Image 1
Image 2

Preşcolari şi elevi sătmăreni s-au iniţiat în prepararea dulceţii de mere şi de pere

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sub auspicii autumnale s-a desfăşurat o nouă ediţie a proiectului educaţional intitulat „Să ne păstrăm tradiţiile” la Grădiniţa cu program Prelungit „Dumbrava Minunată” Satu Mare, în parteneriat cu elevii Colegiului Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare.


Activitatea, cu specific tradiţional, a vizat familiarizarea copiilor de la grădiniţă cu tehnicile tradiţionale de procesare a alimentelor, şi anume prepararea dulceţii de mere şi pere la cazan, cu foc de lemne.
Elevii de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare şi-au propus să-i iniţieze pe cei mici în tainele alimentaţiei sănătoase şi să predea ştafeta următoarei generaţii, în speranţa că aceste activităţi vor găsi ecou în rândul lor.

Organizatorii

Organizatorii acestui eveniment au fost: directoarea Nicoleta Gale; profesoarele pentru învăţământ preprimar: Florica Dobran, Ligia Aliman, Sanda Pop, Oana Anania, Gabriela Mihalca, Olimpia Paşcalău, Rodica Timp şi câţiva părinţi, în parteneriat cu profesoarele Năstaca Pişcoran, Paula Murgu, Violeta Bran şi Alina Horincar, împreună cu clasa a XI-a A de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”.

Cum s-a desfăşurat munca

Activităţile propuse de organizatori s-au desfăşurat pe ateliere de lucru, cei mici participând cu entuziasm la pregătirea fructelor pentru dulceaţă, mai exact decojirea merelor şi a perelor şi la atelierele de pregătire a recipientelor şi a tichetelor pentru ambalarea produsului finit. Ulterior, materia primă a fost procesată în mod tradiţional, într-un cazan pe foc de lemne. Conservele obţinute urmează a fi valorificate în cadrul Târgului de Crăciun, iar banii încasaţi vor fi direcţionaţi spre cazuri umanitare.
Organizatorii au promis să ofere şi pe viitor copiilor mostre de cultură populară autentică, dovedindu-ne încă o dată că adevăratul substrat spiritual românesc dăinuie şi suscită acelaşi farmec şi aceeaşi plăcere şi tinerei generaţii.
Aşadar, după multe activităţi care s-au bucurat de un real succes în rândul elevilor, dar nu numai (Şezătoare de Sânt Andrei şi Dragobete, Atelier de încondeiere de ouă de Paşte), coordonatorii acestui proiect promit că vor continua, prin viitoare acţiuni, să insufle tinerei generaţii păstrarea şi respectarea valorilor noastre tradiţionale, aşa cum predecesorii noştri le-au păstrat de-a lungul veacurilor.
Informaţiile ne-au fost comunicate de organizatorii proiectului educaţional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with