Image 1
Image 2

Prefectul cere rezolvarea de urgenţă a avizelor pentru proiectele de investiţii

membri ai Colegiului prefectural la sedinta de miercuri, 19 noiembrie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
membri ai Colegiului prefectural la sedinta de miercuri, 19 noiembrie
membri ai Colegiului prefectural la şedinţa de miercuri, 19 noiembrie

La şedinţa Colegiului prefectural a fost prezentat şi Programul de dezvoltare a judeţului

Miercuri, 19 noiembrie, de la ora 9, în Sala mică a prefecturii, a avut loc şedinţa lunii în curs Colegiului Prefectural Satu Mare.

La Ordinea de zi a întâlnirii au fost stabilite următoarele puncte: *Informare referitor la subvenţiile acordate pe suprafeţe şi efectivele de animale în anul 2014 comparativ cu anul 2013 – Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) – a prezentat directorul Gabriel Leş; *Informare privind perspectivele învăţământului dual la nivelul judeţului Satu Mare – Inspectoratul Şcolar Judeţean (I:J) Satu Mare – a prezentat inspectorul general şcolar Claudiu Mondici; şi *Informare pe marginea Raportului privind realizarea Programul de dezvoltare economică şi socială a judeţului Satu Mare la 9 luni – Instituţia Prefectului Satu Mare a prezentat ramona Antonescu, şef de serviciu.

Numărul cererilor pentru subvenţii de la APIA este în scădere

Directorul APIA a făcut o prezentare exhaustivă a activităţii instituţiei care are 90 de funcţionari publici şi centre zonale în Ardud, Carei, Tăşnad, Livada, Turţ şi Satu Mare ce deservesc cele 65 de primării ale judeţului.

Din prezentare am aflat că în acest an, instituţia are 21.400 de beneficiari care au solicitat a fi sprijinţi pe cele 28 de măsuri pe care se acordă subvenţii şi alte forme de ajutor pentru toate activităţile din domeniul agriculturii, zootehnisi, apiculturii şi legumiculturii, precum şi pentru activităţile conexe, precum depozitarea sau pentru rentieri.

Cuantumul subvenţiilor a crescut faţă de anul trecut, a informat vorbitorul şi a dat exemplu sfecla de zahăr pentru care se acordă 331 euro, plus 36 euro plus pachetul de 113 euro, la hectar.

Pentru anul în curs sunt depuse la APIA 21.422 cereri de plată pentru o suprafaţă de 232.356 hectare din cele 441.000 de hectare existente în judeţ. “Dar, ar putea fi depuse cereri pentru 240.000 de hectare în întregul judeţ. Numărul cererilor este în scădere deoarece scade numărul beneficiarilor dar cresc suprafeţele per cerere. În total vom plăti peste 16 milioane euro, din care avansul reprezintă circa 71,03 milioane de lei”, a spus vorbitorul.

La finalul prezentării, prefectul a cerut angajaţilor instituţiei să corecteze atât erorile produse în timpul prelucrării actelor cât şi pe cele ale solicitanţilor.

În judeţ au absolvit forme de învăţământ profesional 227 de elevi

Claudiu Mondici şi-a început prezentarea prin a enumera formele de învăţământ profesional, în număr de 20 în judeţ după care a vorbit despre faptul că în anul şcolar 2013-2014 au absolvit una din aceste forme 227 de tineri sătmăreni, din care 84 sunt angajaţi. Structura celor 20 de unităţi este următoarea< 3 numai pentru învăţământ postliceal, una de clase de liceu şi învăţământ postliceal, 3 numai de clase de liceu şi 13 de învăţământ profesional de nivel liceal şi postliceal.

Domeniile de formare profesională în: sunt mecanică, electromecanică, electric, electronică, fabricarea produselor din lemn, industrie textilă şi pielărie, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, industrie alimentară, agricultură, silvicultură, comerţ, economic, turism şi alimentaţie publică, estetica şi îngrijirea corpului şi sănătate şi asistenţă pedagogică.

“Pentru anul şcolar următor preconizăm să creştem numărul claselor de învăţământ profesional”, a spus inspectorul general şcolar.

Prefectul a subliniat faptul că judeţul nostru este printre primele din ţară care a implementat deja învăţământul în sistem dual (ore de teorie, ore de practică în ateliere-şcoală şi în firme). A amintit apoi că trebuie sporite eforturile pentru convingerea părinţilor şi a copiilor despre utilitatea învăţării unei meserii. “Un medic sau un avocat nu sunt cu nimic mai prejos decât un bun meseriaş. :i Caravana meseriilor ce se va organiza de către inspectorat în colaborare cu firmele interesate, are drept scop orientarea părinţilor şi a copiilor către meserii “, a mai spus dânsul.

Ramona Antonescu a prezentat un rezumat al Programului de dezvoltare economică şi socială a judeţului Satu Mare la 9 luni, structurat pe 20 de capitole şi 6 anexe, program ce acoperă toate domeniile economice şi sociale.

La final, prefectul a cerut tuturor instituţiilor care au obligaţia de a acorda avize sau aprobări, să le elibereze cu celeritate pentru ca proiectele de investiţii aferente să poată fi implementate cât mai operativ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

GREVĂ PENTRU SALARII

Protestele continuă la Casa de Pensii

Având în vedere lipsa de reacție a decidenților politici în privința solicitărilor angajaților caselor teritoriale de pensii și azi  protestul a continuat și la Satu Mare,  angajații Casei Județene de Pensii fiind nemulțumiți de inechitățile din sistem.