Image 1
Image 2

”Presa Marii Uniri”, tema congresului internațional de istorie a presei de la Arad

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel de al 11-lea Congres internaţional de istorie a presei, având ca temă “Presa Marii Uniri”, va avea loc în perioada 20-21 aprilie, la Arad, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), împreună cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” (UVVG) Arad.

Printre partenerii manifestării se numără Academia Română, universităţi din România, Serbia şi Ungaria, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Asociaţia de Istorie Balcanică, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Centrul Judeţean Cultural Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria municipiului Arad.

“Este o manifestare de amploare, la care participă peste 100 de specialişti în domeniul istoriei şi al istoriei presei, din România, Ungaria, Serbia, Turcia, Basarabia şi Bucovina. Vor fi reprezentate cele mai importante universităţi şi biblioteci universitare din România. Am putea spune că va fi o adevărată desfăşurare de forţe, pentru că, din anul 2008, când s-a organizat cel dintâi Congres al presei, tot la Arad şi tot de către UVVG – prilej cu care, de fapt, ARIP se înfiinţa de facto – iată că, după 11 ani, congresul revine la Arad. Şi, dacă la primul congres au fost prezentate 33 de lucrări, în programul evenimentului din acest an figurează 106 comunicări”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Marius Grec, preşedintele Comitetului de organizare al congresului de la Arad.

Preşedintele de onoare al congresului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al UVVG, a spus că cel de al 11-lea Congres de istorie a presei îşi propune să evidenţieze rolul pe care l-a avut presa vremii din toate teritoriile locuite de români în formarea conştiinţei naţionale care a generat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, gândită la Arad şi proclamată la Alba Iulia.

“Şedinţa inaugurală a congresului va avea loc vineri, începând cu ora 10.00, în Sala Regele Ferdinand din incinta Palatului administrativ al municipiului Arad. Conferinţa de deschidere va fi susţinută de academician Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, în mod simbolic, va fi aprinsă “Candela Marii Uniri”, fiindcă vrem să arătăm că, în urmă cu 100 de ani, aici, la Arad, s-au pus bazele Marii Uniri. Aradul a fost “Capitala Politică a Marii Uniri”, însă, din păcate, în prezent se vorbeşte prea puţin despre corifeii Marii Uniri: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Fluieraş şi ceilalţi, despre rolul pe care aceştia l-au avut în gândirea, în conceperea ideologiei şi realizarea acestui act pe care noi îl considerăm drept cel mai important act din istoria post-modernă a României. Această candelă care va fi aprinsă cu ocazia şedinţei inaugurale a congresului reprezintă deja un simbol al luminii care i-a călăuzit pe cei care au luptat pe frontul Primului Război Mondial’, a declarat la rândul său, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

În cadrul congresului, participanţii vor prezenta lucrări din următoarele arii tematice: precursori ai Marii Uniri; militanţi ai Marii Uniri – publicişti şi oameni politici; discursul pro-unionist în presă; reprezentări fotografice ale Unirii din 1918; rolul minorităţilor etnice în realizarea Unirii; Biserica şi Marea Unire; periodice reprezentative ale Marii Uniri; regimul juridic al presei în contextul Unirii; presa basarabeană unionistă; presa bucovineană unionistă; jurnalişti reprezentativi ai perioadei unioniste; presa străină despre Marea Unire; Marea Unire, reprezentată în fondurile Bibliotecii; Marea Unire, reprezentată în fondul arhivistic.

Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum colectiv, la Editura “Vasile Goldiş” University Press, cele mai reprezentative contribuţii urmând a fi publicate, în limba engleză, în revista “Studii de ştiinţă şi cultură”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with