20.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 01.30 Cultură 02.30 Natura ne cheamă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coţ. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 05.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Ilyes. Titlul emisiunii: Zona metropolitană şi dezvoltarea comunelor limitrofe.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Ioan Marcel Malanca. Titlul emisiunii: Să cunoaştem protopopiatul Negreşti Oaş. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară 14.30 Teleshopping 15.00 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile.

Preşedintele Franţei a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni

Scris de Mioara Maxim, 24 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, va efectua astăzi o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, discuţiile vizând dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale, dar şi teme aflate pe agenda europeană.

UPDATE: Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii, după recepţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis în onoarea omologului său francez.

 

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui francez Emmanuel Macron, în cadrul recepţiei de la Cotroceni, că alegerea sa a fost întâmpinată de România ”cu speranţă”, subliniind importanţa parteneriatului strategic dintre cele două state.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a afirmat, referindu-se la viitorul Europei, că nici el, nici preşedintele Iohanis nu pot fi consideraţi ca resemnaţi în această privinţă. Macron a făcut această afirmaţie în discursul susţinut la recepţia dată în onoarea sa, joi seara, la Palatul Cotroceni.

Emmanuel Macron a evocat doi scriitori români de limbă franceză pentru a ilustra viitorul relaţiei româno-franceze şi viitorul Europei. Primul este Emil Cioran, la care a făcut referire când a vorbit despre istoria comună dintre Franţa şi România.

”Îmi vine în minte un mare autor român, care a ajuns să scrie în limba franceză, Cioran, ale cărui aforisme sunt magnific, şi care spunea că – citez din memorie – «Nefericirea este bine documentată în istorie, iar când încerci să reflectezi la fericire, lucrurile par mai efemere, mai puţin evidente, deci mai fragile. Există o tentaţie legitimă de a documenta lucrurile nefericite ale istorie noastre. În această seară, încerc să vorbesc despre lucrurile efemere de care spunea Cioran”, a spus Emmanuel Macron.

Pe lângă colaborarea româno-franceză în Primul Război Mondial şi influenţa Franţei asupra culturii române, Macron a vorbit şi despre prezenţa actuală a Franţei în România şi despre prosibilităţile de extindere pe mai multe paliere. ”Nu avem doar o istorie în comun, ci şi un viitor de construit împreună”, a susţinut şeful statului francez.

El s-a folosit de un Eugen Ionescu atunci când s-a referit la viitorul Europei. ”El se întreba cine este mai înţelept: cel care acceptă totul sau cel care nu acceptă nimic? Dacă resemnarea este înţelepciune, atunci, dragă Klaus, noi nu suntem înţelepţi, dar eu cred că Ionescu se gândea că adevărata înţelepciune este că, pentru a fi fericit, să nu accepţi lucrurile care nu sunt satisfăcătoare (…) şi de a dori un viitor, de a-l explica şi de a face totul pentru a-l construi. Langoarea europeană ne-a obişnuit să nu spunem nimic de viitorul nostru din teama de nu putea veni cu ce am promis în faţa unora sau altora”, a spus Macron.

”Anul viitor voi reveni şi, împreună cu dumneavoastră, vom planta un nou stejar pentru 100 de ani de viitor”, a încheiat Macron referindu-se la stejarul plantat, în urmă cu 90 de ani, la Iaşi, de către generalul Henri Berthelot, şeful misiunii militare franceze în România în timpul Primului Război Mondial.

 

UPDATE: După-amiază, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, alături de soţiile lor, au vizitat Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, unde au admirat ceramică de Horezu, ouă încondeiate, costume populare şi au ascultat muzică din Teleorman şi piesa „La vie en rose” interpretată la nai.

„A fost important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul preşedinte şi soţiile noastre în această zonă tradiţională. A fost o mare oportunitate şi o mare plăcere. (…) A fost extraordinar. Noi avem aceleaşi tradiţii. Am descoperit patrimoniul cultural”, a spus Macron la finalul vizitei.

La Biserica de lemn Dragomireşti din Maramureş cei patru au admirat ouă încondeiate. Preşedintele Franţei a ales un ou de struţ încondeiat, iar soţia sa trei ouă de găină. Şi la atelierul de icoane, cele două prime doamne au primit cadouri.

UPDATE: Preşedintele Emmanuel Macron a participat, la Vila Lac 1, la un dejun de lucru cu prim-ministrul român Mihai Tudose. La cererea părţii franceze, înaintea dejunului de lucru, a avut loc un tete-a-tete al celor doi oficiali, după cum au precizat surse guvernamentale. În debutul întrevederii, potrivit aceloraşi surse, premierul român a oferit preşedintelui francez un cadou simbolic — o crenguţă din stejarul pe care generalul Berthelot l-a plantat în 1927 la Iaşi. Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca anul viitor să vină la Iaşi şi să planteze un stejar, lângă cel al generalului Berthelot, pentru o prietenie de încă 100 de ani.

