Image 1
Image 2

Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean le interzic copiilor să intre cu colinda în Palatul Administrativ

Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor
Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor

Ce părere aveţi despre această decizie care-l va supăra şi pe Moş Crăciun?

În cadrul unei conferinţe de presă comună, primarul Kereskenyi Gabor şi preşedintele Consiliului Judeţean, au anunţat că începând din acest an cetele de colindători nu vor mai fi primite în incinta Palatului Administrativ. Potrivit noii conduceri a Primăriei Satu Mare şi Consiliului Judeţean, copiii care merg a colinda vor fi întâmpinaţi la “groapa lui Gyusi”, între orele 16 şi 18.

Această restricţie nu credem că este pe placul lui Moş Crăciun. Nici măcar în timpul regimului comunist nu s-a ajuns la o restricţie atât de dură împotriva tradiţiilor şi obiceiurilor. Palatul Administrativ este un simbol al autorităţii locale, la fel ca Palatul Victoria, Palatul Parlamentului sau Palatul Cotroceni.

Primul ministru, conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedintele României primeşte cetele de colindători în incinta instituţiilor respective. Regele Mihai şi-a făcut un obicei din a primi colindătorii la Săvârşin. Cum şi de ce au ajuns conducerile celor două instituţii să-i interzică lui Moş Crăciun accesul în aceste instituţii care sunt, până la urmă, ale întregului popor?

   Puşi în faţa acestei situaţii, ne facem o datorie de onoare faţă de cetăţenii din judeţul satu Mare, din municipiul Satu Mare, cerându-le celor doi, preşedintelui CJ şi primarului Kereskenyi să revină asupra acestei decizii aberante, anticreştine, care atentează la integritatea sufletească a copiilor.

În primul rând, tocmai autorităţile locale ar trebui să încurajeze tradiţiile şi obiceiurile tuturor cetăţenilor, fără deosebire de religie, etnie, orientare politică. Suntem atât de dezamăgiţi încât le cerem cetăţenilor să-şi spună punctul de vedere şi în funcţie de ce vor decide ei să se ia o deciziile.

Vă rugăm să răspundeţi cu toată sinceritatea la următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=253]

49 de comentarii

  1. Sincer sa fiu, numai cersetorii merg asa, neinvitati !. Sper ca nu sunteti un neam de cersetori drept urmare ar trebui sa intelegeti acest lucru. Locul de munca este loc de munca si nu loc de balci sau alte activitati traditionale sau culturale care nu au nimic in comun cu specificul activitatii care se desfasoara la acel loc de munca !. La locul de munca conducerea hatareste si raspunde pt. buna desfasurare a activitatilor iar in afara lui fiecare face ce vrea si ce doreste !. Trebe respectat atat locul de munca cat si omul in felul lui. De la terorizare /impunere pana la bunul simt vad ca la unii cale lunga este. Sarbatorile trebe facute in mod responsabil si civilizat ca sa ne bucuram cu totii de ele !.

  2. Primăria și consiliul județean sînt instituții publice nu proprietatea personală a vreunui șef. Conducătorii trebuie să conducă aceste instituții publice, pentru asta sunt plătiți din banii noștri, nu să interzică intrarea în ele! Colindătorii vestesc nașterea Domnului Isus Hristos, numai niște păgâni pot interzice asta! Rușinos și prostesc!

  3. să vedem după această conferinţă de presă câţi vor merge să colinde?
    Primarul Gabor are toate şansele săaibă foarte mulţi colindători, iar cei care vor merge să-l colinde nu-mi vine să cred că n-o să-i primească.
    Deci, dragi colindători pregătiţi-vă şi mergeţi şi colindaţi atât pe primarul nostru Gabor cât şi pe preşedintele Consiliului judeţean Satu Mare Csaba Pataki.

  4. Ce paradox – saptamana asta un avion plin cu satmareni la 10000de metri inaltime canta cu acompaniament, colinzi, in drum spre Londra. Acasa insa in Institutia care ar trebui sa se promoveze valorile si traditiile nationale, nu e voie, e interzis. Parca nu suntem normali. Voi ce de acasa nu va lasati, colindati chiar daca e interzis asa faceam si pe vremea comunismului, fiti aproape unii de altii.

