Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare) 02.23 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Dorel Coicaraport la 2.920 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia 05.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Abandonul şcolar, proporţii, cauze, soluţii 10.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone 11.25 Teleshopping 11.38 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare)13.00 Ştiri 13.37 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.43 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.39 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Stima de sine sau ce părere avem despre noi 23.30 Ştiri

Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

Scris de Mihaela Ghiţă, 10 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

De la începutul lunii iulie s-a modificat printr-o hotărâre de guvern programul naţional de compensare. Astfel, s-a ajuns la 900 de lei plafonul de compensare. Acest lucru înseamnă că indiferent dacă pensionarul are venit din pensie de până la 900 de lei şi mai are şi alte venituri, el va beneficia de gradul de compensare de 90% la medicamente.

În opinia oficialilor Casei de Asigurări de Sănătate este o modificare reparatorie deoarece acel plafon de 700 de lei era plafonul din 2009 atunci când a apărut hotărârea de guvern care a aprobat acest grad de compensare. Cu alte cuvinte, un pensionar care are o pensie până în 900 de lei şi mai are şi alte venituri (inclusiv dacă are un cont la bancă unde îi este virată pensia, implicit dobânda) va beneficia de acest grad de compensare, respectiv 90% fără a mai fi nevoit să dea vreo declaraţie la medic. Programul se derulează ca şi până acum la nivelul medicilor de familie, aceştia fiind singurii care pot să prescrie compensarea cu grad de 90%.

Modificările efectuate în programul social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari au devenit operaţionale de la 4 iulie 2017. „Conform modificărilor aprobate, pragul de pensie până la care se poate beneficia de program a fost majorat de la 700 la 900 lei pe lună. Totodată de program vor beneficia şi pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei şi a indemnizaţiei sociale. În viitor beneficiarii programului nu vor mai depune la medicul de familie declaraţia pe propria răspundere referitoare la veniturile obţinute, ci vor prezenta doar talonul de pensie şi actul de identitate” se arată într-un comunicat al Casei Naăionale de Asigurări de Sănătate.

Finanţarea programului de compensare cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr.720/2008 se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi în proporţie de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii. Conducerea CNAS consideră că prin noul program se soluţionează şi problema pensionarilor care mai obţin câţiva lei în afara pensiei, fiind date ca exemplu dobânzile din economii. De asemenea, se debirocratizează activitatea medicilor care nu mai sunt nevoiţi să solicite pensionarilor declaraţiile.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.