Image 1
Image 2

Prima ediţie a evenimentului Satelor Unite ale Maramureşului şi Sătmarului a ajuns la final

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul creștin-patriotic intitulat Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului, ce promite a deveni unul anual, a adunat mii de credincioși din cele două județe, pe dealul de la Huta Certeze. Deși vremea nu a fost tocmai favorabilă călăreților și drumeților care au ales să vină la punctul de întâlnire, acest lucru nu a împiedicat ca locația să fie plină ochi cu patrioți, creștini ortodocși.

Cu toate că întâlnirea delegațiilor din cele opt protopopiate implicate a fost fixată pentru ora 15:30, pe tot parcursul evenimentului au sosit căruțe și drumeți călare, în semn de respect și apreciere a neamului românesc, dar și pentru a arăta importanta credinței pentru sufletul fiecărui participant. Deschiderea oficială a început cu Preasfințitul Iustin Sigheteanul, care a ținut neapărat să își arate recunoș-tința față de tinerii care au venit de la drum lung, dar care au fost de două ori mai frumoși pentru faptul că au parcurs distanțele de la casele lor în portul popular oșenesc, codrenesc ori moroșenesc. Episcopul a dat cuvântul deputatului Adrian Cozma, care a fost și inițiatorul evenimentului cultural-patriotic, derulat pe dealul de la Huta Certeze.

A urmat apoi rugăciunea comună în deschiderea reuniunii de tineri, iar de la 16:30, invitatul special pr. Constantin Necula să susțină o conferință, adresându-se în special tinerilor. Și acesta a avut numai cuvinte de apreciere pentru cei care au rămas în fața scenei, deși a plouat torențial, iar vremea nu a ținut deloc cu organizatorii.

În timpul concertelor care au urmat s-a creat o atmosferă extraordinară. Publicul a cântat împreună cu artiștii invitați, dintre care îi amintim pe Marian Buzilă, Maria Petca Poptean, Oana Bozga, Paul Ananie, Maria Tripon, Maria și Mihai Nemeș, Nicolae și Nicușor Mureșan.

Ziua de marți a fost una cu totul aparte. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a demonstrat faptul că, în sânul Bisericii Ortodoxe, se cultivă iubirea față de neam și țară. Și acest lucru s-a văzut, în primul rând, în determinarea miilor de tineri veniți în costume populare, dar și steaguri tricolore, brâuri, sau eșarfe în cele trei culori reprezentative pentru neamul nostru.

Felicitări organizatorilor pentru acest eveniment de amploare, care a ajuns la sufletul fiecărui participant, venit fie din Oaș, Codru sau Maramureș.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

POSTUL CRĂCIUNULUI

Am intrat în Postul Crăciunului

În 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului cum mai este cunoscut în popor. Acest post ține 40 de zile, începând cu ziua de azi, 15 noiembrie și ține până în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, cu lăsatul secului  în seara Sfântului Apostol Filip, luni, 14 noiembrie.