Pregătiri cu elicopterul SMURD pentru salvamontiştii sătmăreni | Informaţia Zilei

Pregătiri cu elicopterul SMURD pentru salvamontiştii sătmăreni

Scris de Eva Laczko, 04 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

26 octombrie a fost o zi frumoasă de toamnă, cu miros de păpuşoi ars în câmp, cu cer albastru de Blidari, cu liniştea oraşelor de provincie, o zi perfectă pentru însuşirea de noi cunoştinţe şi experienţe privind complexitatea activităţilor de salvare din portofoliul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), despre interconectarea departamentelor de intervenţie în funcţie de complexitatea cazurilor, rolul recunoscut şi apreciat al Salvamontului în domeniul salvării montane.

Mentorul care a ghidat pregătirea în acea zi de sâmbătă a fost inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Chichişan Adrian, care a conceput alături de staff-ul profesionist o zi tematică plină de conţinut. Pe scurt, prima vizită a avut loc la sediul ISU Sălaj, unde au fost prezentate tehnica din dotare şi modul de intervenţie pe tipuri de dezastre (incendii, cutremure sau inundaţii).

Posibilitate de familiarizare cu tehnica de ultima generaţie

Legat de acestea participanţii de la Serviciul Public Salvamont Satu Mare au avut posibilitatea de a se familiariza şi cu tehnica de ultimă generaţie aflată în dotarea ISU Sălaj, şi anume drona performantă cu termoviziune, extrem de utilă în diverse activităţi de recunoaştere la înălţime, dar mai ales în căutarea persoanelor rătăcite sau accidentate, precum şi sistemul de dispecerizare audio-video în timp real al acţiunilor de intervenţie.

Pregătirea a continuat la Punctul de operare aeromedicală de la Jibou, unde comanda pregătirii le-a fost încredinţată piloţilor de elicopter Mureşan Mihai şi Dragne Alexandru, iar partea de prim ajutor medicului de elicopter SMURD Trancă Sebastian.

Exerciţiile au vizat măsurile de siguranţă la sol, modul de semnalizare la sol a elicopterului, îmbarcarea şi debarcarea cu toate operaţiunile aferente, acordarea de prim ajutor unei persoane accidentate, dispunerea accidentatului în targă şi îmbarcarea acestuia în elicopter.

Mai mult decât atât, cursanţii au avut parte de două ridicări de la sol ale echipajului, solicitat pentru misiuni medicale, timp în care au putut pune în aplicare cele învăţate şi de a se acomoda la curentul puternic de aer, generat de rotorul elicopterului.

„A fost o zi frumoasă, o zi trăită din plin – relatează salvamontistul sătmărean Alex Costin. Dar, paradoxal, intensitatea momentelor nu a venit din ineditul tehnicii, ci s-a datorat celor care l-au creat. Nu pot să nu amintesc un dialog scurt, dar plin de conţinut, în care domnul inspector şef Chichişan m-a întrebat de unde vin.
– Salvamont Satu Mare, i-am răspuns.
– Aaa!… de la Nicu Dima… mi-e prieten! Acest ,,mi-e prieten!” venit de la un militar de carieră înseamnă şi spune multe.
De zburat am mai zburat şi în Alpi şi în Carpaţi… nu asta mi-a indus starea de bucurie, ci faptul că în această zi am întâlnit oameni dedicaţi, adevăraţi profesionişti, prieteni adevăraţi… oameni care mi-au arătat că se poate” – relatează salvatorul.

Salvamont aduce mulţumiri tuturor factorilor implicaţi pentru posibilitatea deschiderii unei noi etape de pregătire a salvamontiştilor sătmăreni.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345