Image 1
Image 2

Preţul porcului viu este în scădere pe piaţa europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Cu aproape două luni înainte de Crăciun, piaţa europeană a cărnii de porc este zguduită de preţurile foarte mici şi în scădere, pe care le oferă procersatorii fermierilor. Potrivit unui studiu prezentat de publicaţia Recolta eu., reducerea preţurilor de achiziţie este resimţită şi de fermierii români crescători de porci.

Studiul la care facem referire arată că în această perioadă, în zona de sud a României, preţul pe care-l primesc fermierii la poarta fermei este de aproximativ 4,7 lei/kilogramul în viu, în vreme ce media în Uniunea Europeană este de 4,63 lei/kilogram. Sub media UE sunt preţurile în zona de nord-vest a ţării noastre, acolo unde se oferă doar 4,6 lei/kilogramul în viu. Potrivit publicaţiei menţionate mai sus, pe Bursa din Olanda preţul porcului gras este de aproximativ 4,58 lei/kilogram.

De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat stocuri disponibile la furnizorii tradiţionali ai pieţei ruseşti. Din evidenţele UE rezultă că, în primele şase luni, au fost exportate către Rusia numai 54.000 tone carne de porc faţă de 350.000 de tone anul trecut. Cele mai afectate ţări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică /INS/, efectivele de porcine din România la 1 mai 2014 erau de 4,518 milioane capete, în scădere cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, efectivele matcă au scăzut cu 3,1%, de la 354.531 capete la 342.610 capete.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with