Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Preţurile lemnului de foc au luat-o razna în toată ţara ca urmare a livrărilor masive în afară

Scris de Ioan Aniţaş, 26 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Transport lemne de foc

Transport lemne de foc

Încălzirea cu lemne costă aproape la fel cât cea cu gaze

În prag de iarnă, dar în plină toamnă, populaţia în special de la sate, este preocupată de a-şi asigura lemnele pentru perioada ce vine. Necesarul de lemn de foc este stabilit de fiecare familie în funcţie de sistemul de încălzire folosit – sobe, sobe de teracotă sau centrale termice pe combustibil solid. De o vreme este tot mai greu de procurat lemnele, preţurile în creştere. Ofertele sunt limitate, iar cerea este mare şi pentru extern. Din pădurile proprietate privată, la fel ca şi din cele de stat, tăierile nu se pot face la discreţie.

Retrocedarea pădurilor către foştii proprietari şi/sau urmaşii acestora, a făcut ca o bună parte din fondul forestier să intre în proprietate privată. Implicit, retrocedarea a fost urmată în majoritatea cazurilor de predarea acestor păduri în administrare şi pază ocoalelor silvice în special private. Acestea sunt entităţile care se ocupă de tăierea şi valorificarea masei lemnoase. În aceste condiţii este normal să existe preţuri diferite în ceea ce priveşte vânzarea lemnului de foc.

 

La nivelul judeţului Satu Mare, în funcţie de esenţa lemnului de foc şi de alţi parametri, preţurile sunt cuprinse între 150 şi 250 de lei metrul cub, iar alţii spun că în fapt preţul este stabilit la metru ster. De la specialişti în domeniu am aflat că metrul ster este aproximativ 0,68 dintr-un metru cub. Cu alte cuvinte, un metru cub înseamnă aproape 1,5 metri steri. Ca urmare a acestor diferenţe, la cumpărarea lemnului de foc, mai ale la ofertele făcute de comercianţi, să aveţi mare atenţie.

 

 

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 26 septembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.