18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Preţurile lemnului de foc au luat-o razna în toată ţara ca urmare a livrărilor masive în afară

Scris de Ioan Aniţaş, 26 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Transport lemne de foc

Transport lemne de foc

Încălzirea cu lemne costă aproape la fel cât cea cu gaze

În prag de iarnă, dar în plină toamnă, populaţia în special de la sate, este preocupată de a-şi asigura lemnele pentru perioada ce vine. Necesarul de lemn de foc este stabilit de fiecare familie în funcţie de sistemul de încălzire folosit – sobe, sobe de teracotă sau centrale termice pe combustibil solid. De o vreme este tot mai greu de procurat lemnele, preţurile în creştere. Ofertele sunt limitate, iar cerea este mare şi pentru extern. Din pădurile proprietate privată, la fel ca şi din cele de stat, tăierile nu se pot face la discreţie.

Retrocedarea pădurilor către foştii proprietari şi/sau urmaşii acestora, a făcut ca o bună parte din fondul forestier să intre în proprietate privată. Implicit, retrocedarea a fost urmată în majoritatea cazurilor de predarea acestor păduri în administrare şi pază ocoalelor silvice în special private. Acestea sunt entităţile care se ocupă de tăierea şi valorificarea masei lemnoase. În aceste condiţii este normal să existe preţuri diferite în ceea ce priveşte vânzarea lemnului de foc.

 

La nivelul judeţului Satu Mare, în funcţie de esenţa lemnului de foc şi de alţi parametri, preţurile sunt cuprinse între 150 şi 250 de lei metrul cub, iar alţii spun că în fapt preţul este stabilit la metru ster. De la specialişti în domeniu am aflat că metrul ster este aproximativ 0,68 dintr-un metru cub. Cu alte cuvinte, un metru cub înseamnă aproape 1,5 metri steri. Ca urmare a acestor diferenţe, la cumpărarea lemnului de foc, mai ale la ofertele făcute de comercianţi, să aveţi mare atenţie.

 

 

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 26 septembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.