  5. asta e o minciuna,oricine poate colinda poarta palatului,ca anul trecut(de parca anii anteriori,coica statea la poarta sa astepte colindatorii)doar ca ,sa gandit ca ar fi mai frumos ca copii,sa colinde pe mos craciun,intr un loc frumos amenajat in special pentru ei,si nu portarul,sau femeia de servici( cu tot respect pentru ei) de la asa zisul palat administrativ, de prost gust altfel,scopul este ca copii sa primeasca cadoul de la mos craciun,si nu de la mos primarie,sau mos consiliul judetean,mai ales ca este campanie,asa ca felicitari pentru idee,de altfel ,colindatul nu este un obicei romanesc,si alte natiuni crestine practica acest obicei frumos,printre ei si maghiarii,cu tot respectul pentru toti.

  6. Domnule Primar,în calitate de cetățean al orașului Satu Mare și mama unui copil care an de an a așteptat privilegiul de a putea merge la ,,colindat ,, în instituții, nu pentru acel cadou nesemnificativ, ci pur și simplu ideea de a cunoaște ,de a arata educația și sârguinta lor.Îmi pare rău că educația și calitatea dvs.de ,,primar ,,este total opusul așteptărilor noastre,adică încercați sa ne pedepsiți copii ,dar pe dumneavoastră cine va pedepsește ?La ce sa ne mai așteptăm? Ce urmează? Noi adulții înțelegem egoismul și nesimțirea dvs.dar copiilor cum putem sa le explicam situația ?

  7. La colindat nu se merge invitat, niciodata! colindul este vestea Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cine vrea o poate primi cine nu, nu. Acuma ca s-au aflat cei doi domni, din toata cladirea Palatului Administrativ, sa nu primeasca colinda, asta nu inseamna ca restul, de cine stie cate zeci de persoane, angajati ai aceleiasi institutii, nu vor sa o asculte. Si din respect (daca exista respect) pentru colegii domniilor lor, ar trebui sa reformuleze fraza, si sa faca o invitatie mare si frumoasa pusa pe prima pagina din ziarul Informatia zilei, cel mai vandut ziar din judetul Satu Mare.

  8. Consiliul și primăria
    Au idee handicapă
    Colinda să o primească
    Nu în casă, ci …în groapă!

    Mergeți, dragi elevi cu toții,
    Mergeți să îi colindați,
    Iar apoi, pe-aceste gazde
    În groapă să le lăsați.

    PS
    Sper că cei de la ziare
    Nu vor fi prea ocupați
    Să nu paț, ca altădată…
    Deci, mesajul-mi publicați?

  9. Voi ii vorbiti Gaborului de Mircea Eliade? Ce stie el de Mircea Eliade? Se vede pe mecla lui ca inteligenta nu este punctul lui forte.
    Nu UDMR-ul este de vina, aceasta formatiune obscura n-ar trebui sa conteze in viata politica, vinovati sint romanii pentru ca nu sint uniti.
    Mai Gaborule, n-ai vrea sa faci rocada cu Gyuszi de la Vetis? Adica sa mergi tu primar la Vetis si sa vina Gyuszi primar la Satu Mare? Vorbesc serios, ar trebui macar pe 2-3 ani, s-ar putea rezolva intre udemeristi, nu ca Gyuszi ar fi mult mai bun, dar macar ne-ar lasa sa colindam.

  10. In primul rand, nu trebe confundat Palatul Administrativ cu Palatul Copiilor !. In al doilea rand, nu mergi sa colinzi la cineva neinvitat sau fara sa ii ceri voia ca poate-l deranjezi !. In al treilea rand nu trebe confundat administratia cu traditia pt. ca sunt doua lucruri separate. Administratia se ocupa cu probleme administrative si nu traditionaliste !. Daca vreti sa colindati faceti-o acasa, in biserica, pe strazi dar nu antrenati in asta si institutii ca sa-i deranjati !. Pataki si Kereskenyi au procedat corect si civilizat. Cei care va opuneti invatati sa fiti mai civilizati si sa-i intelegeti si pe altii. Tine si de bunul simt !….Inca bine ca colindul nu este obligatoriu !.

