21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Preşedinţii secţiilor de votare primesc 800 lei pe 5 zile de muncă

Scris de Matei Larisa, 04 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Presedintii sectiilor de votare la instruire

Presedintii sectiilor de votare la instruire

60 din cei 334 de preşedinţi desemnaţi au renunţat la referendum
Preşedinţii secţiilor de votare pentru referendumul pentru familie din 6 şi 7 octombrie 2018 s-au întâlnit marţi, 2 octombrie, la Instituţia Prefecturii Satu Mare pentru a primi instructajul de rigoare.

Printre cei prezenţi care au luat cuvântul se numără preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Nemeş Remus Vasile, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, inspectorul general al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Sorin Stan, şi cpt. Ovidiu Leuca, din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare.

S-au împărţit telefoane mobile

„Preşedinţilor secţiilor de votare li s-au prelucrat atribuţiile prevăzute de Legea 3/2000 a Referendumului, cu modificările prevăzute în art 2, respectiv următoarele din Ordonanţa 86/2018.

Principalele lor atribuţii, cu prioritate, constau în exercitarea unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat cu responsabilitate maximă pentru zilele de 6 şi 7 octombrie, precum şi procedura de instruire”, a declarat judecătorul Remus Nemeş, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Satu Mare.

De altfel, înainte de a li se prezenta atribuţiile, preşedinţii care s-au prezentat ieri au primit şi telefoanele mobile prin intermediul cărora vor comunica pe perioada alegerilor, şi li s-a explicat cum să le activeze, respectiv să le folosească mai apoi.

Elementele de specificitate ale acestei proceduri electorale din octombrie 2018 este faptul că referendumul se desfăşoară pe perioada a două zile, ceea ce înseamnă că procesul electoral va începe sâmbătă dimineaţa la ora 07.00 şi se va suspenda tot sâmbătă la ora 21, sens în care preşedinţii secţiilor vor putea să ia măsuri pentru sigilarea urnelor de votare, respectiv sigilarea secţiilor, cu asigurarea pazei militare.

Procesul electoral va fi reluat duminică dimineaţa tot la ora 07.00, şi se va încheia final duminică, la ora 21.00, când preşedinţii secţiilor vor avea obligaţiile legale de a prezenta dosarul cu tot ceea ce cere Ordonanţa 86/2018, respectiv buletinele de vot utilizate, cele de vot nule, contestaţiile şi întâmpinările aşezate în sacii corespunzători care le vor fi predaţi precum şi toate celelalte materiale care au fost folosite în procesul electoral.

Predarea buletinelor de vot către Biroul Electoral 32 Satu Mare se va face cu asigurarea pazei militare, până la momentul intrării în incinta sediului, unde la fel este asigurată pază permanentă militară.

În judeţ sunt 334 secţii de votare

“Desemnările pentru preşedinţii de secţie au rămas definitive, s-au produs şi câteva înlocuiri la solicitarea justificativă a acestora, astfel că în două zile preşedinţii de secţie au obligaţia de a strânge toate desemnările reprezentanţilor partidelor politice, cu delegaţia acestora în secţiile de votare şi să asigure procesul de completare a Birourilor Electorale până în data de 5 octombrie la ora 18, când se vor întruni cu toţii la secţia de votare, unde vor semna procesul verbal de completare şi vor prelua atribuţiile pe care le au potrivit legii”, a mai explicat preşedintele Nemeş.

La nivel de Satu Mare există 334 de secţii de votare. În urmă cu doar câteva zile, din cei 1.074 de experţi care sunt înscrişi în Corpul experţilor electorali din judeţ, au fost extraşi cei 334 de preşedinţi.

Extragerea s-a făcut conform prevederilor art. 26 alin. 4 în Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea Referendumului, având în vedere domiciliul acestora arondat secţiilor de votare raportat la unităţile administrativ teritoriale din judeţ.

Din nefericire pentru organizatori, 60 de preşedinţi ai secţiilor de votare din judeţ au renunţat să mai participe, 14 dintre aceştia fiind din municipiul Satu Mare. O parte dintre ei au fost nemulţumiţi de plată, iar alţii au spus că nu ştiau că sunt pe lista cu 1.074 de experţi şi şi-au făcut alte planuri pe week-end.

Membrii secţiilor de votare primesc 291 lei brut

Pentru referendum se va cheltui suma de aproximativ 200 milioane de lei, bani ce vor fi luaţi din Fondul de rezervă bugetară, conform datelor Ministerului Finanţelor.
Pe lângă cheltuielile legate strict de organizarea Referendumului, de la bugetul de stat, vor fi suportate şi costurile pentru plata preşedinţilor şi membrilor secţiilor de votare.

Astfel, potrivit OUG 86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, fiecare preşedinte şi membru al secţiei de votare va fi remunerat în funcţie de zilele prestate.

În cazul preşedinţilor secţiilor de votare este vorba de 10% din salariul minim pe economie brut/zi, iar pentru membrii remuneraţia se calculează ca fiind de 5% din salariul minim brut /zi. Astfel, indemnizaţia fiecărui preşedinte, pentru cele cinci zile, în care intră şi orele de instruire pentru referendum, va de 195 de lei/zi brut, în timp ce fiecare membru din secţia de votare va primi câte 97 de lei/zi brut pentru trei zile, adică 291 de lei. 

Ţinând cont că în judeţul Satu Mare sunt 334 de preşedinţi de secţii, rezultă că doar plata acestora, exceptând membrii din secţiile de votare, este de 325.650 lei. Practic, un preşedinte primeşte aproximativ 800 de lei pentru cinci zile de muncă.

Suplimentar, pentru cele două zile în care se organizează referendumul persoanele care vor sta în secţiile de votare pentru supravegherea activităţii vor primi câte  10 lei/zi, drept alocaţie de hrană.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 05 octombrie 2018, ora 08:00

    Cei 60 de presedinti care au renuntat au bunul simt si sunt Onorabili pt. care merita felicitati !, Restul,…., niste papagali lipsiti de onoare care pt. bani sunt dispusi sa participe la orice marsavie. ( Cu totii trebuiau sa renunte !!!, Acest Referendum discriminatoriu nu trebuia sa aiba loc !) Auziti ?…, dar cu Referendumul anterior cel din 2009 ce/cum facem ?, Demnitarilor nu le-a convenit si l-au aruncat la caini, nu ?….. Eu as arunca demnitarii la caini pe toti pt. ca n-au fost in stare sa puna in practica rezultatul Referendumului timp de 9 ani ca urmare nu merita niciun respect si nici a fie acolo in fotoliul de demnitar.

  2. SOS a spus: 05 octombrie 2018, ora 06:35

    Pana atunci pe mine ma gazeaza microcentrala Vaillant, …instalata probabil incorect!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.