Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

Scris de Mihaela Ghiţă, 10 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

Pragul de pensie până la care se poate beneficia de compensare cu 90% la medicamente a fost majorat

De la începutul lunii iulie s-a modificat printr-o hotărâre de guvern programul naţional de compensare. Astfel, s-a ajuns la 900 de lei plafonul de compensare. Acest lucru înseamnă că indiferent dacă pensionarul are venit din pensie de până la 900 de lei şi mai are şi alte venituri, el va beneficia de gradul de compensare de 90% la medicamente.

În opinia oficialilor Casei de Asigurări de Sănătate este o modificare reparatorie deoarece acel plafon de 700 de lei era plafonul din 2009 atunci când a apărut hotărârea de guvern care a aprobat acest grad de compensare. Cu alte cuvinte, un pensionar care are o pensie până în 900 de lei şi mai are şi alte venituri (inclusiv dacă are un cont la bancă unde îi este virată pensia, implicit dobânda) va beneficia de acest grad de compensare, respectiv 90% fără a mai fi nevoit să dea vreo declaraţie la medic. Programul se derulează ca şi până acum la nivelul medicilor de familie, aceştia fiind singurii care pot să prescrie compensarea cu grad de 90%.

Modificările efectuate în programul social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari au devenit operaţionale de la 4 iulie 2017. „Conform modificărilor aprobate, pragul de pensie până la care se poate beneficia de program a fost majorat de la 700 la 900 lei pe lună. Totodată de program vor beneficia şi pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei şi a indemnizaţiei sociale. În viitor beneficiarii programului nu vor mai depune la medicul de familie declaraţia pe propria răspundere referitoare la veniturile obţinute, ci vor prezenta doar talonul de pensie şi actul de identitate” se arată într-un comunicat al Casei Naăionale de Asigurări de Sănătate.

Finanţarea programului de compensare cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr.720/2008 se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi în proporţie de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii. Conducerea CNAS consideră că prin noul program se soluţionează şi problema pensionarilor care mai obţin câţiva lei în afara pensiei, fiind date ca exemplu dobânzile din economii. De asemenea, se debirocratizează activitatea medicilor care nu mai sunt nevoiţi să solicite pensionarilor declaraţiile.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.