Image 1
Image 2

Povestea unui profesor cu vocaţia cărţii: dr. Ovidiu T. Pop

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În mai multe rânduri, în studioul Informaţia TV, am fost onorat cu prezenţa dr. Ovidiu T. Pop, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

Deşi nu foarte tânăr, omul este din cale-afară de prolific în ale scrisului, având în palmares un număr impresionant de cărţi şi articole, nu doar din domeniul profesiei sale, ci şi de altă factură.

Fişă biografică

Ovidiu T. Pop s-a născut la 4 martie1957 în Zalău, judeţul Sălaj. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu”, actualmente Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, din Satu Mare în anul 1976.
În perioada 1977-1981 a urmat cursurile Facultăţii de matematică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. La examenul de diplomă a obţinut media 10 (zece) şi diploma de licenţă în matematică, specializarea matematică. În anul şcolar 1981-1982, a urmat cursurile anului V al aceleiaşi facultăţi, specialitatea Analiză numerică. Media de absolvire a celor cinci ani de facultate este 9,88.
Atât la susţinerea examenului de definitivare în învăţământ, cât şi a gradelor didactice I şi II, a obţinut media 10 (zece).
În prezent este profesor titular la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, din 1990. Din anul 2006 este doctor în matematică, titlu ştiinţific obţinut la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Ovidiu Pop nu s-a limitat la dezvoltarea sa personală şi la hobby-ul scrisului, ci şi-a exercitat cu responsabilitate profesia, desfăşurând o activitate intensă de pregătire a elevilor. Cu multă meticulozitate, el a consemnat numele a zeci de elevi performanţi, care, sub îndrumarea sa, au obţinut rezultate frumoase la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale de matematică.

Autor de cărţi şi articole

Întrucât Ovidiu Pop are un CV impresionant (pe care îl redăm doar în rezumat, din considerente de spaţiu tipografic), în relatările de mai jos, ne vom concentra cu predilecţie asupra unei părţi a activităţii sale editoriale.
Numeroasele sale lansări de carte au constituit, la vremea lor, adevărate evenimente culturale, sala amfiteatru a Colegiului Naţional„Mihai Eminescu” fiind de fiecare dată arhiplină cu iubitori de cultură. Activitatea sa vastă a ridicat net prestigiul „navei amiral”, cum plastic a numit dr. Viorel Câmpean Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
Lecturându-i doar lista de titluri de cărţi şi articole, ai crede că pentru el ziua trebuie să aibă de câteva ori 24 de ore, pentru a atinge astfel de performanţe. În afară de asta, Ovidiu Pop predă zilnic la clasă, face parte din colegiile de redacţie ale unor reviste, participă frecvent la simpozioane şi emisiuni televizate, acordă interviuri, scrie manuale şi auxiliare didactice, cercetează…
Majoritatea lucrărilor sale sunt, aşa cum e firesc, din domeniul matematicii, aşadar este un matematician. Ca argument, îl vom cita pe colegul său de branşă, Kiss Sandor: „Ce este un matematician? Un matematician este cineva care contribuie cu rezultate originale remarcabile la dezvoltarea matematicii. Cei care doar predau matematica sunt profesori de matematică, nu matematicieni”.

Cărţi „tari”

