Image 1
Image 2

Primar mare, primari buni, aventurieri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   În urma alegerilor locale din 5 iunie au fost aleși sau realeși peste 3000 de primari. Unii, pentru că legea prevedea un singur tur, au fost aleși de 20-30% dintre alegătorii prezenți la vot, în timp ce alții au realizat scoruri foarte mari, mergând de la 50% până la 70-80%. Un caz a atras atenția în mod deosebit.

Realegerea lui Cătălin Cherecheș în funcția de primar în Baia Mare în timp ce era arestat ridică foarte multe semne de întrebare. S-a spus că ar fi o lovitură dată DNA-ului pentru că oamenii îl consideră nevinovat în ciuda faptului că procurorii susțin că a fost prins în flagrant luând mită. S-a spus că a înregistrat această victorie pentru că a avut contracandidați slabi. Adevărul, în acest caz și în altele similare, nu este pe undeva pe la mijloc, cum se spune. Adevărul în cazul primarului Cherecheș trebuie căutat în modul în care percep cetățenii un primar. Există primari mari, primari buni și simplii aventurieri. Au obținut rezultate mari cei care au făcut lucruri mari. Un primar mare își pune amprenta pe fața localității. Înființează instituții, lasă în urmă construcții durabile, modifică percepția oamenilor despre propria lor localitate. Un primar mare, cu viziune, face istorie.

Un primar bun rezolvă treburile curente, face curățenie, acoperă an de an gropile, vorbește cu oamenii, stropește țânțarii, pune floricele și dacă are noroc este reales după patru ani. Dacă pierde alegerile reintră în anonimatul din care l-a scos doar funcția. Dar dintre cei peste 3000 de primari majoritatea sunt simpli aventurieri săltați în funcție de partidele în care s-au înscris doar ca să prindă și ei ceva.

Primarul Cherecheș, ales cu 70% din voturi, a fost perceput de către băimăreni ca fiind un primar mare. Realegerea sa nu are nimic de-a face cu DNA, cu arestarea, cu vinovăția sau nevinovăția lui. Dacă ar fi fost arestați  și alți primari mari ar fi fost realeși pentru simplul fapt că și-au creat imaginea de primari deosebiți.

În schimb, un primar considerat doar bun, ar fi pierdut alegerile dacă nu se afla în mijlocul oamenilor în timpul campaniei electorale. Un primar bun nu-și poate reînnoi mandatul dacă nu mai este susținut de propriul partid. Ca independent, un primar bun pierde, iar un primar mare câștigă.

Fiecare candidat, fără să o spună în mod răspicat, tinde să se prezinte ca un viitor mare primar. Toți vizează să rămână în istorie pin faptele lor. De pildă la Satu Mare, reperul este un al treilea pod peste Someș. Ca voinicul din poveste, cine reușește să facă un pod nou peste Someș își asigură victoria. Promițând că vor face al treilea pod, candidații la primăria Satu Mare au pretenția ca oamenii să-l voteze pentru că  îl percep ca pe un ctitor, ca pe un primar de mare viitor. Până acum nimeni nu a reușit această performanță, dar toți candidații s-au învârtit în jurul acestui subiect.

Satu Mare nu a avut parte în cei 26 de ani de la revoluție de un primar mare. Trebuie să-i excludem pe primarii din alte vremuri pentru simplul fapt că nimeni nu s-a obosit să scormonească prin arhive și să le prezinte realizările. Au fost astfel de primari. Este discutabil și dacă, după revoluție, Satu Mare a fost condus măcar de un primar bun. Ar trebui întrebați sătmărenii.

Un primar mare reinventează un oraș. Un primar bun face curățenie. Un aventurier își face mendrele și pleacă. Un mare primar pune instituțiile pe picioare, înființează instituții noi, schimbă fața orașului, de jos, de la firul ierbii până sus, la tencuiala și stucaturile de pe ziduri. Dacă ne uităm mai atenți la modelele care există, la Sibiu, Alba Iulia, chiar Cluj și Baia Mare, Carei, și multe alte localități mai mici, vom observa că unul din secretele succesului îl reprezintă accentul pus pe cultură, pe amenajarea locurilor în care oamenii își petrec timpul liber, pe amenajarea parcurilor,  pe cafenele, locuri de promenadă, muzee, case memoriale, festivaluri etc. etc. Un oraș în care un turist nu are ce vedea, nu numai că nu este căutat de nimeni, dar este părăsit chiar și de propriii săi locuitori. Un primar din arest a fost reales pentru că lumea a considerat că a făcut lucruri ieșite din comun. Acesta este secretul victoriei lui Cătălin Cherecheș.

Sigla Informatia Zilei

Partidele, ca fostele imperii

Asculta acest articol Conducătorii marilor imperii ştiau că trebuie să atace, altfel vor fi atacaţi. Rusia, Turcia, Austria: moştenitoarele fostelor