Prima ediţie a evenimentului Satelor Unite ale Maramureşului şi Sătmarului a ajuns la final

Scris de Mirela Filimon, 23 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Evenimentul creştin-patriotic intitulat Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului, ce promite a deveni unul anual, a adunat mii de credincioşi din cele două judeţe, pe dealul de la Huta Certeze. Deşi vremea nu a fost tocmai favorabilă călăreţilor şi drumeţilor care au ales să vină la punctul de întâlnire, acest lucru nu a împiedicat ca locaţia să fie plină ochi cu patrioţi, creştini ortodocşi.

Cu toate că întâlnirea delegaţiilor din cele opt protopopiate implicate a fost fixată pentru ora 15:30, pe tot parcursul evenimentului au sosit căruţe şi drumeţi călare, în semn de respect şi apreciere a neamului românesc, dar şi pentru a arăta importanta credinţei pentru sufletul fiecărui participant. Deschiderea oficială a început cu Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, care a ţinut neapărat să îşi arate recunoş-tinţa faţă de tinerii care au venit de la drum lung, dar care au fost de două ori mai frumoşi pentru faptul că au parcurs distanţele de la casele lor în portul popular oşenesc, codrenesc ori moroşenesc. Episcopul a dat cuvântul deputatului Adrian Cozma, care a fost şi iniţiatorul evenimentului cultural-patriotic, derulat pe dealul de la Huta Certeze.

A urmat apoi rugăciunea comună în deschiderea reuniunii de tineri, iar de la 16:30, invitatul special pr. Constantin Necula să susţină o conferinţă, adresându-se în special tinerilor. Şi acesta a avut numai cuvinte de apreciere pentru cei care au rămas în faţa scenei, deşi a plouat torenţial, iar vremea nu a ţinut deloc cu organizatorii.

În timpul concertelor care au urmat s-a creat o atmosferă extraordinară. Publicul a cântat împreună cu artiştii invitaţi, dintre care îi amintim pe Marian Buzilă, Maria Petca Poptean, Oana Bozga, Paul Ananie, Maria Tripon, Maria şi Mihai Nemeş, Nicolae şi Nicuşor Mureşan.

Ziua de marţi a fost una cu totul aparte. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a demonstrat faptul că, în sânul Bisericii Ortodoxe, se cultivă iubirea faţă de neam şi ţară. Şi acest lucru s-a văzut, în primul rând, în determinarea miilor de tineri veniţi în costume populare, dar şi steaguri tricolore, brâuri, sau eşarfe în cele trei culori reprezentative pentru neamul nostru.

Felicitări organizatorilor pentru acest eveniment de amploare, care a ajuns la sufletul fiecărui participant, venit fie din Oaş, Codru sau Maramureş.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 25 august 2022, ora 09:43

  Am auzit ca Pataki Csaba a fost singurul de la UDMR prezent la eveniment. Probabil ca este singurul maghiar cu bun-simt din conducerea UDMR.

 2. unul a spus: 25 august 2022, ora 06:56

  Vatra Romaneasca

 3. unul a spus: 25 august 2022, ora 06:55

  Curat Vatra Romaneasca

 4. Nicu a spus: 24 august 2022, ora 11:59

  Foarte frumos, Bravo organizatorilor si participantilor care au dovedit ca sunt patrioti si uniti cand se mobilizeaza exemplar.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517