Image 1
Image 2

Prima zi de campanie, ultima zi de pace

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Foarte mulți politicieni și-au exprimat până acum îngrijorarea față de caracterul agresiv al campaniilor electorale. Despre campania ce vine s-a spus că va fi una urâtă, murdară. Depinde însă nu se va aduna mizeria, la vârf sau la nivel local? După experiența trecută, de regulă se vede întreaga mizerie de la vârf și se ascunde destul de bine cea de la nivel local. Toată lumea este atentă la ce fac liderii naționali, dar și figurile mai cunoscute din teritoriu. De pildă Radu Mazăre, din cauza scandalurilor în care este implicat este tratat ca un lider național. De asemenea, atenția opiniei publice se concentrează asupra celor care într-un fel sau altul sunt supuși unor anchete penale. Ultimul caz, al fostului președinte de consiliu județean, Florentin Popescu ajuns deputat PDL, trecut la PMP, anchetat de DNA, ar putea fi un subiect intens dezbătut la început de campanie electorală. Scandalurile se învârt în jurul demnitarilor, a foștilor demnitari, dar și în jurul unor reprezentanți ai autorităților locale. În timpul campaniilor electorale primarii, președinții de consilii județene, consilierii sunt obiecte ale atacurilor partidelor politice. Nu în ultimul rând se pun reflectoarele pe conducerile partidelor politice.
Abuzurile, corupția sunt teme predilecte. Populația află foarte multe lucruri neplăcute despre cei ce conduc. Oamenii își descarcă nervii adunați în timp. Chiar dacă este vorba despre alegerile pentru Parlamentul European, în campanie se discută despre probleme naționale și locale. Putem fi siguri că la distanță de câțiva ani PDL-ului încă i se va reproșa că a tăiat salariile. PSD și PNL vor fi acuzate că în timp ce aveau o majoritate de 70% nu au făcut nimic. Până la spargerea USL ar fi putut face o sumedenie de lucruri bune. Descentralizarea, regionalizarea, modificarea Constituției, au rămas la stadiul de promisiuni demagogice. La nivel local sunt, de asemenea, multe promisiuni neonorate. Oamenii au votat USL la grămadă, iar după doi ani constată că au fost păcăliți. Mulți aleși s-au transformat în baroni locali, sub masca interesului față de comunitate nu se ocupă de fapt decât de problemele personale. Nemulțumirile izbucnesc de regulă în campaniile electorale.
În această perioadă, relativ scurtă, se produce o erodare a imaginii accelerată. Un politician care intră, să zicem, cu o încredere de 40-50%, poate ieși din campanie cu o cotă de încredere tăiată la jumătate. În același timp, campaniile electorale oferă prilejul unor candidați să se afirme în fața opiniei publice, chiar dacă nu câștigă. Oamenii care se implică în campanie, susținătorii candidaților, au ocazia să se facă cunoscuți. Ei iau contact direct cu alegătorii, sunt prezenți în mass media. Nu trebuie văzută doar partea urâtă a unei campanii. O campanie electorală devine o rampă de lansare pentru tinerii din echipele candidaților.
Miza nu este doar victoria celor prinși în listele electorale. Se contabilizează pentru viitor rezultatul fiecărui partid. Nu doar partidele intră într-un nou top, ci și organizațiile locale de partid. Primarii sunt apreciați în funcție de numărul de voturi obținute de partidul său, desigur, ca urmare a implicării sale în campanie. O campanie electorală este de o complexitate comparabilă cu o campanie militară. Sunt implicate o sumedenie de instituții, sunt mobilizate armate întregi de alegători, fiecare partid concetrându-se pe bazinul său electoral. În acest sens, considerăm că odată cu intrarea în campanie se declanșează un adevărat război în care fiecare cetățean poate alege să se implice sau să stea deoparte. Este de datoria partidelor să-i lămurească pe oameni să participe la singurul joc politic cu miză. De fapt, partea cea mai urâtă dintr-o campanie sunt rezultatele slabe.

Sigla Informatia Zilei

Alegerile se apropie, ce face opoziţia?

Punându-i-se eticheta de partid “extremist” practic AUR este scos pe linie moartă. Degeaba urcă în sondaje, uneori plasat pe locul doi, înaintea PNL, alteori cu două puncte în spate, pentru că nu este luat în serios.

Să mai vorbim și despre opoziție

USR-PLUS a dispărut, locul său fiind luat de Alianța Dreapta Unită, Compusă din elemente politice disparate, USR, Forța Dreptei și PMP, pe bună dreptate te întrebi ce au în comun Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac?