Preşedinta Ungariei a dezvelit la Alba Iulia o statuie a principelui Gabriel Bethlen

Novak Katalin-dezvelire Alba Iulia

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a făcut la sfârşitul săptămânii o vizită privată în România, la Cluj Napoca şi Alba Iulia. Ea a vizitat, vineri, mai multe obiective ale comunităţii maghiare din Transilvania (un colegiu, o biserică) şi a postat pe Facebook inclusiv un filmuleţ în care face jogging în Cluj-Napoca.

Katalin Novak a fost învestită sâmbăta trecută în funcţia de preşedinte al Ungariei, într-o ceremonie desfăşurată în faţa Parlamentului de la Budapesta. Al şaselea preşedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria, în 1989-1990, ea este prima femeie care ajunge şef al statului.

Preşedinta Ungariei a dezvelit sâmbătă, la Alba Iulia, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic. Momentul a fost marcat de tensiuni după ce senatorul PSD Călin Matieş a aşezat lângă monument un tablou al lui Avram Iancu.

Katalin Novak a dezvelit statuia alături de episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, şi primarul municipiului, Gabriel Pleşa.
Realizată de sculptorul orădean Deak Arpad, statuia principelui Bethlen, considerat unul dintre cei mai importanţi principi ai Transilvaniei, pe care a condus-o între 1613 şi 1629, este amplasată în interiorul cetăţii, într-un scuar de lângă Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Lucrarea a fost finanţată de către Eparhia Reformată din Ardeal.
Gabriel Bethlen (n. ca. 1580, Ilia – d. 15 noiembrie 1629, Alba Iulia) a fost principe al Transilvaniei între 1613-1629 şi începând cu 1619 lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de Treizeci de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German. El a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia (potrivit unor istorici români).
Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a susţinut că meritele principelui Gabriel Bethlen în Alba Iulia nu pot fi contestate. De numele acestuia se leagă, a afirmat edilul, una din cele mai înfloritoare perioade ale Transilvaniei.
„Astăzi, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal, trăim un moment de sărbătoare, Ziua unităţii reformate, şi ne exprimăm gratitudinea pentru demersul amplasării statuii principelui în Cetatea Alba Carolina”, a spus Pleşa, care a precizat că rolul municipalităţii a fost doar de a încuviinţa amplasarea statuii.
Prezent la eveniment, secretarul de stat pentru Culte în Guvernul României, Victor Opaschi, a afirmat că principele Bethlen a fost o personalitate marcantă a vremii sale, un conducător pragmatic şi ambiţios, care visa o ţară uşor de guvernat într-o Europă în căutare de echilibru politic şi religios.

Un senator PSD a adus un tablou al lui Avram Iancu

Inaugurarea statuii a fost marcată de un eveniment care l-a avut în prim-plan pe senatorul PSD de Alba, Călin Matieş. După ce i-a oferit preşedintelui Ungariei un buchet de flori şi o cocardă tricoloră, social-democratul a aşezat o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, susţinând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, „în mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu”.
„Vreau să-l pun pe Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani (de la moartea sa – n.r.) şi cetatea avea nevoie de Avram Iancu. În mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu”, a spus Călin Matieş, răspunzând unei persoane care l-a acuzat că vrea să provoace circ, că „nu este vorba de circ, este vorba de identitatea naţională”.
În Alba Iulia a fost amplasat, de aproape două decenii, la câteva sute de metri distanţă de locul statuii principelui Bethlen, un grup statuar dedicat lui Avram Iancu, poziţionat astfel încât acesta „să privească” spre Munţii Apuseni. Aproape o jumătate de miliard de lei, bani vechi, au fost investiţi în 2005 de municipalitate în refacerea ansamblului monumental din Alba Iulia dedicat lui Avram Iancu, deoarece cel anterior era considerat un kitsch.

Mesaj controversat

Preşedinta Ungariei a transmis însă şi un mesaj controversat. Mai precis, după o întâlnire cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ea a scris pe pagina oficială de Facebook: „Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR şi vice-prim-ministru al României. În calitate de preşedintă a Ungariei, consider că este prioritatea mea să reprezint toţi maghiarii, nu contează dacă locuiesc înăuntrul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiarii. Punct”, a scris Novák Katalin. 
Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul român de Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de o declaraţie postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care aceasta îşi asumă calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor”.

„MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, se arată în precizările transmise de MAE.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 25 mai 2022, ora 10:54

  @Nicule !, Ligheanul Balaton aduce mai mult venit din punct de vedere turistic Ungariei decat litoralul si delta romaneasca la un loc pt. ca este mai apreciat si mai atractiv pt. turisti !. Este rusinos ca maghiarii din Ardeal sa solicite si sa primeasca fonduri pt. dezvoltare din Ungaria ( unde nu contribuie !!!…) pt. ca Colonia romanica cea bogata in comparatie cu Ungaria nu-i capabil sa-si protejeze nici pe romanasii lui !!!. Degeaba aveti bogatii daca sunteti niste clatiti la cap !!!. Altii va usureaza de ele !!!. Cu privire la plecatul meu la care faci referire ti-am mai dat un raspuns si nu doresc sa ma repet numai pt. ca ai o memorie limitata !!! Imbunatateste-ti memoria dragul meu !. Cu Katalin n-aveti voi nici o treaba la fel cum nici cu Imnul Ungariei sau cel Secuiesc care nu va apartin !. Sper ca maghiarii si cetatenii unguri din Ardealul nostru (teritoriu ungar de peste 1000 de ani teritoriu romanesc de doar 100 de ani ) nu trebuie sa va ceara ingaduinta cu privire la pe cine sa invite la evenimente apartinatoare maghiarimii !. Maghiarii din Ardeal nu au fost respectiv, nu sunt supusii/slugile romanilor si nici nu vor fi !.

 2. Nicu a spus: 24 mai 2022, ora 13:36

  Apropo presedinta Katalina la fel ca si cel precedent al ungurilor, nu este cunoscut aici de 10/ %, de catre romani care nu sunt curiosi de visul ungurilor care este ca si cina cainelui hoinar si nu are nici un cuvant in fata diktatorului gypsi comunist VO deci valoare 0 pt. cucoana.

 3. Nicu a spus: 24 mai 2022, ora 10:05

  Bulibasule eu nu as schimba viata din Romania momentan pentru nimic in lume, iar tu nu poti compara marea noastra cu ligheanul Balaton, Delta Dunarii cu baltile lor de pescuit, muntii nostri cu pusta ungara si mai ales oamenii de aici ospitalieri , cu supusii comunisti ai lui VO. ESti liber sa pleci ca nu o sa avem pareri de rau, ca tu esti vesnic nemultumit ,dar nu stiu de ce mai ramai aici si lasi Ungaria fara barfitori ca tine.

 4. Dac Bulibas a spus: 24 mai 2022, ora 09:31

  Eu zic ca daca FIDESZ -ul lui Orban Viktor a fost votat cu o majoritate covarsitoare de peste 75% dintre alegatori inseamna ca a facut si lucruri bune ca urmare au meritat sa fie realesi !!!. . Ce zic cei din Europa globalist-sorosista homosexuala clatita la cap ma doare-n cot !!!.Cand vad cum traiesc cei din Ungaria fata de cei din Colonia asta , ma apuca o invidie…..Curent, petrol si gaze trebuiesc cumparate de la cei care vind cel mai ieftin si NU de la cei care vand scump pt. ca asa doresc altii in interesul lor si nu a noastra !!! Ca urmare o sustin in continuare pe Orban Viktor care lucreaza in interesul ungurilor, maghiarimii si nu in interesul altora !. Si bine face …..Restul e invidie si gargara europeana !. Cainii latra ( globalistii-sorosisti), caravana ( ungara) trece !!!. ( Totusi de ce nu este exclusa Ungaria din UE ???)

 5. Attila a spus: 24 mai 2022, ora 08:44

  Regimul din Ungaria este dictatorial si corupt ,toate tarile civilizate sau indepartat de dictator si cei din Visegrad. Novak Katalin ca si ministrul de externe Szigyarto urmaresc o politica de dezinformare, pentru a deztabiliza Europa si democratia din toata lumea,deci copiaza sistemul Putin, , Lukasenko,Erdogan. Acesti dictatori nationalisti trebuie sa aibe tot timpul un „dusman” pentru ca sa demonstreze natiunii calitatea de luptator viteaz. Politicieni cu un pic simt si diplomatie se ompoarta mai inteligent ca banda de hoti FIDESZ

 6. Babacu a spus: 24 mai 2022, ora 07:37

  De pe agerpres.ro:
  „Comisia Europeană a declarat luni că situaţia statului de drept a continuat să se deterioreze în Ungaria, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă a autorităţii de reglementare a mass-media şi la utilizarea programului spion Pegasus de către autorităţi, informează AFP”.