Cărţile sale„tari” (cum le numeşte autorul), de matematică: nivel gimnazial si liceal, în număr de 57, în calitate de coautor, sunt redactate în română sau în engleză. Dintre acestea vom menţiona: Pop, O.T., Minculete, N. and Bencze, M., An introduction to quadrilateral geometry, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2013.Lucrarea este recenzată pe site-ul Societăţii Europene de Matematică European Mathematical Society. În afară de asta mai are Bencze, M. and Pop, O.T., Selected Problems for Mathematical Contests, STUDIS Publishing House, Iaşi, Romania, 2015; mai multe culegeri de probleme şi ghiduri metodice.
Alte şase lucrări constau în manuale şi auxiliare pentru învăţământul preuniversitar, respectiv două cursuri şi auxiliare pentru învăţământul superior.
Din categoria cărţi „nematematice”, după cum le numeşte autorul, are seria monografică intitulată Caietele eminescienilor sătmăreni (zece volume); Pop, O.T., Poveşti pentru oameni… mari şi… mici, Editura Citadela, Satu Mare, 2015; Cosma, Gh., Cosma, R. şi Pop, O.T., Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” 150 de ani de învăţământ în limba română, Editura Citadela, Satu Mare, 2009; Pop, O.T., Cosma, R. şi Cosma, Gh., Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – file de istorie, Editura Citadela, Satu Mare, 2012
În palmaresul său, Ovidiu Pop are ceea ce el numeşte articole „neştiinţifice”, în număr de 45. Dăm câteva exemple relevante pentru aria extrem de extinsă a preocupărilor autorului: Pop, O., Din activitatea filialei judeţene a Societăţii de Ştiinţe Matematice, Şcoala Sătmăreană, Casa Personalului Didactic, Satu Mare, 1992, 57-58; Pop, O. T., Gale-Cazan, B., Le petit mathématicien-revue de mathématique élémentaires des élèves du Lycée Mihai Eminescu, Satu Mare, Nos Essais, Série nouvelle, nr. 6 (10), avril, 2017, 26-27; Pop, O. T., Microeseuri (Simţitul, Rog să fiu… iertat, Cum şi cu ce… gândim, Civilizaţia… cozii), Mărturii culturale, Revistă trimestrială de cultură, Satu Mare, Anul II, nr. 1 (5) ianuarie-martie 2017, p. 16; Pop, O. T., Tânăra generaţie are nevoie de modele, în volumul Voicu Şichet, „Eroii Neamului” la al XXV-lea pas, Editura „Citadela” Satu Mare, 2015, 132-133; Pop, O. T. şi Câmpean, V., Profesorii Liceului „Mihai Eminescu” în interbelicul sătmărean, Citadela, Anul VI, Nr. 1-2-3, Satu Mare, 2012, 12-15; Câmpean, V. şi Pop, O.T., Profesorii de la Liceul „Mihai Eminescu” – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare, care au obţinut titlul de doctor, Citadela, Anul VI, Nr. 4-7, Satu Mare, 2012, 41-45.
Articolele sale de matematică, în număr de 157, sunt publicate în reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate: SUA, Australia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, China, Croaţia, Iugoslavia, Slovacia, Singapore. Dintre acestea, aproximativ 90 sunt în reviste ştiinţifice de tip B, B+ şi A (ISI).
Nu e un creator singuratic, ci are numeroşi colaboratori, dovadă fiind zecile de cărţi şi articole semnate în calitate de coautor.
Din lungul şir de eseuri „nematematice”, scrise de Ovidiu Pop, am selectat doar unul, cât se poate de relevant, pe care îl reproducem mai jos.

Eseu despre carte

Din păcate, foarte puţini oameni au cărţi. Din păcate, foarte puţini oameni citesc cărţi! Prin carte nu înţeleg… maculatură! Este de remarcat, de apreciat şi de sprijinit munca celor puţini care scriu cărţi pentru alţii (nu cărţi despre… ei şi pentru… ei). Un rol important în cultură îl are… cartea!
Ce este… o carte? Este o parte din… nişte oameni, deci conţine… fericire şi durere! Este cea mai puternică invenţie umană! De ce? Deoarece, informaţia dintr-o carte înseamnă… putere! Tot ce a făcut omenirea în timp, se regăseşte în cărţi. Cartea conţine momente din evoluţia şi istoria umană. Cartea conţine… cultura umană!
Cum se scrie…o carte? Este greu de povestit! Numai cel care a trecut prin chinurile şi povara scrierii, înţelege! Cel care scrie trebuie să aibă curaj, trebuie să aibă cultură generală şi cultură, doarece trebuie să se facă înţeles. Cartea primeşte… viaţă de la cel ce o scrie şi astfel… prinde viaţă!
De ce se scrie o… carte? Deoarece cel care o scrie are ceva de spus şi este fericit de a da oamenilor un dar: o… carte! Cartea este scrisă de oameni care gândesc, care caută, care încearcă să înţeleagă, fiecare în felul său… Lumea!
Pentru cine se scrie… o carte? Pentru cei interesaţi de… carte, adică interesaţi de… cultură. Pentru… oameni! Din fericire, mai există oameni! Cartea este scrisă de oameni care dau… de la ei oamenilor care vor să… primească! Naşterea unei cărţi este un moment deosebit şi pentru autorul cărţii şi pentru cititorul ei.
Cât „costă” o… carte? Pentru cel ce o scrie şi pentru unii oameni, o carte valorează foarte mult! Prin conţinutul ei, cartea este o… valoare. Cărţile… fac o bibliotecă. Biblioteca este mândria şi averea unui intelectual. Pentru marea masă, o carte nu valorează mai nimic, dar totuşi impune un… respect. De ce? Deoarece nu oricine are ceva de… spus şi nu oricine are ceva de… dat!

