Image 1
Image 2

Presa străină este sceptică în privința președinției românești la UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Financial Times: Preluarea preşedinţiei va evidenţia structura opacă de putere şi corupţia

Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România, o ocazie rară pentru Bucureşti să-şi arate realizările şi ambiţiile în cadrul UE, va aduce sub lumina reflectoarelor structura opacă de putere şi corupţia omniprezentă din România, susţine o jurnalistă pentru publicaţia Financial Times.

“Oricine crede că România riscă să devină un fief al lui Liviu Dragnea, cel mai puternic politician local, poate găsi destule semne care să confirme acestă părere în oraşul său de baştină, Alexandria”, afirmă jurnalista Valerie Hopkins într-un material pentru publicaţia menţionată.

“Vila uriaşă a lui Dragnea, cu un teren de tenis şi piscină, se află în apropierea centrului oraşului, capitala uneia din cele mai sărace regiuni din România”, continuă jurnalista.

“În condiţiile sărăciei din România provincială, reşedinţa lui Dragnea este un monument al culturii impunităţii”, subliniază jurnalista FT.

“Dl. Dragnea, liderul formaţiunii de guvernare PSD, nu poate fi prim-ministru din cauza unei condamnări penale pentru fraudă electorală, însă criticii săi spun că acesta controlează Guvernul şi îşi foloseşte influenţa imensă pentru a încerca să se protejeze pe el, dar şi membri ai clasei politice, de cruciada procurorilor anticorupţie”, mai explică Valerie Hopkins.

FT: Dragnea este inspirat de Viktor Orban

“România a preluat săptămâna aceasta preşedinţia Consiliului UE pentru şase luni – un punct de referinţă pentru perioada de tranziţie post-comunistă a ţării şi o oportunitate rară să-şi arate realizările şi ambiţiile în cadrul UE”, se mai arată în materialul ziarului britanic.

“Însă, de asemenea, lumina reflectoarelor UE va expune structura opacă de putere din România, clasa conducătoare măcinată de conflicte şi corupţia omniprezentă celei mai atente analize de când ţara a aderat la Blocul comunitar, în urmă cu 12 ani”, afirmă jurnalista.

Purtătorul de cuvânt al lui Liviu Dragnea nu a răspuns solicitărilor pentru un interviu, însă susţinătorii lui Dragnea afirmă că acuzaţiile la adresa liderului PSD şi a altor membri reprezintă persecuţie politică, se mai precizează în materialul publicat de FT.

“Parcă inspirat de Viktor Orban, prim-ministrul naţionalist al Ungariei, dl. Dragnea şi aliaţii săi au răspuns criticilor prin atacarea UE, deşi cele mai recente sondaje de opinie au arătat că 91% din români doresc să rămână parte din Blocul comunitar”, se mai arată în material.

Preda: UE suferă de simptomul Dăncilă

Europarlamentarul Cristian Preda a afirmat, miercuri, în contextul preluării de România a preşedinţiei Consiliului UE, că ”înainte de a fi lovită de uraganul Brexit, UE suferă de sindromul Dăncilă”. El mai spune că miniştrii români nu îşi cunosc omologii din UE şi nu ştiu ce vor negocia.

”Într-adevăr, Dăncilă nu mai e doar numele unei maladii politice naţionale – vorbesc despre o guvernare coruptă, exercitată prin interpuşi docili –, ci şi indiciul unei derive care va produce efecte la scară europeană: un executiv ignorant şi populist va prezida o maşinărie complexă care are nevoie mai mult decât oricând de competenţă, iar nu de retorici sforăitoare”, a scris pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este asigurată de Guvernul şi premierul României.

România a preluat la 1 ianuarie pentru prima dată preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with