Prefectul Radu Roca a solicitat primarilor documente privind necesarul de bani până la sfârşitul anului

Scris de Ioan Aniţaş, 21 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se apropie cu paşi repezi luna octombrie, luna în care, potrivit informaţiilor care circulă prin diverse medii, ar urma să aibă loc o nouă rectificare bugetară. Unele voci susţin cu temei că va fi vorba despre o rectificare pozitivă, dar cu mult sub aşteptările celor care au nevoie de bani pentru a putea închide anul fără datorii.

În acest context, la sfârşitul săptămânii abia încheiate, primarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţ au fost convocaţi la Prefectura Satu Mare pentru a participa la o reuniune informală. Participanţilor li s-a prezentat situaţia actuală şi necesitatea întocmirii unor liste  argumentate, cu banii necesari pe diverse capitole de cheltuieli.

Întâlnirea de lucru a fost prezidată de prefectul Radu Roca. Convocarea primarilor s-a făcut în baza unei adrese transmise la Prefectură de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei referitoare la proiectele de hotărâre ale Guvernului pentru alocarea unor sume necesare din Fondul de rezervă bugetară/Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022.

La şedinţă au mai participat subprefecţii judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas şi Romeo Pop, alături de vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Satu Mare, Oliviu Buzgău şi Lenuţa Cornea, directorul cancelariei Radu Iancu şi şeful serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu.

Prefectul Radu Roca le-a solicitat primarilor să transmită în regim de urgenţă, conform metodologiei stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, solicitările privind alocarea sumelor necesare atât din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2022, cât şi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2022, pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale.

Primarii aşteaptă rectificarea bugetară

Din dialogurile avute cu câţiva primari din judeţ, am aflat că ar fi vorba despre un inventar al necesarului de fonduri pentru perioada următoare, pentru a se desfăşura în condiţii bune activitatea administrativă, funcţionarea şcolilor ş.a.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin ne-a spus că la nivelul unităţii administrativ teritoriale ar avea nevoie de fonduri pentru investiţii, în rest şi-a dimensionat bugetul cu o eficienţă sporită în condiţii de criză. Aşa cum se ştie, în ultimii doi ani au crescut consistent preţurile la materiale şi servicii necesare activităţii de implementare a unor proiecte de maxim interes local. Nu sunt puţine situaţiile în care aceste majorări de preţuri se ridică la 30 – 40%, sume care nu pot fi acoperite din venituri proprii. Bugetele locale în majoritatea lor sunt sărace şi nu pot suporta aceste majorări. Primarul David ne-a spus că la nivelul comunei nu are acum probleme cu ceea ce priveşte asigurarea banilor pentru funcţionare, dar la investiţii este necesară suplimentarea de către guvern a fondurilor.

Monica Sobius, primarul comunei Tarna Mare, ne-a spus că la nivelul unităţii administrativ teritoriale, ar avea nevoie de suplimentări de fonduri pentru funcţionarea primăriei, pentru iluminat public, pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii, plata salariilor pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, completarea necesarului de lemne pentru funcţionarea şcolilor şi a grădiniţelor în perioada de iarnă, dar şi cu alte destinaţii. Interlocutoarea este convinsă că acest demers prin care li se solicită primarilor informaţii referitoare la cheltuielile pe care ar urma să le facă până la sfârşit de an, o să stea la baza distribuirii banilor la rectificarea bugetară programată în cursul lunii ocotmbrie.

Cu siguranţă nu se vor aloca primăriilor toţi banii pe care îi solicită, dar măcar se va cunoaşte necesarul şi problemele pe care le au primarii la nivelele unităţilor administrativ teritoriale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517