17.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 02.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Începuturile Miliţiei Judeţene Satu Mare. 04.00 Cultură – 10x10 Născut în România 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Alfatter Tamas. Titlul emisiunii: Vor fi suficienţi bani pentru curăţirea drumurilor la iarnă? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – 10x10 Născut în România 15.00 Teleshopping 15.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 16.00 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal.

Preţurile la lapte, brânză şi unt din România sunt influenţate de politica economică a Uniunii Europene

Scris de Ioan Aniţaş, 31 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Producatorii de lactate au de suferit

Preturile la produsele de baza cresc fara contenire

Indiferent de producţia internă, vedem că preţurile în special la alimentele de bază cresc fără contenire. Un recent studiu american a dezvăluit că motivele trebuie căutate în politica economică a UE.

Românii, cel puţin până acum, nu au avut curajul de a-şi spune punctul de vedere. UE, la fel ca toate instituţiile europene, sunt privite cu sfinţenie. Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că UE are cel mai corupt aparat birocratic. Poate că are dreptate. Prezentăm mai jos un articol care ar trebui să ne pună pe gânduri, fie că este vorba despre pesta porcină care decimează industria alimentară românească, fie că este vorba despre mai noua pestă a rumegătoarelor.

Creşte producţia, scad veniturile fermierilor

Anul acesta, Uniunea Europeană va avea o creştere a producţiei de lapte cu 2,2 milioane de tone, a celei de brânză cu 200,000 de tone şi a celei de unt cu 70.000 de tone, se arată în cifrele Departamentului American pentru Agricultură (USDA).

În cazul laptelui, producţia totală din Uniunea Europeană va atinge cifra de 155,6 milioane de tone, faţă de cele 153,4 de milioane de tone înregistrate anul trecut. Creşterea de producţie a dus, însă, şi la o scădere a preţurilor plătite fermierilor. Astfel că în intervalul mai-aprilie fermierii aveau venituri cu aproximativ 2% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017.

USDA estimează şi o creştere a exporturilor de lapte provenit din UE, mai ales către China. De altfel, doar în luna aprilie a putut fi constatată o creştere a exporturilor către această piaţă de 6% de la un an la altul. În 2017 exporturile de lapte ale UE au totalizat 563 de milioane de dolari (480 de milioane de euro), aşteptările fiind ca anul acesta să fie depăşită această cifră.

Şi producţia de brânză ar urma să crească, pe fondul producţiei mai mari de lapte, urmând a ajunge la 10,3 milioane de tone, cu 200,000 de tone mai mult decât în 2017. Cea mai mare parte a acestei cantităţi va fi absorbită de o piaţă care a crescut cu 2% de la un an la altul. Astfel că la export s-ar putea duce doar 840,000 de tone.

La fel ca în cazul laptelui şi a brânzei, producţia de unt va fi mai mare decât cea din 2017, cu aproximativ 70.000 de tone – echivalentul unei creşteri de 2%, ceea ce va duce totalul la 2,39 milioane de tone. Cu toate acestea, datorită cererii mari, nu este previzionată o scădere a preţului la unt.

La sfârşitul lunii iunie, de exemplu, o tonă de unt costa 7.100 de dolari. Nici exporturile nu vor resimţi o schimbare semnificativă, tot datorită cererii interne mari. Ce se va exporta însă se va duce către Statele Unite, China şi Arabia Saudită.

Criza bovinelor

Asistăm în ultimii 25-30 de ani la o scădere dramatică a efectivului de bovine în România, fără ca cineva să îşi pună întrebarea „de ce?”. Plecând de la comunicatul Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava privind evoluţia (mai corect involuţia) efectivului de bovine din judeţul Suceava, judeţ care a fost dintotdeauna pe primul loc la efectivul de bovine, respectiv scăderea de la 180.000 capete în 2012 la 110.000 capete în 2017, scădere care de altfel se manifestă în aproximativ aceleaşi proporţii şi la nivel naţional, încercăm să sintetizăm o parte a problemelor care au dus la această scădere, despre care putem spune că pune în pericol chiar siguranţa alimentară a României.

Din analiza situaţiei din teritoriu se observă că tendinţa de scădere a efectivelor este mai accentuată la fermele mici, gospodăriile ţărăneşti şi fermele de familie, unde am constatat că sunt sate întregi în care aproape nu mai există vaci. Puţinele ferme comerciale apărute în ultimii ani nu au reuşit nici pe departe să compenseze această scădere.

Fluctuaţia preţurilor şi mai ales scăderea acestora la materia primă (animale vii, carne şi lapte) au dus la o lipsă a predictibilităţii economice şi la rezultate financiare negative. Vedem pe piaţă din ce în ce mai multe brânzeturi fără lapte, mezeluri fără carne şi carne injectată, care numai carne nu poate fi numită.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.