Image 1
Image 2

Prețurile reglementate pentru centralele sub 1 MW ar putea fi aplicate din iunie sau iulie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Schema pentru tarifele fixe tip ‘feed-in’ ce se vor aplica centralelor sub 1 MW, respectiv 2 MW în cazul unităților pe biomasă în cogenerare, ar putea începe în iunie sau iulie, dacă răspunsul așteptat de autorități de la Comisia Europeană va veni în martie, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru în boardul Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, ultimul set de documente legat de tarifele ‘feed-in’ a fost trimis Comisiei Europene în luna decembrie 2013, însă răspunsul final nu a fost încă primit.

“Așteptăm aprobarea de la Comisia Europeană (CE) pentru aceste prețuri reglementate pentru unități sub 1 MW, respectiv 2 MW în cazul centralelor pe biomasă în cogenerare. În prima săptămână din decembrie am trimis ultimul set de documente către Comisie, legat de tarifele ‘feed-in’, iar discuțiile privind centralele sub 1 MW le-am început în mai 2013. Au fost puse întrebări de către CE și am răspuns în decembrie 2013. Așteptăm reacția și părerea lor. Le-am trimis o metodologie pe baza căreia se vor calcula aceste tarife, iar în decembrie le-am trimis și anumite exemple de tarife”, a spus Zoltan Nagy, la HydroPower Energy Summit 2014.

El a atras atenția că aceste cifre ar putea să nu fie definitive, întrucât după aprobarea finală a metodologiei vor fi calculate prețurile finale.
“Cifrele s-ar putea să nu fie definitive. După ce primim răspunsul CE, există posibilitatea ca metodologia să fie schimbată sau anumite cifre să fie schimbate. Vom avea aprobarea finală a acestei metodologii și, pe baza ei, vom calcula prețurile finale. Acestea sunt simple exemple și am decis să nu le publicăm pentru a nu da drumul la speculații în piață. Valorile sunt deja calculate, nu sunt publice, au fost trimise doar CE.

În momentul în care CE ne va comunica dacă este de acord cu tehnologia sau dacă are sugestii, atunci vom calcula și publica tarifele. Având în vedere ritmul CE, este posibil ca, pe parcursul acestei luni, să-l primim. Momentan, avem reacții pozitive din partea lor, avem nevoie de cel puțin două luni să începem metodologia. Dacă primim un răspuns pozitiv din partea CE în martie, probabil că în iunie sau iulie am putea începe această schemă pentru tarifele ‘feed-in'”, a precizat reprezentantul ANRE.

Nagy a explicat că posibilitatea de a fi stabilite aceste prețuri reglementate (feed-in tarrifs) este prevăzută în Legea 220/2008. Inițial, aceste tarife puteau fi stabilite pentru centralele sub 1 MW. Ulterior, după mai multe modificări ale Legii 220, de acest tip de tarife pot beneficia și centralele pe biomasă și în cogenerare de 2MW.

“În momentul în care, în 2011, am obținut de la Comisia Europeană autorizarea pentru schema de sprijin, aceasta s-a dat doar pe schema de sprijin pe certificate verzi. Această schemă de sprijin pe certificate verzi se aplică atât centralelor peste 1 MW, cât și centralelor sub 1 MW. Am inițiat o discuție cu CE pentru aprobarea schemei de sprijin pe ‘feed-in tarrifs’ pe centralele mici. Dacă ei sunt de acord cu această metodologie, o vom aplica, vom calcula prețuri fixe pentru fiecare tehnologie în parte — adică un preț unic pentru hidro, pentru fotovoltaic, pentru toate tipurile de biomasă în cogenerare sau doar producere de energie electrică — și vom pune în aplicare schema de sprijin”, a arătat el.

Zoltan Nagy a menționat că acest lucru va însemna că furnizorii implicați de energie electrică vor avea obligația de a prelua această energie, de a plăti tarifele fixe stabilite de ANRE, iar investitorul mic ar avea “o viață mai simplă, nu ar avea problema de a căuta un cumpărător pentru energie electrică, de a participa la piețele centralizate de energie electrică, de certificate verzi, ar fi mult mai simplu să vândă unui partener stabilit de ANRE cantitatea de energie electrică produsă”.

Conform acestuia, metoda de calcul al tarifelor reglementate presupune un calcul cost-beneficiu în funcție de costurile de investiție și de cele de operare.

“Noi am propus CE să folosim aceleași rate de rentabilitate care au fost aprobate și pentru schema de sprijin pentru certificate verzi, deci undeva între 10 și 12% — aceasta variază de la o tehnologie la alta — și, folosind aceste rate de rentabilitate, pornind de la un anumit nivel al costurilor de investiții, respectiv de operare, trebuie să ajungem la un nivel al venitului pentru a ajunge la acea rată de rentabilitate și, aplicând la fiecare tehnologie în parte, ne dă o valoare”, a detaliat acesta.

Nagy a subliniat că acest tarif va fi opțional.

“Va fi opțional. Dacă cineva îndeplinește condițiile de a beneficia de aceste tarife reglementate, acesta are posibilitatea de a opta dacă merge pe ‘feed-in tarrifs’ sau dacă va merge pe certificate verzi. Inclusiv pentru centralele existente, cei care sunt acreditați pe certificate verzi vor avea o perioadă de timp în care pot să opteze să schimbe schema de sprijin”, a adăugat oficialul ANRE.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with