Proiecte

Pe agenda lui Ovidiu Pop figurează şi lucrări în stadiu de proiect, dintre care interlocutorul a enumerat: Un volum din seria Caietelor eminescienilor sătmăreni despre Corneliu Mezea (în colaborare cu dr. Viorel Câmpean); un volum de matematică: teme pentru clasele a VI-a, a IX-a (în colaborare cu dr. Petru Braica şi Adrian Bud); articole de matematică şi de istorie a liceului; un volum de eseuri.

Activitatea publicistică

Ani la rând a fost membru în Comisia Centrală a Olimpiadei Naţionale de matematică. Mai face parte din colegiul de redacţie al RMT (Timişoara), Octogon Mathematical Magazine (Braşov), Creaţii matematice seria A (Suceava), iar la Creaţii matematice seria B (Suceava) este redactor-şef adjunct, International Journal of Geometry (Bacău), Global Journal of Advanced Research on Classical and Modern Geometries şi redactor şef adjunct al revistei Mărturii culturale (Satu Mare).
Are probleme publicate în Gazeta Matematică (GM), RMT, Recreaţii Matematice, Creaţii Matematice (Iaşi), Minus (Târgovişte), Argument (Baia Mare) şi probleme propuse la OM faza locală şi judeţeană, o problemă la OM, Etapa finală, Sibiu, 2003, clasa a XI-a, probleme propuse la „József Wild International Mathematical Competition”, Concursul Interjudeţean de MatematicăDANUBIUS, Corabia şi la Concursul Naţional de Geometrie „Gheorghe Ţiţeica”(Bacău).
A iniţiat şi a coordonat, alături de alţi colegi, activitatea de pregătire la matematică în cadrul unor tabere de specialitate din judeţul Satu Mare. De asemenea, a participat, an de an, atât cu elevii de gimnaziu cât şi cu cei de liceu, la diverse concursuri de matematică judeţene şi interjudeţene, cum ar fi: C.I. „Grigore Moisil”, C.I. „Gheorghe Ţiţeica”, C.I. „Marian Ţarină”, Gala laureaţilor concursului „Gazetei matematice”. A participat în anul 2003 în calitate de autor la realizarea proiectului MEC privind elaborarea software-ului educaţional almanualelor si culegerilor de exerciţii şi probleme pentru clasele V-XII destinate elevilor din grupele (clasele) de excelenţă la nivel naţional, la clasele a VII-a şi a XI-a.
Experienţa didactică acumulată l-a ajutat să elaboreze în anul 2001 un „Auxiliar la manualele de matematică de clasa a V-a” (colectiv), în anul 2002 manualul „Matematică clasa a XII-a” (colectiv), în anul 2005 manualele pentru clasa a X-a, TC şi TC-CD. Între anii 2003-2004, 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007 şi 2011-2012 a răspuns de pregătirea de performanţă la matematică pe judeţ.
Tot din activitatea sa publicistică fac parte mai multe eseuri; alocuţiuni; pamflete; portrete; recenzii; articole.

Scrieri monografice

Din iniţiativa sa, din anul 2012 se editează seria Caietelor eminescienilor sătmăreni, al cărei coordonator este de altfel. Au apărut până acum zece volume, fiind autor sau coautor la opt dintre acestea. O lucrare monografică fundamentală pentru liceu este: Pop, Ovidiu T. şi Pop, A., Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare Monografie, Colecţia Centenarium, Editura Didactică şi Pedagogică R.A., Bucureşti, 2017. Acest volum este primul din Colecţia „Centenarium”, serie în care colegiile din România care fac parte din „Alianţa Colegiilor Centenare” îşi vor publica monografiile.

