Primăriile Satu Mare şi Dorolţ vor să accese fonduri PNRR pentru cumpărarea a 17 autobuze electrice

Joi, 12 mai, în sistem online a avut loc o nouă şedinţă deîndată a Consiliului Local Satu Mare. Aceasta a avut loc “deîndată” deoarece s-a aprobat depunerea mai multor proiecte prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar aici de obicei este regula “primul venit, primul servit”.

Şedinţa a avut 5 puncte pe ordinea de zi, referitoare la achiziţia de noi autobuze, la elaborarea unui nou Plan Urbanistic General, pistă de biciclete de la staţia de epurare la Dara, ghişeu unic virtual pentru cetăţeni şi înscrierea unui imobil.
Potrivit referatului de aprobare, proiectul cu titlul „Achiziţia de autobuze nepoluante” va fi implementat în parteneriat cu comuna Dorolţ, iar valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 57.332.373,2310 lei cu TVA. Valoarea maximă eligibilă ce revine municipiului Satu Mare este în cuantum de 48.153.851 lei reprezentând cheltuieli eligibile asigurate din PNRR şi 9.149.231 lei, reprezentând TVA, cheltuieli asigurate de la bugetul de stat. Valoarea maximă eligibilă a proiectului ce revine comunei Dorolţ este în cuantum de 24.613 lei reprezentând cheltuieli eligibile asigurate din PNRR şi 4.676 lei, reprezentând TVA, cheltuieli asigurate de la bugetul de stat.
Vor urma să fie cumpărate 14 autobuze electrice de 12 metri, 3 autobuze electrice de 18 metri, 17 staţii de încărcare lentă şi 6 staţii de încărcare rapidă.
Prin acest proiect se urmăreşte scăderea emisiilor poluante de CO2, reducerea nivelului de zgomot şi îmbunătăţirea purităţii aerului, reducerea consumului de resurse primare din combustibili fosili, exploatarea sustenabilă a flotei de transport urban de călători, creşterea gradului de confort a călătorilor.

La proiectul privind „Elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiului Satu Mare”, consilierul PNL Victor Cernea a subliniat faptul că o firmă din Bucureşti lucrează de mai bine de 8 ani la PUG şi încă nu l-a finalizat şi că este riscant ca altcineva să reia demersurile. Primarul Kereskenyi a răspuns că nu poate estima un timp al realizării unui nou PUG, dar că vor fi preluate unele elemente de la planul aflat în lucru. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 3.184.986 lei fără TVA iar municipiul Satu Mare se angajează să finanţeze toate cheltuielile neeligibile necesare implementării proiectului.

Abonează-te acum Online!
  1. stefan cel mic a spus: 16 mai 2022, ora 16:33

    La acest proiect ar trebui sä ia parte fiecare cetätean din Satu Mare, chiar si la vamä as introduce o micä donatie pentru Judet ca. 10 lei ceea ce ar putea reduce cheltuielile sau ar putea pune in picioare cel de al doilea proiect de acest gen. Drumul pe care l-ati inceput este un drum sänätos eu vä propun si ämi doresc ca voi sä äl continuati. Succes Sätmärenilor.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517