Premierul l-a asigurat pe preşedintele Macron că România este pregătită, mai ales în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE în 2019, să contribuie substanţial la un proiect politic comun de păstrare a unităţii Uniunii Europene şi care asigure respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din statele membre.

 

UPDATE: Primirea la Cotroceni a lui Emmanuel Macron a fost difuzată în direct pe contul de Facebook al preşedintelui francez, cu un comentariu în care era preşedintele Klaus Iohannis era etichetat. Administraţia Prezidenţială nu a difuzat pe site, la secţiunea live, ceremonia de primire a lui Macron.

 

Transmisia live pe contul de facebook al preşedintelui Macron era însoţită de comentariul ”Ceremonie de primire la Bucureşti, în România, cu Klaus Iohannis”.

Omologul său român nu a difuzat ceremonia de primire pe contul său de facebook, iar site-ul Administraţiei Prezidenţiale a transmis în direct doar conferinţa de presă comună susţinută de către cei doi şefi de stat.

Imediat după ce a fost primit la Preşedinţie de cuplul Iohannis, Macron a pus pe Twitter următorul mesaj: „Am sosit la Bucureşti pentru a construi împreună cu Klaus Iohannis o Europă care protejează” şi i-a dat tag preşedintelui României”

UPDATE 16.15 Preşedintele Macron şi premierul Mihai Tudose au o discuţie între patru ochi, înainte de dejunul oficial de lucru.

UPDATE ORA 15.55 Iohannis: Directiva privind detaşarea lucrătorilor trebuie îmbunătăţită

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că directiva privind detaşarea lucrătorilor trebuie îmbunătăţită, subliniind că trebuie evitate anumite simplificări şi confuzii.

„Există o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, dar putem să observăm foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, Germania, Spania. Dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directivă. Este inadmisibil să vedem această nemulţumire pe de o parte în Europa de Vest că vin muncitori, pe de altă parte dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta este legitimă şi, dacă această directivă a produs astfel de disensiuni şi astfel de divergenţe, nu înseamnă că oamenii din Franţa nu au dreptate sau cei din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu este suficient de clară şi suficient de bună”, a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

El a subliniat că este foarte important să se evite anumite simplificări şi confuzii.

 

UPDATE ORA 15.49 Iohannis: Am decis aprofundarea Parteneriatului strategic cu Franţa în special în sectoarele politic, economic, cultural şi al cercetării

Preşedinţii României şi Franţei au decis joi aprofundarea Parteneriatului strategic între cele două ţări, în special în domeniile politic, economic, cultural şi al cercetării.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Palatul Cotroceni cu omologul său francez, Emmanuel Macron, care efectuează o vizită în ţara noastră.

 

UPDATE ORA 15.44 Macron, la Bucureşti: Ştiu că sunteţi ferm hotărâţi să integraţi România într-o Europă care merge înainte

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat joi, la Bucureşti, că este la curent cu eforturile autorităţilor române de a integra România „într-o Europă care merge înainte”.

„Suntem convinşi să lucrăm împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru zona Euro şi pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că ştiu că sunteţi ferm hotărâţi să integraţi România într-o Europă care merge înainte”, a afirmat preşedintele Macron, la Palatul Cotroceni, la finalul întrevederii avute cu şeful statului român Klaus Iohannis, la invitaţia căruia efectuează o vizită în ţara noastră.

UPDATE ORA 15.36 Macron: Revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze în Europa

Revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze peste tot în Europa, a afirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, joi, la Palatul Cotroceni, la finalul întrevederii avute cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia căruia efectuează o vizită în ţara noastră.

El a precizat că problema directivei actuale este că aceasta reprezintă „un cadru prea slab”.

UPDATE ORA 15.34 Macron, la Bucureşti: Aveţi tot dreptul să cereţi integrarea în Spaţiul Schengen

România are tot dreptul să ceară integrarea în Spaţiul Schengen, a afirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, joi, la Palatul Cotroceni, la finalul întrevederii cu şeful statului român Klaus Iohannis.

„Dorinţa noastră este ca Europa să meargă înainte. Deja de mai mulţi ani aveţi tot dreptul să cereţi integrarea în Spaţiul Schengen (…) şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. (…) Sunt total deschis faţă de acest subiect”, a declarat Macron.

În opinia sa, „Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine”.

„Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi sigur că nu putem să ne bucurăm de asta, iar dorinţa mea este ca în următoarele luni să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile comune privind azilul şi primirea populaţiilor exterioare şi să vă asociem la această discuţie”, a arătat Macron.

UPDATE ORA 15.31 Iohannis: Obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, omologului său francez, Emmanuel Macron, că obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate.

„I-am transmis dlui preşedinte şi faptul că obiectivul României de aderare la Spaţiul Schengen rămâne unul de actualitate”, a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună, susţinută la Palatul Cotroceni împreună cu omologul francez.

El a precizat că România acţionează deja de facto ca un stat responsabil al Spaţiului Schengen, solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Aderarea României va consolida securitatea Spaţiului Schengen şi va transmite un semnal puternic în sprijinul construcţiei europene”, a subliniat şeful statului.

UPDATE ORA 15.26 Documente semnate la Cotroceni în prezenţa preşedinţilor Franţei şi României

O declaraţie de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun, o declaraţie între Airbus Helicopters şi IAR Braşov privind Contractul general existent între cele două companii şi un memorandum de înţelegere referitor la „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM SA, filiala SC Electromecanica Ploieşti — au fost semnate, joi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său francez, Emmanuel Macron.
Primul document a fost semnat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau. Documentul privind producerea elicopterului H215M a fost semnat de către Neculai Banea, director general al IAR SA Braşov, şi Olivier Michalon, vicepreşedinte Airbus Helicopters. Cel de-al treilea document a fost semnat de Constantin Croitoru, director general ROMARM, Vlaicu Dinu Constantinescu, director general Electromecanica Ploieşti, şi Antoine Bouvier — CEO al MBDA Franţa.
La ceremonie au participat şi ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi cel al Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu.
În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR Braşov au semnat un acord de exclusivitate pentru producerea elicopterului H215M.
Airbus Helicopters şi IAR au semnat un acord general pentru o colaborare exclusivă în scopul producerii elicopterului multirol H215M, de categorie grea, echipat cu două motoare.

UPDATE 13.29: Preşedintele Republicii Franceze Emmanuel Macron a fost primit la Palatul Cotroceni cu onoruri militare.

Preşedintele francez este însoţit de Prima Doamnă Brigitte Macron. Au fost intonate cele două imnuri de stat şi a fost trecută în revistă garda de onoare.

Preşedintele Macron a salutat în limba română garda de onoare.

UPDATE: Premierul Mihai Tudose consideră vizita preşedintelui Franţei în România „extrem de importantă” pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, îndeosebi în domeniul economic, precum şi pentru consolidarea cooperării în plan european, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

UPDATE: Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, privind contractul semnat de cele două companii în luna aprilie a acestui an, va fi semnată joi în prezenţa preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, potrivit unor surse fiind vorba despre o extindere de la 5 la 15 ani.

 

”Discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. La finalul întrevederii cei doi preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună”, a transmis Administraţia Prezidenţială, în legătură cu această vizită, potrivit Mediafax.

Vizita a fost convenită cu prilejul întrevederii avute de preşedinţii României şi Franţei în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie, ocazie cu care Macron a acceptat propunerea lui Iohannis de a continua dialogul la Bucureşti.

Programul oficial prevede o întâlnire tete-a-tete între cei doi şefi de stat, dar şi o declaraţie comună de presă.

De la ora 15.00, preşedintele Franţei se va întâlni şi cu premierul Mihai Tudose.

Spre seară, la ora 17.30, preşedintele Klaus Iohannis îl va însoţi pe Emmanuel Macron într-o vizită la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, iar la ora 19.30, la Palatul Cotroceni va avea loc o recepţie oferită în onoarea preşedintelui Franţei.

Emmanuel Macron va solicita norme mai bune pentru lucrătorii francezi în condiţiile unei concurenţe neloiale a forţei de muncă din Europa de Est, în timpul unei vizite pe care o va efectua în regiune în perioada 23-25 august, a declarat, săptămana trecută, un oficial francez, citat de Reuters.

Macron s-a angajat să ia măsuri pentru a contracara „dumpingul social” în Franţa, metodă prin care companiile folosesc forţă de muncă mai ieftină din statele mai sărace din Europa de Est şi ameninţă locurile de muncă ale lucrătorilor francezi.

Oficialul francez a declarat, sub protecţia anonimatului, că Emmanuel Macron va milita pentru reguli mai stricte privind piaţa muncii în timpul călătoriei sale în Austria, România şi Bulgaria, în perioada 23-25 august, când va purta discuţii şi cu premierii din Cehia şi Slovacia.

Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii de joi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.