Image 1
Image 2

Pregătiri pentru înfrumuseţarea mormintelor celor dragi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


An de an sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie aduce în sufletul a mii de sătmăreni sentimente de tristeţe şi regret faţă de persoanele dragi care au trecut în nefiinţă. Aceste trăiri sunt mult mai puternice în această perioadă când au loc pregătiri pentru marcarea Luminaţiilor.

La această oră majoritatea mormintelor sunt curăţate şi pregătite spre a fi împodobite cu lumânări, coroane şi flori. Ziua Morţilor este sărbătorită an de la data de 1 noiembrie, însă programul Luminaţiilor poate să depăşească această dată.

Foarte mulţi creştini cred cu tărie în viaţă după moarte, şi aşa cum spune legenda, în faptul că de Luminaţii cerurile se deschid şi sufletele celor morţi ne pot vedea. Probabil acestea sunt şi motivele pentru care, cu atât mai mult, de Luminaţii, mormintele devin adevărate altare încărcate cu flori şi coroane, şi scăldate în lumina blândă a candelelor.

În aceste zile fiecare sătmărean care are pe cineva drag trecut în rândul celor drepţi, simte nevoia să ducă la mormânt cele mai trainice coroane, cele mai frumoase flori, dar şi cele mai speciale candele. În acest sens comercianţii au scos la vânzare o gamă largă de coroane, ghivece şi buchete de flori, lumânări şi candele.

Varietate mare în Piaţa Mare

Marţi, 29 octombrie, am luat la pas una dintre cele mai mari şi populate pieţe din municipiul Satu Mare, Piaţa Mare, pentru a vedea oferta comercianţilor. Astfel am găsit crizanteme la ghiveci mic şi mare încă neînflorite la 10 lei respectiv 20 de lei bucata şi crizanteme la ghiveci mic şi mare, dar deja înflorite, la 15 respectiv 25 de lei ghiveciul. Vorbim de flori galbene, roz, albe, de culoare crem, toate foarte frumoase. Se vând şi crizanteme prinse în bucheţele mai mici la 5 lei bucata, dar se vând şi crizanteme la fir care în funcţie de mărimea florii pot valora între 2 şi 4 lei firul.

De cealaltă parte, coroanele care necesită mai multă muncă şi îndemânare se departajează ca preţ în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Astfel avem coroane clasice din plastic, rotunde şi de mărime medie care au preţ de pornire 30 – 40 de lei, cele mai mari puţin şi poate cu forme mai deosebite, valorând şi 65 de lei bucata.
Coroanele confecţionate din muşchi vegetal, au de asemenea preţul stabilit în funcţie de dimensiune şi model, preţul de pornire pentru aceste fiind de 20 de lei şi ajungând chiar şi până la 65 de lei bucata. În piaţă se găsesc şi coroane vii confecţionate din crengi de brad care valorează 50 de lei bucata.

30 de lei o candelă

Mai puţină varietate este în sectorul candelelor unde cele mai simple valorează 2 lei bucata, în timp ce altele, mai elaborate şi mai mari ca volum, pot valora chiar şi 30 de lei bucata. Diferenţa de bani cetăţeanul o plăteşte pe suportul în care este aşezată parctic lumânarea, lumânarea propriu zisă având cam aceeaşi dimensiune peste tot. Un alt aspect care poate face diferenţa este timpul de ardere. Sunt lumânări care ard şi 36 de ore continuu şi altele care se topesc în doar câteva ore.

Ce este bine de ştiut este faptul că preţurile sunt la fel la toate tarabele, însă diferenţa o poate face o tocmeală bună. Oricine ştie că în piaţă este loc de tocmeală.

În piaţă am întâlnit şi câteva bunicuţe care au adus bucheţele făcute din crizanteme crescute la ele în grădină. Pentru câte un astfel de bucheţel, simpaticele bătrânele au cerut câte 5 lei.

Programul slujbelor de pomenire din Satu Mare la ortodocşi şi greco-catolici

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with