Primăria Satu Mare anunţă amenzi mari pentru deţinătorii de terenuri care nu distrug ambrozia | Informaţia Zilei

Primăria Satu Mare anunţă amenzi mari pentru deţinătorii de terenuri care nu distrug ambrozia

Scris de Ioan Aniţaş, 05 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultima perioadă, ziarul nostru a scris de mai multe ori despre efectele nefaste ale polenului de Ambrozia – Iarba Pârloagei, mai ales asupra persoanelor alergice la polen. Tot în materialele la care facem referire am menţionat obligaţiile populaţiei şi primăriilor în ceea ce priveşte combaterea acestei plante invazive.

Primăriile au obligaţia de a informa cetăţenii, dar în egală măsură să monitorizeze modul în care cetăţenii şi fermierii se achită de prevederile legale privind combaterea acestei buruieni periculoase pentru sănătatea cetăţenilor. Având în vedere faptul că în acţiunea de combatere a acestei plante sunt implicate inclusiv autorităţile publice locale, vă reţinem atenţia cu un apel-avertisment transmis populaţiei.

Primăria Satu Mare atenţionează deţinătorii de terenuri

Primăria Municipiului Satu Mare aduce la cunoştinţa proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri din municipiul Satu Mare că au obligaţia să ia măsuri de combatere a buruienii ambrozia. În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi pentru prevenirea răspândirii acesteia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia de a face lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Conform H.C.L. nr. 173/25.09.2014, “Nedistrugerea buruienilor care pot cauza prejudicii asupra stării de sănătate a populaţiei şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia) de pe spaţiile verzi din faţa imobilelor, curţilor, grădinilor, terenurilor arabile intravilane prin scoaterea rădăcinilor, smulgere sau cosire de către proprietarii sau deţinătorii imobilului, terenului se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.” Menţionăm că aceste măsuri sunt obligatorii până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia, precizează comunicatul invocat mai sus.

Altfel, de ani de zile autorităţile “luptă” pentru a reduce ritmul de extindere a plantei Ambrosia artemisiifolia (ambrozia). Ea este prezentă la marginea căii ferate, pe lângă drumuri indiferent de categorie, iar de o vreme se regăseşte şi în gospodăriile populaţiei. Despre prezenţa ei în oraşe, în locurile neîntreţinute, să nu mai vorbim.

Abonează-te acum Online!
 1. ADELINA a spus: 12 august 2019, ora 20:33

  Buna ziua , locuiesc pe str Panait Cerna si doresc sa va invit pe aceasta strada minunata sa observati si dvs cultura de ambrozie , totdodata dorim ( eu si familia mea ) solutionarea , combaterea si distrugerea ambroziei si rezolvarea (castrarea) cainilor fara stapan de pe strada noastra .
  In vecinatatea proprietatii noastre exista parcele de teren neingrijite , neingradite , pe care au crescut buruieni de peste 2m inaltime , in special ambrozie . Familia mea sufera de alergie la ambrozie . Doresc extirparea/distrugerea ambroziei, curatarea terenurilor, ingradirea si ingrijirea acestora cat de repede cu putinta.
  Mentionez ca aceste loturi nu sunt ingrijite Comform legii 62/2018 , iar garda de mediu are obligatia sa someze/amendeze proprietarii terenurilor care nu curata si igienizeaza terenurile aflate in proprietatea lor.

  Va rog sa dispuneti cat mai repede de prevederile legale, pentru stoparea altor neplaceri .

  Va multumesc

  A. U.

 2. Elisabeta Fischer a spus: 10 iunie 2019, ora 07:58

  Pe strada Andron Ionita s-a taiat vegetatia dupa multe sesizari, chiar la Garda de Mediu, desi ambrozia era ca-n jungla. Nici primaria, nici Florisalul nu au intervenit degeaba am reclamat. Am fost si la Protectia mediului care a sesizat primaria dar degeaba. Va invit stimati alesi sa vedeti din nou cum arata strada, se va taia ambrozia daca vom umbla toata vara la toate institutiile?

 3. Dac Bulibas a spus: 06 iunie 2019, ora 09:16

  Don Quijote de la Satu Mare ( Maskulik) iar se lupta cu morile de vant, l-a apucat din nou nebunia…..In gradinile nelucrate de catre cei plecati in strainatate cum interveniti ?. Nu vedeti, constatare nu puteti face, violare domiciliu nu aveti dreptul si atunci ce combatere este acesta ?. Dar pe spatiile publice ati rezolvat problema sau doar amendati pe proprietari. Primarul si Maskulik sunt exceptati de la amenda chiar daca nu-si fac treaba in acest sens in spatiile publice. Din alergie la polen inca din cate stiu nu a murit nimeni !!! dar de intepaturi de insecte /animale au murit. Ce urmeaza ?, sa lichidam si albinele…?. Prosti mai sunteti…..De chimicalele din alimente, legume, fructe, incaltaminte, imbracaminte periculoase pt. organism fiind cancerigene si care la fel dauneaza sanatatii ati auzit ?. Cu poluarile ce faceti ? . Doar in Ambrozia gasiti pericolul in rest nimica ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345