Image 1
Image 2

Prefectul Radu Roca a solicitat primarilor documente privind necesarul de bani până la sfârşitul anului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se apropie cu paşi repezi luna octombrie, luna în care, potrivit informaţiilor care circulă prin diverse medii, ar urma să aibă loc o nouă rectificare bugetară. Unele voci susţin cu temei că va fi vorba despre o rectificare pozitivă, dar cu mult sub aşteptările celor care au nevoie de bani pentru a putea închide anul fără datorii.

În acest context, la sfârşitul săptămânii abia încheiate, primarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţ au fost convocaţi la Prefectura Satu Mare pentru a participa la o reuniune informală. Participanţilor li s-a prezentat situaţia actuală şi necesitatea întocmirii unor liste  argumentate, cu banii necesari pe diverse capitole de cheltuieli.

Întâlnirea de lucru a fost prezidată de prefectul Radu Roca. Convocarea primarilor s-a făcut în baza unei adrese transmise la Prefectură de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației referitoare la proiectele de hotărâre ale Guvernului pentru alocarea unor sume necesare din Fondul de rezervă bugetară/Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022.

La ședință au mai participat subprefecții județului Satu Mare, Altfatter Tamas și Romeo Pop, alături de vicepreședinții Consiliului Județean Satu Mare, Oliviu Buzgău și Lenuța Cornea, directorul cancelariei Radu Iancu și șeful serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu.

Prefectul Radu Roca le-a solicitat primarilor să transmită în regim de urgență, conform metodologiei stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, solicitările privind alocarea sumelor necesare atât din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2022, cât și din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2022, pentru finanțarea cheltuielilor autorităților administrației publice locale.

Primarii așteaptă rectificarea bugetară

Din dialogurile avute cu câţiva primari din judeţ, am aflat că ar fi vorba despre un inventar al necesarului de fonduri pentru perioada următoare, pentru a se desfăşura în condiţii bune activitatea administrativă, funcţionarea şcolilor ş.a.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin ne-a spus că la nivelul unităţii administrativ teritoriale ar avea nevoie de fonduri pentru investiţii, în rest şi-a dimensionat bugetul cu o eficienţă sporită în condiţii de criză. Aşa cum se ştie, în ultimii doi ani au crescut consistent preţurile la materiale şi servicii necesare activităţii de implementare a unor proiecte de maxim interes local. Nu sunt puţine situaţiile în care aceste majorări de preţuri se ridică la 30 – 40%, sume care nu pot fi acoperite din venituri proprii. Bugetele locale în majoritatea lor sunt sărace şi nu pot suporta aceste majorări. Primarul David ne-a spus că la nivelul comunei nu are acum probleme cu ceea ce priveşte asigurarea banilor pentru funcţionare, dar la investiţii este necesară suplimentarea de către guvern a fondurilor.

Monica Sobius, primarul comunei Tarna Mare, ne-a spus că la nivelul unităţii administrativ teritoriale, ar avea nevoie de suplimentări de fonduri pentru funcţionarea primăriei, pentru iluminat public, pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii, plata salariilor pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, completarea necesarului de lemne pentru funcţionarea şcolilor şi a grădiniţelor în perioada de iarnă, dar şi cu alte destinaţii. Interlocutoarea este convinsă că acest demers prin care li se solicită primarilor informaţii referitoare la cheltuielile pe care ar urma să le facă până la sfârşit de an, o să stea la baza distribuirii banilor la rectificarea bugetară programată în cursul lunii ocotmbrie.

Cu siguranţă nu se vor aloca primăriilor toţi banii pe care îi solicită, dar măcar se va cunoaşte necesarul şi problemele pe care le au primarii la nivelele unităţilor administrativ teritoriale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

MIZERIE ÎN SOMEŞ

Se va rezolva problema deşeurilor

Problema deşeurilor de pe râul Someş a fost semnalată de multe ori chiar şi de către vecinii noştri din Ungaria. Ideal ar fi să nu se mai arunce deşeuri în acest râu, dar dincolo de educaţie s-a pornit un proiect amplu princare se vor colecta deşeurile.