Image 1
Image 2

Premieră chirurgicală în ortopedie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare

Premieră chirurgicală în ortopedie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Premieră chirurgicală în ortopedie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare
Premieră chirurgicală în ortopedie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare

Ortopedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a înregistrat în aceste zile o premieră chirurgicală, respectiv o intervenţie artroscopică la umăr la un bărbat în vârstă de 60 de ani. Specificitatea acestui tip de operaţie a fost prezentată ieri, în cadrul unei conferinţe de presă de către medicul specialist ortoped Răzvan Aniţaş, ( cel care a realizat intervenţia), secondat de dr. Virgil Aniţaş, şeful secţiei de Ortopedie, alături de care s-a aflat şi purtătorul de cuvânt al SJU Satu Mare, Constantin Demian.

Cei doi medici au vorbit pe larg despre noile tehnici de intervenţie, mai precis operaţiile pe care le realizează cu ajutorul unui atroscop de ultimă generaţie. Din datele expuse de cei doi medici aflăm că acest aparat permite efectuarea unor intervenţii “elegante” , cu incizii minore, de câţiva  milimetri, pentru probleme ce vizează articulaţiile genunchiului şi mai nou ale umărului.Pe viitor se are în vedere extinderea intervenţiilor atroscopice şi la articulaţiile gleznei. Sunt intervenţii , cu un disconfort redus al pacientului, cu o perioadă de spitalizare şi recuperare mult mai mică decât în cazul intevenţiilor clasice (cicatrice mare, repaus prelungit).

“Recent am trecut şi la intervenţii artroscopice ale umărului. Sunt aborduri minore, cu rezultate spectaculoase. Articulaţia umărului fiind una complexă, patologia fiind una diversificată< rupturi, dezinserţii” a explicat medicul specialist ortoped, Răzvan Aniţaş.

În principal astfel de afecţiuni ale umărului sunt frecvente la lucrătorii fizici, manuali, la persoanele în vârstă sau la sportivi ( handbalişti, tenismeni).

Dacă patologia e vindecată cu succes, recuperarea  durează 2-3 luni, în funcţie de vârstă, de sportul pe care îl practică, la muncitori – dacă lucrează fizic sau efectuează mişcări repetitive.

Durerea cronică de umăr poate fi cauzată printre altele şi de abraziuni musculare. Dr. Răzvan Aniţaş a subliniat că artroscopic se poate aborda 90% din patologia umărului mai puţin fracturile mari traumatice rezultate din accidentele de maşină.

Cazul intervenţiei de acum câteva zile vizează un bărbat în vârstă de 60 de ani, muncitor la o firmă din Satu Mare. In urmă cu două luni s-a prezentat pentru un consult de specialitate în ambulatoriu, cu o durere cronică la umăr. După un tratament preliminar pe care l-a făcut prin fizioterapie, antialgice, pacientului i-a fost efectuat un RMN care a evidenţiat faptul că suferea de o ruptură de coafă de rotatori la umărul drept. Invertenţia artroscopică a fost efectuată, luni, 18 ianuarie şi a durat 2 ore. Timpul de spitalizare este 12 zile, perioadă în care îi va fi monitorizată evoluţia post operatorie, fiind prima intervenţie de acest tip. Va urma o perioadă de 6 săptămâni în care bărbatul va sta cu braţul nemişcat, după care 2-3 luni, de recuperare.

Problema sătmăreanului nu vizează strict doar umărul drept, aceeaşi situaţie fiind şi pentru umărul stâng, unde va avea nevoie de o operaţie similară. Acest lucru va fi posibil abia după ce îşi va reveni complet la umărul operat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

STATISTICI

Se înmulțesc infecțiile respiratorii în Satu Mare

În săptămâna 25.12.2023-31.12.2023 (S52/2023), județul Satu Mare a înregistrat o creștere semnificativă a numărului total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS), pneumonii și gripă, ajungând la 742, comparativ cu 608 înregistrate în săptămâna precedentă.