Ovidiu Pop văzut de…

…Călin Durla, inspector şcolar general: Ovidiu Pop, un profesor de matematică pe care mulţi elevi şi l-ar dori la clasă. Un foarte bun cunoscător al fenomenului matematic, pasionat, dedicat, unul dintre primii profesori doctor în matematică din învăţământul preuniversitar.
Este unul dintre cei patru iniţiatori ai Concursului interjudetean de matematică „Grigore Moisil”, care are deja 32de ediţii. În ultima vreme s-a dedicat unei vechi pasiuni, scrisul. Eminescian împătimit, a consultat mare parte din istoria acestui liceu şi a scris monografia acestuia precum şi renumitele „Caiete eminesciene” pentru a păstra în memoria colectivă realizările celor pe care cu mândrie îi numeşte „eminescieni”.

…Dr. Kiss Sándor, profesor de matematică: Ovidiu T. Pop este matematician în sensul propriu al cuvântului, dar totodată şi un adevărat om de cultură. Cu numeroase articole şi cărţi publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale, şi-a câştigat un bun renume în breaslă. Din iniţiativa şi sub îndrumarea lui, la Satu Mare s-a format un grup de matematicieni, care publică studii de specialitate în diverse reviste internaţionale. Mă bucur că am avut ocazia să colaborez cu Ovidiu, elaborând împreună mai multe articole, activitate, care sper să o continuăm şi în viitor.
Ovidiu şi-a manifestat totdeauna dragostea şi recunoştinţa faţă de liceul în care a studiat şi care i-a devenit şi loc de muncă. Astfel a închinat două monografii şi numeroase cărţi Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi dascălilor care au slujit în această renumită instituţie de învăţământ. Ovidiu este un spirit liber, nu numai apreciază, dar şi creează CULTURĂ, fiind un exemplu demn de urmat pentru generaţiile tinere. Sper să mă bucur încă mult timp de prietenia lui.

…Gavril Cavaşi, profesor de matematică: Colecţia „Caiete eminesciene” este o realizare de seamă în viaţa culturală a oraşului nostru. Personalitatea intelectuală a profesorului dr. Ovidiu Pop, care a reuşit să-şi formeze un grup de profesori-intelectuali, este de remarcat şi de subliniat în cunoaşterea activităţii pe care o are în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Profesorul Ovidiu Pop este un intelectual de o dăruire profesională şi angajare umanistă, îmbinând calităţile de specialist în domeniul matematicii cu cele pedagogice. Acest fapt explică performanţele pe care le-a avut şi le are la concursurile şcolare. Spiritul său elevat, deschis, receptiv şi exigent a marcat decisiv profilul intelectual şi moral al elevilor pe care i-a povăţuit. Întotdeuna a fost modest, discret, plin de solicitudine în relaţiile cu colegii şi elevii. Preocuparea deosebită faţă de liceu, de evoluţia lui, l-a făcut să se implice nu doar în elaborarea de lucrări în specialitatea sa, ci şi în activităţi care să scoată la lumină părţi din istoricul instituţiei pe care o slujeşte. Numeroasele publicaţii ale cărui autor este denotă interesul său pentru ştiinţă (are doctorat în matematică), precum şi pentru evoluţia de-a lungul timpului a şcolii. El a pus şi pune în evidenţă rolul liceului în dezvoltarea culturală a judeţului şi a oraşului Satu Mare, fiind un adevărat animator al vieţii culturale şi educative.
Îi doresc profesorului Ovidiu Pop multă sănătate şi putere de muncă în realizarea proiectelor pe care şi le-a propus.

…Alin Pop, profesor şi scriitor, fost alev al lui Ovidiu Pop: L-am cunoscut pe Ovidiu Pop, în septembrie 1985. Eram „boboc” de clasa a IX-a, la Liceul „Doamna Stanca”, iar el era diriginte la clasa noastră şi profesor debutant la matematică. Foarte tânăr, dacă stau astăzi şi mă gândesc. Mă uimeşte şi acum răbdarea pe care a avut-o cu noi, vocea mereu ponderată, care masca foarte bine nişte vorbe pe care le-am fi meritat din plin.
Preda frumos şi foarte pasionat, încât, ţin minte, era aproape gata să o iau pe drumul matematicii, la un moment dat, orientare pe care niciun alt profesor nu a reuşit să mi-o imprime.
Plecarea lui la Liceul „Mihai Eminescu”, normală pentru formaţia sa – matematica, a fost totuşi o mare pierdere pentru Doamna Stanca. Şi tare mi-e teamă că cei care sunt azi la Doamna Stanca nu fac nimic să şi-l „revendice”, pentru cei câţiva ani cât a predat acolo. Să-l preţuiască aşa ca pe „unul de-al lor”: profesor de excepţie, matematician, pasionat cercetător al istoriei şi, poate mai presus de orice, un om de caracter.
Nu bănuiam atunci, în septembrie 1985, că peste ani, o să ne lege o trainică prietenie. Şi că acel început de colaborare profesor-elev avea să se întărească şi să se ramifice în timp, prin zeci de sinapse comune.

