00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Primăria Satu Mare anunţă amenzi mari pentru deţinătorii de terenuri care nu distrug ambrozia

Scris de Ioan Aniţaş, 05 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultima perioadă, ziarul nostru a scris de mai multe ori despre efectele nefaste ale polenului de Ambrozia – Iarba Pârloagei, mai ales asupra persoanelor alergice la polen. Tot în materialele la care facem referire am menţionat obligaţiile populaţiei şi primăriilor în ceea ce priveşte combaterea acestei plante invazive.

Primăriile au obligaţia de a informa cetăţenii, dar în egală măsură să monitorizeze modul în care cetăţenii şi fermierii se achită de prevederile legale privind combaterea acestei buruieni periculoase pentru sănătatea cetăţenilor. Având în vedere faptul că în acţiunea de combatere a acestei plante sunt implicate inclusiv autorităţile publice locale, vă reţinem atenţia cu un apel-avertisment transmis populaţiei.

Primăria Satu Mare atenţionează deţinătorii de terenuri

Primăria Municipiului Satu Mare aduce la cunoştinţa proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri din municipiul Satu Mare că au obligaţia să ia măsuri de combatere a buruienii ambrozia. În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi pentru prevenirea răspândirii acesteia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia de a face lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Conform H.C.L. nr. 173/25.09.2014, “Nedistrugerea buruienilor care pot cauza prejudicii asupra stării de sănătate a populaţiei şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia) de pe spaţiile verzi din faţa imobilelor, curţilor, grădinilor, terenurilor arabile intravilane prin scoaterea rădăcinilor, smulgere sau cosire de către proprietarii sau deţinătorii imobilului, terenului se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.” Menţionăm că aceste măsuri sunt obligatorii până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia, precizează comunicatul invocat mai sus.

Altfel, de ani de zile autorităţile “luptă” pentru a reduce ritmul de extindere a plantei Ambrosia artemisiifolia (ambrozia). Ea este prezentă la marginea căii ferate, pe lângă drumuri indiferent de categorie, iar de o vreme se regăseşte şi în gospodăriile populaţiei. Despre prezenţa ei în oraşe, în locurile neîntreţinute, să nu mai vorbim.

Abonează-te acum Online!
  1. Elisabeta Fischer a spus: 10 iunie 2019, ora 07:58

    Pe strada Andron Ionita s-a taiat vegetatia dupa multe sesizari, chiar la Garda de Mediu, desi ambrozia era ca-n jungla. Nici primaria, nici Florisalul nu au intervenit degeaba am reclamat. Am fost si la Protectia mediului care a sesizat primaria dar degeaba. Va invit stimati alesi sa vedeti din nou cum arata strada, se va taia ambrozia daca vom umbla toata vara la toate institutiile?

  2. Dac Bulibas a spus: 06 iunie 2019, ora 09:16

    Don Quijote de la Satu Mare ( Maskulik) iar se lupta cu morile de vant, l-a apucat din nou nebunia…..In gradinile nelucrate de catre cei plecati in strainatate cum interveniti ?. Nu vedeti, constatare nu puteti face, violare domiciliu nu aveti dreptul si atunci ce combatere este acesta ?. Dar pe spatiile publice ati rezolvat problema sau doar amendati pe proprietari. Primarul si Maskulik sunt exceptati de la amenda chiar daca nu-si fac treaba in acest sens in spatiile publice. Din alergie la polen inca din cate stiu nu a murit nimeni !!! dar de intepaturi de insecte /animale au murit. Ce urmeaza ?, sa lichidam si albinele…?. Prosti mai sunteti…..De chimicalele din alimente, legume, fructe, incaltaminte, imbracaminte periculoase pt. organism fiind cancerigene si care la fel dauneaza sanatatii ati auzit ?. Cu poluarile ce faceti ? . Doar in Ambrozia gasiti pericolul in rest nimica ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.