Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Primar mare, primari buni, aventurieri

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

   În urma alegerilor locale din 5 iunie au fost aleşi sau realeşi peste 3000 de primari. Unii, pentru că legea prevedea un singur tur, au fost aleşi de 20-30% dintre alegătorii prezenţi la vot, în timp ce alţii au realizat scoruri foarte mari, mergând de la 50% până la 70-80%. Un caz a atras atenţia în mod deosebit.

Realegerea lui Cătălin Cherecheş în funcţia de primar în Baia Mare în timp ce era arestat ridică foarte multe semne de întrebare. S-a spus că ar fi o lovitură dată DNA-ului pentru că oamenii îl consideră nevinovat în ciuda faptului că procurorii susţin că a fost prins în flagrant luând mită. S-a spus că a înregistrat această victorie pentru că a avut contracandidaţi slabi. Adevărul, în acest caz şi în altele similare, nu este pe undeva pe la mijloc, cum se spune. Adevărul în cazul primarului Cherecheş trebuie căutat în modul în care percep cetăţenii un primar. Există primari mari, primari buni şi simplii aventurieri. Au obţinut rezultate mari cei care au făcut lucruri mari. Un primar mare îşi pune amprenta pe faţa localităţii. Înfiinţează instituţii, lasă în urmă construcţii durabile, modifică percepţia oamenilor despre propria lor localitate. Un primar mare, cu viziune, face istorie.

Un primar bun rezolvă treburile curente, face curăţenie, acoperă an de an gropile, vorbeşte cu oamenii, stropeşte ţânţarii, pune floricele şi dacă are noroc este reales după patru ani. Dacă pierde alegerile reintră în anonimatul din care l-a scos doar funcţia. Dar dintre cei peste 3000 de primari majoritatea sunt simpli aventurieri săltaţi în funcţie de partidele în care s-au înscris doar ca să prindă şi ei ceva.

Primarul Cherecheş, ales cu 70% din voturi, a fost perceput de către băimăreni ca fiind un primar mare. Realegerea sa nu are nimic de-a face cu DNA, cu arestarea, cu vinovăţia sau nevinovăţia lui. Dacă ar fi fost arestaţi  şi alţi primari mari ar fi fost realeşi pentru simplul fapt că şi-au creat imaginea de primari deosebiţi.

În schimb, un primar considerat doar bun, ar fi pierdut alegerile dacă nu se afla în mijlocul oamenilor în timpul campaniei electorale. Un primar bun nu-şi poate reînnoi mandatul dacă nu mai este susţinut de propriul partid. Ca independent, un primar bun pierde, iar un primar mare câştigă.

Fiecare candidat, fără să o spună în mod răspicat, tinde să se prezinte ca un viitor mare primar. Toţi vizează să rămână în istorie pin faptele lor. De pildă la Satu Mare, reperul este un al treilea pod peste Someş. Ca voinicul din poveste, cine reuşeşte să facă un pod nou peste Someş îşi asigură victoria. Promiţând că vor face al treilea pod, candidaţii la primăria Satu Mare au pretenţia ca oamenii să-l voteze pentru că  îl percep ca pe un ctitor, ca pe un primar de mare viitor. Până acum nimeni nu a reuşit această performanţă, dar toţi candidaţii s-au învârtit în jurul acestui subiect.

Satu Mare nu a avut parte în cei 26 de ani de la revoluţie de un primar mare. Trebuie să-i excludem pe primarii din alte vremuri pentru simplul fapt că nimeni nu s-a obosit să scormonească prin arhive şi să le prezinte realizările. Au fost astfel de primari. Este discutabil şi dacă, după revoluţie, Satu Mare a fost condus măcar de un primar bun. Ar trebui întrebaţi sătmărenii.

Un primar mare reinventează un oraş. Un primar bun face curăţenie. Un aventurier îşi face mendrele şi pleacă. Un mare primar pune instituţiile pe picioare, înfiinţează instituţii noi, schimbă faţa oraşului, de jos, de la firul ierbii până sus, la tencuiala şi stucaturile de pe ziduri. Dacă ne uităm mai atenţi la modelele care există, la Sibiu, Alba Iulia, chiar Cluj şi Baia Mare, Carei, şi multe alte localităţi mai mici, vom observa că unul din secretele succesului îl reprezintă accentul pus pe cultură, pe amenajarea locurilor în care oamenii îşi petrec timpul liber, pe amenajarea parcurilor,  pe cafenele, locuri de promenadă, muzee, case memoriale, festivaluri etc. etc. Un oraş în care un turist nu are ce vedea, nu numai că nu este căutat de nimeni, dar este părăsit chiar şi de propriii săi locuitori. Un primar din arest a fost reales pentru că lumea a considerat că a făcut lucruri ieşite din comun. Acesta este secretul victoriei lui Cătălin Cherecheş.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend