Image 1
Image 2

Prezentarea cărții “Constantin Lucaciu – o figură istorică necunoscută” la Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică 28 noiembrie la Catedrala Greco-Catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril , de la ora 11.00, va fi prezentată cartea “Constantin Lucaciu – o figură istorică necunoscută“, semnată de Adriana Zaharia, apărută anul acesta la editurile Solsțițiu și Școala Ardeleană.

Preot greco-catolic, un militant pentru drepturile românilor, Constantin Lucaciu, fratele celebrului dr. Vasile Lucaciu, a fost în epocă considerat una dintre marile personalități ale românilor transilvăneni. În anul 1914 s-a refugiat în România unde a scris lucrarea “Biserica, Școala și Armata”, foarte apreciată de marele istoric Nicolae Iorga.

Cartea Adrianei Zaharia a fost foarte bine primită de critica de specialitate, bucurându-se și de un succes în rândul publicului larg. Slujind ca preot greco-catolic în această biserică, este un bun prilej să fie cinstit așa cum se cuvine în preajma zilei de 1 Decembrie. Constantin Lucaciu a scris pagini memorabile și foarte apreciative la adresa Bisericii Ortodoxe considerând cele două biserici surori un factor important în formarea conștiinței și unității naționale.


Considerată de prof. univ. dr. Toader Nicoară cea mai bună cunoscătoare a familiei Lucaciu, Adriana Zaharia lucrează la o amplă monografie a întregii familii Lucaciu care numără personalități marcante precum: episcopul Nicolae Toth, dr. Vasile Lucaciu, Constantin Lucaciu, dr. Epaminonda Lucaciu, Petru Lucaciu, Ioan Costin, Vasile Meruțiu. Inginer Petru Lucaciu a donat Academiei Române 1,5 milioane lei pentru acordarea de burse tinerilor studioși.

Printre vorbitori se numără: scriitorii Dumitru Păcuraru, George Vulturescu, Felician Pop, Robert Laszlo. La final, autoarea va acorda autografe.

Prezentarea cărții va fi completată de un moment artistic: Stela Danciu – vioară și Adrian Lupescu va interpreta o melodie, compoziție proprie, dedicată dr. Vasile Lucaciu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns