Preţul gazelor naturale în Europa, la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni

Scris de Cristina Bursuc, 20 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au coborât luni, 16 ianuarie, la cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021, în condiţiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori să-si îşi trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european, transmite Bloomberg.
Cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar şi cu 15%, ducând declinul înregistrat de la începutul anului până la 27%. Importatorii chinezi încearcă să direcţioneze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie şi martie, pe fondul preţurilor reduse şi stocurilor mari de pe piaţa chineză. Aceste informaţii au calmat îngrijorările că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel că navele încărcate cu GNL vor fi redirecţionate dinspre Occident spre China.
La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 3.49 p.m. cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând.
O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere. Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămână, este foarte posibil să fie unul scurt şi insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe măsură ce cererea a fost ţinută sub control iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 22 ianuarie 2023, ora 11:38

  Sursa: Click.ro

  Motivul pentru care nu plătim facturi mici la gaze, deşi preţul a scăzut în Europa
  20 ianuarie 2023

  De ce a scăzut preţul gazelor naturale pe bursă

  „De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze.”, a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.

  Statul şi distribuitorii, de vină pentru facturile mari la gaze

  Preţurile gazelor naturale din Europa au scăzut la cel mai niveluri nemaivăzute de înainte de invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNBC. Gazele naturale cu livrare în februarie 2023 costă acum 55,45 euro/MWh, iar de la începutul anului s-au ieftinit cu 27%, potrivit sursei citate. Scăderea vine în contextul în care iarna este mai blândă în Europa decât se estima.

  În România, preţurile gazelor sunt plafonate de stat pentru consumatorii casnici la preţul de 0,31 lei pe KWh. Este un preţ mai mare decât cel de pe bursa olandeză.

  Experţii în domeniu spun că acest lucru nu se va regăsi şi în buzunarele românilor pentru că legea nu îi obligă pe distribuitori să scadă preţul facturilor, iar dacă statul a impus preţul de 0,31 lei pe kilowatt aceştia nu au niciun interes să-l vândă sub nivelul cerut.

  Vor vedea românii facturi mai mici la gaze?

  Statul nu are niciun interes să scadă plafonul şi, probabil, nici nu va face acest lucru, după cum susţin specialiştii în domeniu. Însă, nu face acest lucru pentru a-l proteja pe furnizor, cum ar fi de aşteptat, care poate a luat o mare cantitate de gaze la preţ mai mare. Altele sunt motivele: fiecare îşi vede interesul propriu, atât statul, cât şi furnizorul. Furnizorul are interesul ca preţul să fie cât mai mare, statul are şi el interesul să câştige cât mai mult la buget. Preţ mare înseamnă TVA mare. Ajungem la concluzia simplă că facturile conumatorilor români nu o să sufere nicio schimbare care să îi bucure pe aceştia.

  etc,..etc…

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517