Image 1
Image 2

Preasfințitul episcop Vasile Bizău a sfințit lucrările de înnoire de la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de pe B-dul Cloșca

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preasfințitul episcop, Vasile Bizău, al Episcopiei Greco-Catolice Maramureș a sfințit, joi, 29 iunie 2022 lucrările de înnoire de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Satu Mare, de pe B-dul Cloșca.

Iată că ziua de cinstire a sfinților ocrotitori a dat prilejul credincioșilor de a fi uniți în rugăciune într-un moment important al bisericii, acela de a asista la sfințirea mesei Sfântului altar și a iconostasului, lucrări care au cerut timp și efort pentru a fi realizate. Sărbătorirea hramului s-a făcut la ceas de seară, începând cu ora 18:00. Ierarhul a fost întâmpinat de către părintele protopop, Dumitru Roman și parohul sfântului lăcaș, pr. Florin Fodoruț. Pentru început, episcopul Vasile a sfințit masa Sfântului Altar, iconostasul și alte câteva icoane care înfrumusețează biserica, după care a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor de preoți. La ceas de sărbătoare au onorat invitația de a fi prezenți spre a sluji numeroși preoți din municipiu și din alte parohii ale eparhiei. De apreciat este și faptul că oamenii au răspuns chemării bisericii în număr mare, chiar dacă a fost o zi extrem de călduroasă.

Cuvânt de învățătură

În cuvântul de învățătură PS Vasile Bizău a subliniat împortanța acestei sărbători dar și semnificația mesei Sfântului Altar. “Este o zi de sărbătoare frumoasă pentru Biserica creștină pentru că îi sărbătorim pe cei doi apostoli, Petru și Pavel. O sărbătoare frumoasă pentru comunitatea aceasta, a bisericii parohiale de aici, din Satu Mare care îi are ca și ocrotitori. Suntem în biserica dedicată sfinților apostoli Petru și Pavel, ocazie cu care, astăzi am invocat harul Spiritului Sfânt ca să reînnoiască credința noastră și atașamentul nostru față de Mântuitorul Isus Cristos și față de Biserica Sa. Sărbătoarea de azi ne aduce și această sfințire a Altarului bisericii, altar care, ne aduce aminte de mormântul gol, de stânca în care a fost pus Mântuitorul Cristos și de toată experiența apostolilor mergând înspre mormânt, atât a celor 12 cât și a femeilor mironosițe, a comunităților care au succedat apostolilor de-a lungul timpului. (…) Prezența altarului în biserică ne aduce mereu aminte de mormântul Mântuitorului și împreună cu mormântul, de opera de mântuire a lui Isus. Este sinteza lucrării lui mântuitoare, cu tot ce a însemnat înnoirea lui, iertarea pe care ne-a dat-o, bucuria de a ne însoți, vindecările pe care le-a acordat atâtor oameni cu care a interacționat, cuvintele de mângâiere și de sprijin pentru cei care s-au apropiat de el și tot ce înseamnă experiența umană în cele din urmă a tuturor celor cu credință, fie șovăitor, fie cu elan se apropie de Dumnezeu. Este aceeași experiență pe care o avem și noi astăzi, iubiți credincioși și toate generațiile de creștini, ori de câte ori venim în fața altarului să aducem jertfa noastră de laudă lui Dumnezeu” a spus PS Vasile cu ocazia sfințirii mesei Sfântului Altar și a Iconostasului.

Un alt moment cu totul aparte a fost prilejuit de împărtășirea cu sfintele taine a numeroși credincioși de însuși PS Vasile.

La finalul slujbei, părintele paroh, Florin Fodoruț a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul credincioșilor sătmăreni, a enoriașilor parohiei, de a binecuvânta și sfinți iconostasul și Sfânta Masă, două lucrări esențiale pentru biserică, iconostasul fiind realizat într-o notă aparte, ceea ce îl face unic în rândul parohiilor din județ.

În semn de mulțumire și apreciere, ierarhul a primit din partea bisericii un frumos buchet de flori și un dar de suflet.

Ca la orice zi de hram, după binecuvântările de încheire, toți cei prezenți au fost poftiți la o agapă frățească.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with