Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în aprilie de la nivelul record atins în martie

Scris de Cristina Bursuc, 13 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor în luna aprilie, după ce în luna martie a urcat la un maxim istoric, dar cu toate acestea securitatea alimentară mondială continuă să fie un motiv de îngrijorare din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2022, acest indice a scăzut cu 0,8% comparativ cu luna martie, până la 158,5 puncte, faţă de maximul istoric de 159,7 puncte atins în luna martie. „Această mică scădere este o veste binevenită, în special pentru ţările cu venituri mici, dar cu toate acestea preţurile la alimente rămân apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflectă tensiunile persistente pe piaţă şi reprezintă o provocare la adresa securităţii alimentare mondiale”, a subliniat economistul şef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

Datele FAO arată că, în pofida scăderii uşoare din aprilie comparativ cu luna martie acestui an, indicele global al preţurilor produselor alimentare este cu 29,8% mai mare decât era în luna aprilie a anului trecut, creştere care se datorează în parte şi îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei ruseşti în Ucraina.

Reculul indicelui FAO în luna aprilie comparativ cu luna martie se datorează în primul rând unui declin de 5,7% înregistrat la preţul uleiurilor vegetale, pe măsură ce solicitările pentru raţionalizare au dus la scăderea preţurilor la uleiurile de palmier, floarea soarelui şi soia. De asemenea, preţul cerealelor calculat de FAO a scăzut cu 0,7% în luna aprilie, după un salt de 17% în luna martie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517