Image 1
Image 2

Prima mișcare deșteaptă a PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Dacă PNL mai insistă mult pe ideea că depunerea moțiunii de cenzură, chemarea lui Victor Ponta la DNA și cererea președintelui adresată premierului de a demisiona nu sunt simple coincidențe, recunoaște că nu știe face politică performantă, că lasă totul la voia întâmplării. De la victoria în alegerile prezidențiale și fuziunea celor două partide atacul concentrat asupra primului ministru Ponta este prima mișcare deșteaptă pe care o fac împreună Klaus Iohannis și PNL. Toate s-au întâmplat într-o singură zi. Ca la debarcarea în Normandia. Nu se văd pregătirile din spatele acestei acțiuni, însă ele au fost intense.


Prevestea ceva furtuna care s-a abătut asupra PSD? Desigur. Micile atacuri, loviturile de imagine aplicate  sistematic PSD-ului, scoaterea figurilor din dispozitivul de luptă politică, au culminat cu acuzațiile aduse primului ministru. Contracararea atacurilor prin invocarea prezumției de nevinovăție este puerilă. |ine în justiție, nu însă și în politică. Nevinovat sau nu, Victor Ponta s-a ales cu o etichetă pe frunte pe care nu o va putea desprinde nici după ce se va termina procesul. PSD-ul este prins ca într-o menghină. Nu-i rămâne altceva de făcut decât să se încăpățâneze și să reziste, neținând seama de onoare. Singura lui forță constă în majoritatea din Parlament, mai ales din Camera Deputaților. Restul sunt mișcări de imagine, inclusiv convocarea liderilor la București pentru a decide dacă îl susțin în continuare pe președintele lor de partid în funcția de prim ministru. Au altă soluție? Este o situație asemănătoare cu cea a lui Liviu Dragnea, dar care se va complica pe măsură ce se vor intensifica atacurile opoziției.
Ce avantaje are PNL și până în ce punct speră că va ajunge? Cheia succesului stă în tema moțiunii de cenzură. Ea se adresează exact publicului care s-a revoltat pentru că nu au fost lăsați românii din străinătate să voteze. PSD putea sau se putea preface că rezolvă problema votului din diaspora. Nu a făcut-o din aroganță sau nepăsare. Dacă PNL va reuși să scoată în stradă foștii alegători a lui Klaus Iohannis, pus sub presiune, Victor Ponta se va vedea silit să demisioneze. Problema cu DNA se va rezolva relativ simplu. Deputații vor face zid în jurul său. Poate că și dosarul este subțire. La urma urmei este vorba despre fapte din trecut, iar suma în discuție este de doar 40.000 de euro. O nimica toată față de milioanele din alte dosare ale DNA. Procesul se poate amâna la nesfârșit. Nu acesta este punctul vulnerabil al premierului, doar că de aici s-a pornit tăvălugul.
Premierului Ponta, guvernului și nu în ultimul rând PSD-ului, i se pot aduce reproșuri cu nemiluita. ~n primul rând premierului i se poate reproșa că sprijină în continuare corupții din partid. PSD-ul nici după arestările din ultimele luni nu s-a reformat, ci dimpotrivă, strânge rândurile în jurul corupților. De aceea era nevoie ca DNA să atace la vârf. Ca și Adrian Năstase, și Victor Ponta poate fi considerat  dacă nu un simbol al corupției, un apărător al corupților. De această etichetă nu va mai scăpa pentru că opoziția se va strădui să mențină viu subiectul chiar și până la alegerile de anul viitor.
PSD-ul se află în unul dintre cele mai dificile momente ale existenței sale. Are majoritate confortabilă în parlament, dar dacă se reactivează electoratul lui Iohannis, această majoritate se va spulbera. Aici este nevoie de aportul președintelui. Va chema Iohannis lumea în stradă, în caz că Ponta refuză să demisioneze? PNL contează mai puțin în această confruntare, partidul având propriile probleme. Este posbil ca președintele să ezite, să nu se avânte cu toată forța în această luptă pentru că știe că PNL nu este pregătit să guverneze. De aici ar putea veni salvarea PSD. O soluție de compromis ar putea fi demisia lui Ponta și desemnarea unui nou premier tot din rândul PSD.

Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu

Riscurile asumării răspunderii

Decizia de asumarea răspunderii guvernului în parlament este un gest suprem pe care îl face un prim ministru pentru adoptarea unei legi. Dacă nu se întruneşte majoritatea simplă guvernul cade.