Preţul gazelor în România va continua să fie mai mare decât în Europa, în primul trimestru din 2020 | Informaţia Zilei

Preţul gazelor în România va continua să fie mai mare decât în Europa, în primul trimestru din 2020

Scris de Cristina Bursuc, 29 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preţul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe pieţele europene şi în primul trimestru din 2020, a afirmat Aura Săbăduş, expert în domeniul gazelor în cadrul publicaţiei de profil ICIS Londra, citată de Agerpres.

„Începând cu luna mai, preţul gazelor pe piaţa din România a fost mai mare decât cel de pe pieţele internaţionale cu 9 euro pe MWh, în medie. Până şi preţul reglementat, cel care se doreşte a fi mic, populist, a fost mai mare decât cel de pe bursele europene”, a precizat Săbăduş, prezentă la conferinţa „Evoluţia preţului gazelor naturale prin restructurarea sectorului”.

Potrivit acesteia, tendinţa preţurilor va fi de scădere în Europa, odată cu punerea în funcţiune, în următoarea perioada, a mai multor terminale de gaze lichefiate. Aceste gaze lichefiate vor pătrunde până în inima Europei.

Pentru primul trimestru al anului viitor, preţul pe Bursa Română de Mărfuri este de 25 de euro pe MWh, iar pentru bursele din Olanda şi Viena cotaţiile sunt de circa 20 de euro pe MWh, de unde rezultă că gazele româneşti vor continua să fie mai scumpe şi în această iarnă cu circa 5 euro pe MWh.
În opinia Aurei Săbăduş, principalul risc pentru această iarnă pe piaţa gazelor din România este cel politic, urmat de condiţiile meteo, de lipsa capacităţii de interconectare, incertitudinile legislative şi producţia locală insuficientă.

Preţul gazelor româneşti tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacţionate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 lei pe MWh, potrivit ultimelor date ale operatorului bursier BRM.

De la începutul anului preţul gazelor autohtone a fost în creştere, în timp ce indicele de la bursa din Viena a scăzut constant. Gazele tranzacţionate la Viena au început anul la 122 de lei pe MWh şi au scăzut la 81 de lei în mai, 76 de lei în iunie, 63 de lei în iulie şi 56 de lei în august. Acesta este şi trendul normal, întrucât iarna consumul este mare şi preţurile cresc, iar în lunile de vară se înregistrează cele mai mici cotaţii.
În România, atât OUG 114/2018 cât şi OUG 19/2019 sunt în prezent dezbătute în Parlament.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 29 septembrie 2019, ora 11:58

    In concluzie, in Romanica romanul este jecmanit de roman !. Daca gazele de la Viena sunt mai ieftine decat cele romanesti atunci de ce nu se importa de acolo pt. a scadea pretul la populatie ?. In luna august ne costa doar jumatate !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345