Preot şi educator depistat cu COVID-19 s-a vindecat după 5 zile | Informaţia Zilei

Preot şi educator depistat cu COVID-19 s-a vindecat după 5 zile

Scris de Ioana Vladimirescu, 22 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Casa Maria

În ultimele zile, în judeţul Satu Mare creşte numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu Covid-19.

Cel mai recent material referitor la situaţia răspândirii epidemiei Covid-19 în sistemul de asistenţă şi protecţie a copilului la finalul stării de urgenţă publicat de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii arăta că 122 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din ţară au decedat ca urmare a infectării cu noul coronavirus, 657 de persoane beneficiare din sistem erau infectate, din care 17 copii, 360 de angajaţi din sistem erau infectaţi şi doi au murit. Satu Mare nu apărea în grafic. Aflăm că situaţia s-a schimbat între timp şi un angajat al DGASPC Satu Mare a ieşit pozitiv la test la finele săptămânii trecute, în 17 mai 2020, iar unui alt angajat testul i-a ieşit neconcludent.

Angajatul de la Protecţia Copilului a fost al 58-lea caz depistat la Satu Mare care a apărut marţi în informaţia furnizată de Grupul de Comunicare Strategică. El este şi preot într-o localitate din apropierea municipiului Satu Mare.

Ştirea că ar fi infectaţi copii de la Casa Maria este falsă, deoarece educatorul a fost testat la revenirea din concediu, înainte de a se întâlni cu cei mici. Am aflat că pacientul se simte bine şi nu are încredere în testul făcut la Satu Mare. De altfel, acesta a fost deja retestat joi, după 5 zile, 21 mai, şi rezultatul a ieşit negativ. Acelaşi rezultat negativ l-au obţinut şi toţi angajaţii de la resurse umane din cadrul DGASPC.

532 de angajaţi de la DGASPC au fost testaţi

Am luat legătura cu Mariana Dragoş, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care ne-a informat că angajatul diagnosticat cu noul coronavirus nu a intrat în contact cu niciunul dintre colegii de muncă şi nici cu copiii aflaţi în centrul la care este educator.

Angajatul Casei de tip familial Maria din municipiul Satu Mare a fost în concediu, conform Legii nr. 19 din 2020, iar la încheierea perioadei de concediu a anunţat conducerea DGASPC Satu Mare că doreşte să se întoarcă la lucru. Procedura în cadrul instituţiei, după cum ne informează directoarea Mariana Dragoş, este următoarea< la întoarcerea la muncă din orice fel de concediu angajatul are obligaţia să anunţe cu 48 de ore înainte că se întoarce. Este imediat testat Covid-19.

Sâmbătă, 16 mai 2020, angajatul casei de tip familial a fost testat, rezultatul pozitiv fiind primit duminică. Bărbatul nu avea niciun fel de simptome. Astfel, acesta nu a mai ajuns la locul de muncă, fiind internat la Spitalul din Carei. „Tot personalul DGASPC care îşi desfăşoară activitatea în case de tip familial, centre rezidenţiale, este testat înainte de a intra în unitate tocmai pentru a proteja beneficiarii şi, desigur, angajaţii din centre. Până în prezent au fost testaţi 532 de angajaţi din centre de tip rezidenţial. Sunt testaţi toţi cei care revin din concedii înainte de a-şi relua activitatea”.

Directoarea DGASPC Satu Mare ne-a mai dat un exemplu, cazul unui angajat de la Centrul de servicii de recuperare “Sfântul Spiridon” din Satu Mare, strada Aurora, al cărui rezultat la testarea CORONAVIRUS a ieşit neconcludent. Angajatul nu a mai ajuns să lucreze şi nici nu îşi va relua activitatea decât atunci când rezultatul va fi negativ la testarea Covid-19.

Mariana Dragoş ne mai spune că o altă regulă ce se respectă este aceea că în cazul în care vreunui angajat îi vine în această perioadă o rudenie din străinătate şi locuieşte sub acelaşi acoperiş cu acesta intră automat în izolare la domiciliu timp de 14 zile, deci nu vine la muncă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345