Prăjitură cu alune

Scris de Eva Laczko, 01 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ingrediente:

Pentru blaturi:

– 1/2 kg făină fină,

– 4 linguri de untură,

– 4 linguri de zahăr,

– 4 gălbenuşuri de ouă,

– 1-2 plicuri zahăr vanilat,

– un plic de praf de copt,

– un vârf de cuţit de sare,

– 2-300 g de smântână (în funcţie de grosimea sa).

 

Pentru umplutură:

– 200 g de alune măcinate,

– 4-5 linguri de zahăr,

– 1-2 plicuri zahăr vanilat,

– 3 linguri gris de grâu,

– 300 l de lapte,

– 4 albuşuri de ouă,

– 3-4 linguri de gem de caise sau piersici.

 

Mod de preparare:

 

Alunele măcinate, zahărul şi grisul se fierb în lapte, apoi se răcaşte amestecând. Albuşurile se bat spumă tare şi se amestecă încet şi cu grijă cu alunele fierte. Făina se freacă bine-bine cu untura, apoi se adaugă zahărul, zahărul vanilat, praful de copt, sarea şi gălbenuşul de ouă se amestecă, apoi încet, se adaugă smântâna, până când aluatul capătă o consistenţă potrivită pentru întins. Se mai frământă puţin şi se împarte în două. Se întinde la mărimea tăvii şi se pune în tava unsă cu unt sau untură. Unul dintre blaturi se poate face şi cu cavao. Blatul se unge foarte subţire cu gem. Se întinde peste ea umplutura, se aşează din nou un strat foarte subţire de gem, apoi şi blatul următor, sau eventual se formează grilaj. Se coace în cuptor preîncălzit, la foc potrivit, circa 30 minute. Se poate orna cu gem, zahăr praf, sau cu o spumă tare de albuşuri de ouă şi zahăr pudră, fiartă pe aburi.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517