  11. iată ce zice Mircea Eliade despre această tradiție veche românească.
    „Ritualul se desfășoară de obicei începând din Ajunul Crăciunului (24 decembrie), până dimineața zilei următoare. Grupul de șase până la treizeci de tineri (colindători) aleg un vătaf, care cunoaște obiceiurile tradiționale și vreme de patruzeci sau optsprezece zile ei se adună de patru, cinci ori pe săptămână, într-o casă anumită, ca să primească instrucția necesară. În seara zilei de 24 decembrie, îmbrăcați în straie noi ți împodobiți cu flori și zurgălăi, colindătorii fac urări mai întâi la casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe străzi, cântă din trompete și bat darabana, pentru ca larma făcută să alunge duhurile rele și să-i vestească pe gospodari de sosirea lor. Ei cântă prima colindă la fereastră și după ce au primit învoirea celor ai casei, intră în casă și își continuă repertoriul, dansează cu fetele tinere și rostesc urările tradiționale. Colindătorii aduc sănătate și bogăție, reprezentate de o rămurică de brad pusă într-un vas plin cu mere și pere mici. Exceptând familiile cele mai sărace, de la celelalte primesc daruri: colaci, plăcinte, fructe, carne, băutură etc. După ce au străbătut întreg satul, grupul colindătorilor organizează o serbare la care iau parte toți tinerii.”

  12. Obiceiul de a colinda reprezentantii administratiei publice,are origini comuniste.Tovarasii eru colindati de pionieri si de soimii patriei.Era bucurie mare ,tovarasii ii pupau pe obrajiori,pe varful capului(care unde apuca),era veselie se faceau poze care apareau in cotidienele tarii ,judetene pe panourile scolare,etc.etc.Moda populismului era foarte la moda in perioada comunismului si se pare ca din comentarii si atitudinea unor publicatii judetene a ramas un obicei care nu se va stinge prea curand.

  13. Tendențios articol. Dacă ar fi spus respectivii că așteaptă colindătorii la Poesis totul era minunat. Acest articol îmi confirmă faptul că nu se mai finanțează din bani publici publicații private. Cât despre cei revoltați de decizia celor doi, vedeți că mai sunt și alte tradiții românești pe care ungurii ăștia doi s-ar putea să le distrugă : furtul din văii publici, statul degeaba la birou, etc.

  14. Gabor a facut deja pe el si posteaza ca de fapt a deschis usa , nu a inchis-o ca sa vina toti, nu stie ungurul, ca un colind se primeste in CASA nu la marginea gropii de la 18 la 20. La Debrecen cu el ca acolo s-a scolit , il donam gratis.

  15. Eu nu înţeleg de ce vreţi ca nişte fiinţe nevinovate precum copiii să colinde nişte persoane care nu vor să fie colidate sau să colinde pereţii Palatului Administrativ. Să răsune colindele copiilor în şcoli, pe stradă ,să răsune oraşul de colindele tuturor pt.că este un prilej de bucurie ,se naşte Messia. Să luăm partea bună a lucrurilor ,bine că nu s a interzis colindatul de tot. Colindaţi bisericile ,casa domnului şi nu în ultimul timp bucuraţi vă. Să aveţi parte de un Crăcin plin de bucurii şi de cadouri. Nu lăsaţi pe nimeni şi nimic să l strice. Crăciun Fericit dragi sătmăreni.

  16. De ce sa interzici colindele la Primarie si CJ ? Simplu pentru ca nu venea nici un grup de copii unguri. Toti erau romani. O felicit pe D-na Papici singura romanca adevarata din CL. Rusine celor doi viceprimari romani marioneta. Doza de sovinism ascuns o simtim, dar vorba romanului- incet, incet li se umple carul!

  17. Domnul primar Gabor Kereskeri poate primi colidatorii la crisma Ciocirlia unde isi petrece timpul in fiecare zi in loc sa fie la serviciu. deci dragi colidatori
    cautati pe domnul primar la crisma din colt, linga cazarma. Rusine, de trei ori rusine!

  18. Mi se pare aberantă această decizie… Postul Crăciunului este singura perioadă din an când se pot promova colindele noastre strămoșești,tradițiile si obiceiurile autentice..Este o perioada a anului care îndeamnă la pace,bunătate, post, rugăciune, iubire față de oameni…Dar de ce sa promovăm colindele “zestrea strămoșeasca” dacă trăim într_o lume de non_valori??

  19. Ați omis anumite chestii:

    1. Se va putea colinda în Palatul Administrativ, însă doar începând cu 1 ianuarie 2017 și până pe 5 noiembrie 2017.

    2. Colindele în alte limbi sunt acceptate în continuare.

    3. Ștefan Hrușcă este cel care de fapt a aprins spiritele. A vrut să vină în colind la Palatul Administrativ. Dar nu știau cum să-l refuze, pentru că era deja pe listă Nótár Mary.

Lasă un răspuns

Connect with