…Ioan Tipu Sălăjanu, epigramist: scriitorului şi matematicianului Ovidiu Pop, posesorul unei bogate podoabe capilare şi a unei mustăţi stufoase

Nu dezvăluie misterul

Ce formule a-adaptat

De-a făcut să-i crească părul

şi mustaţa la …pătrat.

Recunoaştere profesională

Având în spate o astfel de activitate prodigioasă, Ovidiu Pop nu putea să nu fie remarcat şi, desigur, recompensat cu diplome, premii, distincţii. Le enumerăm în cele ce urmează: Titlul de „Profesor evidenţiat” în anul 1988, Diploma Jubiliară cu prilejul împlinirii a 100 de ani de apariţie neîntreruptă a revistei Gazeta Matematică în anul 1995, Medalia „Meritul pentru învăţământ” în clasa a II-a în anul 2004, Diploma 110 ani de apariţie neîntreruptă a Gazetei Matematice în anul 2005, „Premiul anual cultural” al Consiliului Judeţean Satu Mare în anul 2008, Ordinul „Gheorghe Lazăr” clasa I în 2008, Honour Certificate de la revista Creative Mathematics and Informatics a Universitătii de Nord Baia Mare în 2011, pentru cele mai multe articole publicate în această revistă, Diplomă de la Centrul de Excelenţă Cluj-Napoca în 2012, Diplomă de Fidelitate (2013) din partea Clubului Lions Someş Satu Mare, Diplomă de Excelenţă (2012) din partea Editurii Citadela Satu Mare, Diplomă de excelenţă (2013) pentru activitatea din cadrul proiectului Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii, Diplomă Jubiliară Centenarul Societăţii de Ştiinţe Matematice din România 2010 din partea SSMR, Diplomă în cadrul Festivalului Naţional al şanselor tale, România 2012, Ediţia a XIII-a, Diplomă de onoare cu ocazia Anului editorial sătmărean 2012, Diplomă de merit în cadrul Galei Laureaţilor Sătmăreni 2013, pentru activitatea desfăşurată în anul 2013, două Diplome de onoare cu ocazia Anului editorial sătmărean 2013, Diplomă de onoare (2013) din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Diplomă de excelenţă (Omul anului 2014), din partea Trustului de presă Informaţia Zilei&IT, Diplomă de onoare cu ocazia Anului editorial sătmărean 2016, Diplomă de excelenţă cu ocazia Simpozionului „Vasile Lucaciu, autorul intelectual al Memorandului” din 25 mai 2016, Diplomă de merit din partea SSMR, 11 martie 2017, Diplomă de onoare cu ocazia Anului editorial sătmărean 2016, Diplomă de onoare cu ocazia lansării monografiei Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, 22 iunie 2017, Diplomă, Şcoala de vară: Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III, ediţia a XIII-a, Satu Mare, 10-15 iulie 2017, Diplomă de excelenţă, Tabăra Naţională de Matematică Lions Someş 2017, 03-07 iulie 2017.

3 comentarii

  1. @viorel si-a dat su stangul in dreptul deoarece bietul nu stie sa citeasca si nici sa inteleaga, el doar “# rezist “-a (…rusine tie !). In Rom. raman doar prostii ca @viorel !. Oamenii destepti si valorosi aici nu sunt apreciati ca urmare pleaca acolo unde sunt apreciati si anume in strainatate. In strainatate Dumnealui ar castiga de 10 ori mai mult decat in Rom. Viata-i pe bani si nu-i totuna cat castigi si cum traiesti !,…., ai inteles @viorel ?.

Lasă un răspuns

Connect with