Preoţii sătmăreni au început să împartă Paştile credincioşilor (Foto) | Informaţia Zilei

Preoţii sătmăreni au început să împartă Paştile credincioşilor (Foto)

Scris de I. Z., 17 aprilie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Sărbătorile Pascale din anul 2020 nu sunt aşa cum am fost obişnuiţi. Din cauza pandemiei de CORONAVIRUS, oamenii nu au voie să participe la slujbe, iar grija multor credincioşi din această perioadă este cum obţin Paştile şi Luminia Sfânta.

În judeţul Satu Mare, Paştile au început să fie distribuite credincioşilor încă de joi, 16 aprilie. Preoţi, persoane din parohii ori simpli voluntari împart pachetele, merg din scară în scară şi aşteaptă ca doritorii să coboare, după ce sunt chemaţi prin interfon. Sunt mai multe metode.

Precizăm că la ortodocşi, în pacheţel se află şi pastorala episcopului Iustin, al Maramureşului şi Sătmarului.

Dacă Paştile se împart credincioşilor în aceste zile, este incertă situaţia legată de Lumina Sfântă care va ajunge sâmbătă seara la Satu Mare. Ea ar trebui să fie împărţită de personalul clerical şi maximum 5 voluntari începând cu ziua de sâmbătă, ora 20:00. Dar Lumina Sfânta ajunge de obicei la Satu Mare undeva după ora 22:30 după care, în scurt timp, ar urma să înceapă Slujba de Înviere.

Vă reamintim Acordul dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română:

”Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

• Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

• Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

• Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

• Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.

• Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

• În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Patriarhia Română
† DANIEL Patriarhul României

Ministerul Afacerilor Interne
Dl. Ion – Marcel VELA Ministrul Afacerilor Interne ”

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517