Image 1
Image 2

Preţurile lemnului de foc au luat-o razna în toată ţara ca urmare a livrărilor masive în afară

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Transport lemne de foc
Transport lemne de foc

Încălzirea cu lemne costă aproape la fel cât cea cu gaze

În prag de iarnă, dar în plină toamnă, populaţia în special de la sate, este preocupată de a-şi asigura lemnele pentru perioada ce vine. Necesarul de lemn de foc este stabilit de fiecare familie în funcţie de sistemul de încălzire folosit – sobe, sobe de teracotă sau centrale termice pe combustibil solid. De o vreme este tot mai greu de procurat lemnele, preţurile în creştere. Ofertele sunt limitate, iar cerea este mare şi pentru extern. Din pădurile proprietate privată, la fel ca şi din cele de stat, tăierile nu se pot face la discreţie.

Retrocedarea pădurilor către foştii proprietari şi/sau urmaşii acestora, a făcut ca o bună parte din fondul forestier să intre în proprietate privată. Implicit, retrocedarea a fost urmată în majoritatea cazurilor de predarea acestor păduri în administrare şi pază ocoalelor silvice în special private. Acestea sunt entităţile care se ocupă de tăierea şi valorificarea masei lemnoase. În aceste condiţii este normal să existe preţuri diferite în ceea ce priveşte vânzarea lemnului de foc.

 

La nivelul judeţului Satu Mare, în funcţie de esenţa lemnului de foc şi de alţi parametri, preţurile sunt cuprinse între 150 şi 250 de lei metrul cub, iar alţii spun că în fapt preţul este stabilit la metru ster. De la specialişti în domeniu am aflat că metrul ster este aproximativ 0,68 dintr-un metru cub. Cu alte cuvinte, un metru cub înseamnă aproape 1,5 metri steri. Ca urmare a acestor diferenţe, la cumpărarea lemnului de foc, mai ale la ofertele făcute de comercianţi, să aveţi mare atenţie.

 

 

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 26 septembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns