Image 1
Image 2

Preluarea participaţiei Exxon la proiectul Neptun Deep, avizată de CA al Romgaz

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat marţi, 2 noiembrie, achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, şi încheierea contractului de vânzare – cumpărare, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

La semnarea contractului de vânzare – cumpărare, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor o sumă de 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, astfel cum acestea vor fi reglementate în contractul de vânzare – cumpărare, Romgaz va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea contractului.

Contractul de vânzare – cumpărare va fi semnat de Romgaz doar după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi de organele corporative competente ale vânzătorilor.

În urmă cu o săptămână, Romgaz a anunţat finalizarea negocierilor exclusive şi ajungerea la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Ltd, privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, şi estima că tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

7 comentarii

  1. Cum este posibil ca unele domenii sa fie nerantabile pt. conducatorii vostri iar pt. straini sa fie rentabile ???. ( CFR-ul neprivatizat este nerentabil iar cel privatizat este rentabil,.., cum dracu ????….) Problema nu este in capul si pregatirea conducatorilor vostri ???. Flotele rentabile cu care Ceausescu a facut comert au devenit peste noapte nerentabile cand Base se ocupa de ele ca urmare au fost vandute !….Terenurile vandute strainilor nu erau rentabile romanilor cum la fel si cu copacii din paduri ?…..Din ce s-au imbogatit conducatorii vostri ce credeti ???…. Sunteti jefuiti chiar de catre ai vostri pt. ca-i lasati !. Asta meritati !.

  2. Recuperarea domeniilor strategice de catre Statul roman este foarte dificila, va dura mult si va costa mult. Nu este vorba numai de proprietate, ci si de asigurarea functionarii lor. Tin minte cum a insistat FMI pe Romania sa-si vinda exact domeniile strategice, cica nu erau rentabile: CFR, Posta Romana, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEC. Unele intr-adevar nu erau rentabile, altele inca nu sint nici acum. Unele au fost vindute (Rosia Montana, gazele din Marea Neagra) acum se incearca recuperarea lor. Lipsesc citeva banci puternice detinute de stat, care sa asigure finantari acolo unde este nevoie (ex. agricultura). Spre exemplu Polonia are 3 astfel de banci detinute de stat, care finanteaza diferite domenii. O tara fara domenii strategice este o tara pierduta.

  3. @Babacu, acest fenomen ar cam intra la subminarea economiei de ţară ori cel puţin la periclitarea independenţei energetice a ţării. Asta ca să nu mai spun că acele platforme pe mare în coasta Ucrainei ar fi şi nişte puncte de observaţie ori reper în situaţia geostrategică dată. Dar ca să vezi unii care fac asemenea lucruri nu păţesc nimic! De fapt totul a pornit de la vânzarea pe bani mărunţi practic a Petrom, cu tot cu resurse energetice identificate (B1, B2 şi C). La noi în judeţ structura exploatată la Moftin se ştie de cam 50 de ani. Ar fi şi altele. Le-am vândut cică nu ar fi rentabil de exploatat!? Inconştienţă curată. Şi câte şi câte sunt din astea!!!

  4. Calin Popescu Tariceanu (un infractor fara scrupule) era mare prieten cu un alt infractor, Dinu Patriciu, si multe potlogarii au facut cei doi in economia romaneasca. Eu stiu un caz concret cind cei doi au manipulat Bursa de valori Bucuresti, cind au fost listate actiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC). Trebuia sa fie caz penal, dar au musamalizat totul. Pe vremea aceea (1995-1996) inca se putea musamaliza.

  5. Cine dracu v-a pus sa-l vindeti pe bani marunti ca acum sa-l rascumparati cu bani multi ???…..Cati au fost bagati la puscarie si pusi la plata pt. vanzarea/risipirea domeniilor strategice ?….Si padurile sunt furate in continuare cu contributia autoritatilor si serviciilor secrete romane !. Sunteti jefuiti /furati la tot pasul pt. ca-i lasati !!!. Reintroducerea si aplicarea pedepsei cu moartea pt. hotii si criminalii neamului ar fi una binevenita !.

  6. Mafiotul Calin Popescu Tariceanu in 2008 a “pus bazele” vinzarii pe nimic a rezervelor din Marea Neagra iar alt mafiot, Traian Basescu si sluga lui Emil Boc au definitivat vinzarea in 2009-2010.
    Acum platim bani grei pentru rascumparare, dar se justifica pentru ca este un domeniu strategic si daca nu cumparam noi vin rusii sau polonezii (si rusii si polonezii si-au anuntat intentia) si cumpara ei.

Lasă un răspuns