Satu Mare, cu sprijinul Colegiului Naţional „Doamna Stanca”, reprezentat de directoarea Anna-­Maria Maruşca şi profesoarele Silaghi Gabriela şi Govor Maria, care s­‐au ocupat de selectarea elevilor şi coordonarea proiectului la nivelul Colegiului.

Un alt partener esenţial al proiectului a fost Şcoala Gimnazială „Octavian Goga”, reprezentată de directoarea Florina Chereji şi învăţătoarea Aurora Dodea, care au facilitat activităţile de animaţie de-­a lungul anului şcolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with