  Cucoana Katalina, cunosti proverbul „in afara-i vopsit gardul…”? Mai intii rezolvati-va problemele din Ungaria apoi purtati grija altora! Voi nu vedeti cit sinteti de penibili? Sinteti prieteni cu Putin dar va credeti rude cu Regina Marii Britanii!

 7. Dac Bulibas a spus: 23 mai 2022, ora 17:36

  Nu trebuie sa vina aici sa agite spiritele nici un ungur ca vi le agitati voi singuri fara nici un sens. Nici acum nu a fost cazul….Pt. „…cotoroanta din Austria…” ati ajuns sa fiti pedepsiti de austrieci si condamnati la energie si gaze mai scumpe de 2-3 ori mai mari fata de cat ati platit anul trecut. V-au tras si austriecii presul de sub picioare usurandu-va de energia si gazul autohton !!!. Asa patesc cei cu gura mare si talentul mic !. Vedeti ca urmeaza sa va bata si creditorii la usa in curand pt. recuperarea datoriilor pe care le-ati facut!!!. Cu Imnurile Ungariei si Secuimii nu o sa va rezolvati cu siguranta aceasta problema spinoasa si nici cu Avram Iancu !. Ca urmare, pregatiti-va de ce este mai rau si puneti-va centurile de siguranta !. ( Romania esuata !!!…)

 8. y a spus: 23 mai 2022, ora 16:58

  @Babacu. Bea un pahar cu apă rece. Afirmaţia dumneai nu este ceva nou, asta a afirmat şi preşedintele anterior al Ungariei şi cerul nu ne-a picat în cap. Ea a repetat ideea, nimic mai mult. Punct. Plus te rog nu aplica dublă măsură. Adică ce românii au voie să facă la alţii este biudoş. Îmi place şi afirmaţiile de genul că noua preşedintă a ţării vecine a venit pe furiş! Nici nu se putea o minciună mai mare! A fost o vizită particulară dar a fost anunţată. Un sfat. Actuala preşedintă, nou aleasă este infinit mai c@i@asă decât inclusiv marele adormit anterior Áder János cu ecologia lui sterilă. A făcut foarte multe în timp scurt acasă la ei. Numai socoteşte că pe lângă cariera sa politică deloc de lepădat are familie şi are dacă bine ştiu 3 copiii. Nu e ca şi pupezele de la noi tinerele. Crede-mă nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun doar senatorul ăla a făcut scandal absolut gratuit pe acolo că a crezut că îi poate aduce ceva notorietate în plus. Nu tot căutaţi scandal acolo unde nu este. Nu aveţi destule pe cap?

 9. Babacu a spus: 23 mai 2022, ora 16:21

  Daca vine si agita spiritele are toate sansele la PERSONA NON GRATA in Romania. S-a mai aplicat masura si la o cotoroanţă din Austria, parca Eva Maria Barki o chema.

 10. Dac Bulibas a spus: 23 mai 2022, ora 13:02

  Precizare :
  1. Lucrarea a fost finanţată de către Eparhia Reformată din Ardeal adica, din contributiile maghiarimii . ( si nu din banii romanilor sau de la bugetul de stat !!!)( sursa : DIDI24.ro)
  2. Novák Katalin NU a venit aici neinvitata !!!, este Presedinta maghiarilor de pretutindeni !!!.
  3. In romanica, cel putin jumatate dintre maghiari au si cetatenie ungara care voteaza la alegerile din Ungaria !.
  4. Sa nu va asteptati ca Ungaria sa va finanteze o statuie a lui Avram Iancu doar pt. ca aveti gura mare si pantalonii rupti in fund. Nu este vina maghiarilor sau Ungariei ca ati ajuns in situatia sa nu mai aveti bani nici pt. hartie igienica ca sa va stergeti cu ea pe cur d-apoi pt. o lucrare la care face referire senatorul PSD de Alba, Călin Matieş care a mers la eveniment cu un tablou doar ca sa se bage in seama si sa se planga de incompetenta conducerii din care face si el parte !.. Cereti de la cei la care platiti !, Daca ati fi cotizat la Budapesta cu siguranta ati fi avut statuie Avram Iancu la Alba Iulia. Ungaria este singura tara care investeste in Ardealul nostru fara sa ceara nimic la schimb ! , dar si asta numai pt. ca mai exista maghiari aici si nu de alta…..

 11. Babacu a spus: 23 mai 2022, ora 09:41

  Luna de miere pentru doamna Katalina s-a incheiat. Cind esti sef de stat si mergi in vizita „privata” in alta tara nu ai voie sa faci politica.
  Dar vom mai reveni, deocamdata bila neagra pentru doamna Katalina.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517