Preasfinţitul episcop Vasile Bizău a sfinţit lucrările de înnoire de la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, de pe B-dul Cloşca

Scris de Mihaela Ghiţă, 01 iulie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preasfinţitul episcop, Vasile Bizău, al Episcopiei Greco-Catolice Maramureş a sfinţit, joi, 29 iunie 2022 lucrările de înnoire de la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Satu Mare, de pe B-dul Cloşca.

Iată că ziua de cinstire a sfinţilor ocrotitori a dat prilejul credincioşilor de a fi uniţi în rugăciune într-un moment important al bisericii, acela de a asista la sfinţirea mesei Sfântului altar şi a iconostasului, lucrări care au cerut timp şi efort pentru a fi realizate. Sărbătorirea hramului s-a făcut la ceas de seară, începând cu ora 18:00. Ierarhul a fost întâmpinat de către părintele protopop, Dumitru Roman şi parohul sfântului lăcaş, pr. Florin Fodoruţ. Pentru început, episcopul Vasile a sfinţit masa Sfântului Altar, iconostasul şi alte câteva icoane care înfrumuseţează biserica, după care a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoţi. La ceas de sărbătoare au onorat invitaţia de a fi prezenţi spre a sluji numeroşi preoţi din municipiu şi din alte parohii ale eparhiei. De apreciat este şi faptul că oamenii au răspuns chemării bisericii în număr mare, chiar dacă a fost o zi extrem de călduroasă.

Cuvânt de învăţătură

În cuvântul de învăţătură PS Vasile Bizău a subliniat împortanţa acestei sărbători dar şi semnificaţia mesei Sfântului Altar. “Este o zi de sărbătoare frumoasă pentru Biserica creştină pentru că îi sărbătorim pe cei doi apostoli, Petru şi Pavel. O sărbătoare frumoasă pentru comunitatea aceasta, a bisericii parohiale de aici, din Satu Mare care îi are ca şi ocrotitori. Suntem în biserica dedicată sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, ocazie cu care, astăzi am invocat harul Spiritului Sfânt ca să reînnoiască credinţa noastră şi ataşamentul nostru faţă de Mântuitorul Isus Cristos şi faţă de Biserica Sa. Sărbătoarea de azi ne aduce şi această sfinţire a Altarului bisericii, altar care, ne aduce aminte de mormântul gol, de stânca în care a fost pus Mântuitorul Cristos şi de toată experienţa apostolilor mergând înspre mormânt, atât a celor 12 cât şi a femeilor mironosiţe, a comunităţilor care au succedat apostolilor de-a lungul timpului. (…) Prezenţa altarului în biserică ne aduce mereu aminte de mormântul Mântuitorului şi împreună cu mormântul, de opera de mântuire a lui Isus. Este sinteza lucrării lui mântuitoare, cu tot ce a însemnat înnoirea lui, iertarea pe care ne-a dat-o, bucuria de a ne însoţi, vindecările pe care le-a acordat atâtor oameni cu care a interacţionat, cuvintele de mângâiere şi de sprijin pentru cei care s-au apropiat de el şi tot ce înseamnă experienţa umană în cele din urmă a tuturor celor cu credinţă, fie şovăitor, fie cu elan se apropie de Dumnezeu. Este aceeaşi experienţă pe care o avem şi noi astăzi, iubiţi credincioşi şi toate generaţiile de creştini, ori de câte ori venim în faţa altarului să aducem jertfa noastră de laudă lui Dumnezeu” a spus PS Vasile cu ocazia sfinţirii mesei Sfântului Altar şi a Iconostasului.

Un alt moment cu totul aparte a fost prilejuit de împărtăşirea cu sfintele taine a numeroşi credincioşi de însuşi PS Vasile.

La finalul slujbei, părintele paroh, Florin Fodoruţ a mulţumit ierarhului pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor sătmăreni, a enoriaşilor parohiei, de a binecuvânta şi sfinţi iconostasul şi Sfânta Masă, două lucrări esenţiale pentru biserică, iconostasul fiind realizat într-o notă aparte, ceea ce îl face unic în rândul parohiilor din judeţ.

În semn de mulţumire şi apreciere, ierarhul a primit din partea bisericii un frumos buchet de flori şi un dar de suflet.

Ca la orice zi de hram, după binecuvântările de încheire, toţi cei prezenţi au fost poftiţi la o agapă frăţească.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517