Image 1
Image 2

Prăpastie între salariile bugetarilor şi cele ale lucrătorilor din privat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Datele publicate de Statistică arată că, în 2018, salariile medii nete ale lucrătorilor de la stat erau cu aproape 40% mai mari decât câştigul mediu net al angajaţilor din mediul privat.

Recordul îl deţin angajaţii din administraţie, ale căror câştiguri sunt mai mari decât cele ale lucrătorilor din privat din domeniile financiare cel mai bine plătite din orice economie de piaţă.

Diferenţele dintre salariile bugetarilor şi cele ale angajaţilor din sectorul privat sunt tot mai mari, de la un an la altul. Chiar dacă au crescut şi salariile celor din mediul privat, câştigurile salariale brute şi nete ale lucrătorilor de la stat au crescut în ritm galopant. Dacă salariile bugetarilor cresc în mod artificial, prin efectul Legii salarizării unitare, salariile privaţilor nu pot ţine pasul.

Economia privată nu a urcat în acelaşi ritm cu salariile bugetarilor.
Prin urmare, mediul privat nu poate ţine pasul, din punct de vedere al salarizării, cu mediul de stat.

În economia reală se măresc salariile fie ca urmare a trendului pieţei (în special al pieţei forţei de muncă, pentru a se menţine anumite categorii de salariaţi, pentru a-i fideliza), fie ca urmare a creşterii salariului minim pe economie. 

5 comentarii

  1. Pentru Colin Pavel – Curioasă interpretare… Se vede treaba că faci parte din gașca profitorilor.

    Oricum, e ușor să cumperi electorat cu bani de la bugetul alimentat cu împrumuturi cu dobânzi pe care cineva va trebui să le achite cu vârf și îndesat. (Cel târziu generația următoare). Ce curaj i-a trebuit infractorului Dragnea să facă asta, ce l-a costat? Din păcate plătește doar pentru hoție, nu pentru punerea pe butuci a economiei și a determinării a 5 milioane de români să-și ia lumea în cap.

    Cât privește omul de rând (păcălit), are mai mulți bani în buzunare, dar puterea de cumpărare e tot cea de dinainte, datorită inflației. Asta pentru că creșterea veniturilor nu e chestiune de mânuire a pixului…

  2. Curioasă interpretarea lui Colin Pavel… Se vede treaba că face parte din tabăra profitorilor. Face parte dintre cei care cred că nivelul veniturilor populației e o chestiune de mânuire a pixului.

    Oricum, e ușor să oferi bani bugetarilor atâta vreme cât nu te costă nimic. Iei bani împrumut și plătești electoratul potențial și uite-așa îi cumperi pe români, care vor sări cu toții să oprească justiția să te lege. Numai că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg în ceea ce-l privește pe Dragnea.
    Cât îi privește pe majoritatea românilor, va veni ea scadența cel târziu la generația următoare, care va plăti cu vârf și îndesat nota de plată a potlogăriilor infractorului Dragnea.

  3. Mereu s-a pus problema medicilor din Romania, p.rost platiti,care in momentul in care l-i se iveste o oportunitate ,isi iau familia si pleaca unde sunt platiti mai bine,adica in vest.Astfel s-a ajuns la concluzia ca daca ar fi mai bine platiti,acestia ar ramane in tara.Ceea ce s-a si intamplat.Atunci alte categorii de bugetari,cei din invatamant de exemplu, au emis si ei pretentii salariale maj mari,s-au trezit si cei din finante(carora l-i s-au majorat salariile nejustificat de mult,unii finantisti ajungand sa castige de patru-cinci ori mai mult decat in urma cu putini ani in urma,iar angajarile in aceste structuri s-au facut nejustificat de multe)apoi cei din transporturi,desi cfr-ul este demult aproape falimentar,in justitie,unde salariile sunt mai mari decat ale medicilor,in sistemul de aparare(aici majorarile au fost mult mai mici,insa totusi s-a miscat ceva).Atunci de ce in sistemul privat cresterile salariale sunt aproape nule?Pentru ca politica de dreapta ii protejeaza tocmai pe cei care demult trebuiau sa majoreze salariile.Singurul partid care a avut c.urajul sa ”forteze mana” a fost PSD,chiar Liviu Dragnea,pe care dealtfel la costat libertatea,tocmai pentru acest ”c.uraj”!Atata timp cat sindicatele fac doar activitate de ”fatada”,fiind mana-n mana cu patronatul,in romania salariile muncitorilor vor fi bataie de joc !!Pentru ca posibilitatea de a fi majorate exista,insa nu se vrea.

  4. Mereu s-a pus problema medicilor din Romania, prost platiti,care in momentul in care l-i se iveste o oportunitate ,isi iau familia si pleaca unde sunt platiti mai bine,adica in vest.Astfel s-a ajuns la concluzia ca daca ar fi mai bine platiti,acestia ar ramane in tara.Ceea ce s-a si intamplat.Atunci alte categorii de bugetari,cei din invatamant de exemplu, au emis si ei pretentii salariale maj mari,s-au trezit si cei din finante(carora l-i s-au majorat salariile nejustificat de mult,unii finantisti ajungand sa castige de patru-cinci ori mai mult decat in urma cu putini ani in urma,iar angajarile in aceste structuri s-au facut nejustificat de multe)apoi cei din transporturi,desi cfr-ul este demult aproape falimentar,in justitie,unde salariile sunt mai mari decat ale medicilor,in sistemul de aparare(aici majorarile au fost mult mai mici,insa totusi s-a miscat ceva).Atunci de ce in sistemul privat cresterile salariale sunt aproape nule?Pentru ca politica de dreapta ii protejeaza tocmai pe cei care demult trebuiau sa majoreze salariile.Singurul partid care a avut curajul sa ”forteze mana” a fost PSD,chiar Liviu Dragnea,pe care dealtfel la costat libertatea,tocmai pentru acest ”curaj”!Atata timp cat sindicatele fac doar activitate de ”fatada”,fiind mana-n mana cu patronatul,in romania salariile muncitorilor vor fi bataie de joc !!Pentru ca posibilitatea de a fi majorate exista,insa nu se vrea.

Lasă un răspuns

Connect with