Pregătirea Centenarului dr. Vasile Lucaciu, o sută de ani de la moarte

Scris de I. Z., 07 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marţi, 8 noiembrie 2022, ora 15.00, reprezentanţii instituţiilor de cultură, ai asociaţiilor culturale şi patriotice din judeţul Satu Mare sunt invitaţi la Cafeneaua Poesis, strada Mircea cel Bătrân nr. 11, la o întâlnire informală pentru propuneri de organizare a manifestărilor dedicate împlinirii a o sută de ani de la moartea celui ce a fost dr. Vasile Lucaciu, personalitate eminentă, născut în judeţul Satu Mare, localitatea Apa, la 22 ianuarie 1852, decedat în municipiul Satu Mare, în data de 28 noiembrie 1922.

La moartea sa, în semn de recunoştinţă pentru activitatea lui, au fost decretate funeralii naţionale. La slujba de înmormântare, din 1 decembrie 1922, recunoscându-i-se aportul său la realizarea României Mari, în fruntea unei delegaţii oficiale a participat primul ministru al României, Ion I.C. Brătianu. Un lung convoi de personalităţi politice şi culturale, zeci de mii de cetăţeni, l-au condus pe ultimul drum de la Satu Mare la Şişeşti, unde îşi doarme somnul de veci.

Centrul Multicultural Poesis în colaborare cu Muzeul Judeţean, Teatrul de Nord şi alte instituţii deja au schiţat un program pentru data de 28 noiembrie 2022 care va fi discutat în cadrul acestei întâlniri informale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517