Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consiliul Suprem al Magistraturii și-a ales ieri o nouă conducere. Ca și până acum, magistrații acuză amestecul politicului în treburile justiției. Sigur, exemplele lipsesc. Toată lumea, de ani buni, acuză clasa politică de toate relele din țară. În ceea ce privește Justiția, situația nu a fost niciodată mulțumitoare. Nu s-a finalizat dosarul Revoluției. Nu au fost clarificate dosarele foștilor torționari. În general, lumea este nemulțumită pentru că procesele, chiar și cele mai simple, durează ani și ani de zile. Nu mai puțin nemulțumiți sunt magistrații. Se plâng că sunt prea puțini și le revin prea multe dosare.

    CSM este una dintre instituțiile care a fost de multe ori în centrul atenției opiniei publice. Din motive pe care omul simplu nu prea le-a înțeles. Problemele ridicate de judecătorii CSM sunt subtile, cu substraturi pe care le înțeleg doar cei care lucrează în sistem, judecători,  procurori, avocați. Uneori, așa cum a fost cazul și fostului președinte Traian Băsescu, aceste probleme nu constituiau un secret pentru șeful statului.

    Dacă fostul președinte era prezent la unele ședințe și chiar la alegeri, iată că președintelui Iohannis i se reproșează că nu a fost prezent la ședința de alegeri din 6 ianuarie. A vrut președintele să arate că într-adevăr nu se amestecă în treburile Justiției nici atunci când prerogativele îi permit. Acesta este un semnal bun, însă nu înseamnă că alți politicieni nu o fac.  Cum anume se amestecă politicul în justiție habar nu avem.

Chestiunea are și un revers. Și unii politicienii acuză faptul că Justiția, de fapt DNA, controlează viața politică. Unul dintre criticii cei mai severi a acțiunilor DNA este președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Liderii partidelor se abțin. A trecut vremea când premierul Năsatse își permitea să spună “nu crede în arestările de vineri seara”. Liviu Dragnea, Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Alina Gorghiu, chiar și Victor Ponta, s-au abținut de la orice comentariu. Nu același lucru îl face Traian Băsescu. Are o poziție interesantă, după ce nu mai este președinte. În schimb are o serie de dosare penale, datorate unor plângeri la adresa lui. Dând piept cu procurorii, constata că se aștepta ca sistemul pe care l-a susținut a luat-o într-o direcție greșită. Și alți susținători ai statului de drept și independenței Justiției din timpul guvernării PDL și-au schimbat opiniile despre sistemul judiciar după ce ei înșiși au devenit ținte ale justiției.

    Ultimul an, mai precis după alegerile prezidențiale, s-au schimbat multe în percepția publică despre acțiunile DNA.   Un lung șir de aleși locali, parlamentari, directori etc. au fost puși sub acuzare, arestați preventiv, suspendați din funcții, și-au dat demisia sau au fost demiși.  Procese finalizate sunt prea puține, dar populația este mulțumită și cu acest nivel de curățenie. Întrebarea este dacă CSM, dacă judecătorii, procurorii și avocații sunt mulțumiți? Nu știm dacă atât de hulita clasă politică este mulțumită. Pentru că nimeni nu mai are curajul să-și exprime opinia cu sinceritate, fără teama că declarațiile sale nu se vor întoarce împotriva lui. Când un judecător afirmă public că politicul vrea să-și subordoneze justiția, ar fi de dorit să dea și exemple concrete. În felul acesta lucrurile s-ar limpezi și nu ar exista atâta neîncredere în societate. Dar povestea este veche. Și pare-se fără sfârșit. Și, din păcate, fără rezolvare.

   

Editorial Informatia Zilei

Șoșocarii

Profit de această perioadă de tatonări, de negocieri între partide, de căutări ale celor mai potriviți candidați, de haosul care guvernează spațiul public, pentru a face o scurtă incursiunea în lumea șoșocarilor.