Pregătiri în judeţ pentru intervenţie în caz de blocare a telescaunului | Informaţia Zilei

Pregătiri în judeţ pentru intervenţie în caz de blocare a telescaunului

Scris de Eva Laczko, 23 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La sfârşitul săptămânii trecute, un grup de salvamontişti sătmăreni condus de cei doi specialişti angajaţi ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Satu Mare, şeful unităţii Ádám Boér şi Alex Costin, a început la Luna Şes pregătirile pentru evacuarea persoanelor blocate în instalaţia de telescaun.

La pregătire alături de cei doi salvatori montani angajaţi au participat 7 salvamontişti voluntari atestaţi şi 8 salvatori aspiranţi (care acum efectuează cursurile de salvamont). Pregătirea constă în exerciţii extrem de complexe şi epuizante, nu doar din punct de vedere fizic, ci şi psihic, deoarece salvarea din telescaun necesită atenţie şi concentrare extrem de puternică. Pregătirea se desfăşoară în două etape. În prima etapă se învaţă şi se exersează urcarea la pilon, transferul pe baterie, deplasarea către capătul bateriei şi transferul de pe platforma bateriei pe cablul de sarcină. Abia după ce toate acestea au fost foarte bine exersate se poate trece la etapa a doua, în care salvatorul, după ce a parcurs porţiunea de drum învăţată la prima etapă, va trece la deplasarea pe cablul de sarcină până la scaunul cu turiştii blocaţi şi la evacuarea acestora în siguranţă. Operaţiunea se repetă din scaun în scaun, din stâlp în stâlp, până când toţi cei blocaţi în aparat vor fi aduşi în siguranţă la sol.

La încheierea primului weekend de exerciţiu, cei doi specialişti ai SPJ Salvamont Satu Mare ne-au relatat despre momentele imortalizate în cursul celor două zile: „Salvamontiştii zâmbesc la finalul unei zile grele, istoviţi fizic, dar mai ales psihic. Motivul? A sosit şi ziua aceea în care pregătirile pentru evacuarea persoanelor blocate în instalaţia de telescaun a devenit realitate. Este un zâmbet de speranţă, pentru ca generaţiile viitoare să se bucure de activităţi montane diverse, schi şi snowboard pe timp de iarnă, drumeţie, escaladă, ciclism montan şi multe altele în restul anului. Într-un cuvân, ne apropiem de luminiţa de la capătul tunelului! Şi trebuie să fim pregătiţi atât pentru intervenţiile de pe pârtia de schi, cât şi la intervenţiile speciale cum ar fi cele aero sau salvarea din telescaun, Salvamontul fiind singura structură specializată în salvarea montană.

Pe scurt, salvarea din telescaun este o activitate extrem de importantă, dificilă şi solicitantă, mai ales pe timp de iarnă, cu impact direct asupra turismului local. Orice incident, cât de mic, legat de transportul pe cablu poate avea repercursiuni asupra afluxului de turişti, asupra încasărilor, a veniturilor generate din activitatea turistică. Telescaunul de la Luna Şes, care este piesa principală a domeniului schiabil cu acelaşi nume, are o capacitate ridicată de transport, fiind amplasat pe versantul nord-vestic al Pietroasei, profilul terenului, foarte abrupt în treimea superioară, necesitând un plan de intervenţie şi pregătire bine puse la punct. În această idee, SPJ Salvamont Satu Mare a început pregătirile specifice, care se vor întinde pe durata a mai multor săptămâni, fiind finalizate cu certificarea salvamontiştilor pe acest tip de salvare. Pregătirea este una complexă, cu tehnici folosite mai mult în domeniul alpinismului utilitar, şi a fost etapizată pentru a fi asimilată cât mai eficient, atât de către salvamontiştii atestaţi, cât şi de către salvamontiştii aspiranţi”.

În paralele cu pregătirile, SPJ Salvamont Satu Mare realizează un nou traseu turistic omologat. De data asta în premieră în Munţii Oaşului. În prima fază a fost desemnat itinerarul, urmând să se execute marcajele, precum şi toate celelalte lucrări aferente.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345