Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugenm Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 02.30 Portret de artist – Valer Sasu 03.30 Serată de poezii 04.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ciprian Buzită. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Softa Markos. Titlul emisiunii: Legume exotice. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul Psihologic. 10.00 Dacia 1300 o masină care încă rezistă 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugen Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 14.35 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Rudiger Mangel, Hilde Gott. Titlul emisiunii: Dezvoltarea serviciilor de psihiatrie. 15.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Ioan Man. Titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 16.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Olimpiu Micle. 17.35 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

Scris de Mihaela Ghiţă, 10 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

De la începutul lunii iulie s-a modificat printr-o hotărâre de guvern programul naţional de compensare. Astfel, s-a ajuns la 900 de lei plafonul de compensare. Acest lucru înseamnă că indiferent dacă pensionarul are venit din pensie de până la 900 de lei şi mai are şi alte venituri, el va beneficia de gradul de compensare de 90% la medicamente.

În opinia oficialilor Casei de Asigurări de Sănătate este o modificare reparatorie deoarece acel plafon de 700 de lei era plafonul din 2009 atunci când a apărut hotărârea de guvern care a aprobat acest grad de compensare. Cu alte cuvinte, un pensionar care are o pensie până în 900 de lei şi mai are şi alte venituri (inclusiv dacă are un cont la bancă unde îi este virată pensia, implicit dobânda) va beneficia de acest grad de compensare, respectiv 90% fără a mai fi nevoit să dea vreo declaraţie la medic. Programul se derulează ca şi până acum la nivelul medicilor de familie, aceştia fiind singurii care pot să prescrie compensarea cu grad de 90%.

Modificările efectuate în programul social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari au devenit operaţionale de la 4 iulie 2017. „Conform modificărilor aprobate, pragul de pensie până la care se poate beneficia de program a fost majorat de la 700 la 900 lei pe lună. Totodată de program vor beneficia şi pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei şi a indemnizaţiei sociale. În viitor beneficiarii programului nu vor mai depune la medicul de familie declaraţia pe propria răspundere referitoare la veniturile obţinute, ci vor prezenta doar talonul de pensie şi actul de identitate” se arată într-un comunicat al Casei Naăionale de Asigurări de Sănătate.

Finanţarea programului de compensare cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr.720/2008 se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi în proporţie de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii. Conducerea CNAS consideră că prin noul program se soluţionează şi problema pensionarilor care mai obţin câţiva lei în afara pensiei, fiind date ca exemplu dobânzile din economii. De asemenea, se debirocratizează activitatea medicilor care nu mai sunt nevoiţi să solicite pensionarilor declaraţiile.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.