00.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Vasile Fernea, Ioan Leitner, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Protocolul SRI-ÎCCJ-PG, desecretizat. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.35 Cultură 05.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 06.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Cina a fost Sfântul Ioan Botezătorul? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Vasile Fernea, Ioan Leitner, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Protocolul SRI-ÎCCJ-PG, desecretizat. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 14.35 Teleshopping 14.55 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Marina Georgiana. 17.00 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 17.30 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 22.30 Talk Show cu Carol Erdos 23.30 Ştiri

Poţi eşua şi dacă ai modele

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În urmă cu ceva ani, un tânăr politician social democrat  afirma că are un model pe care îl urmează. Tânărul se numea Victor Ponta, iar modelul său se numea Tony Blair. Cu modelul în faţă, tânărul a făcut o carieră pe cât de rapidă pe atât de fulminantă. A ajuns prim ministru la o vârstă la care ar fi putut fi invidiat chiar de modelul său. Între timp, modelul şi-a încheiat mandatul de prim ministru, iar ucenicul, nerăbdător, este cu un picior afară din politică. A fost obligat să-şi dea demisia în urma unor proteste de stradă, provocate de un incident în care şi-au pierdut viaţa zeci de tineri.

    Tony Blair, unul dintre cei mai notorii premieri, a vizitat România. Spre bucuria lui Victor Ponta. La o distanţă apreciabilă în timp, un nou premier britanic face o vizită în România. David Cameron nu are anvergura internaţională a fostului premier britanic. Nu ştim să fie modelul vreunui politician român. Sosit în România, a început vizita prin depunerea unui buchet de flori la locul incendiului de la Colectiv. A aprins o lumânare şi a ţinut un moment de reculegere. A fost primit întâi de preşedintele Klaus Iohannis. Omologul său român, Dacian Cioloş, probabil se simte stingher întrucât nu este emanaţia unui partid care a câştigat alegerile parlamentare. În Marea Britanie este de neconceput un prim ministru independent conducând un guvern de tehnocraţi. Cu experienţa sa seculară, Parlamentul de la Londra nu concepe o asemenea situaţie. Nici măcar în vreme de război.

Dar să ne întoarcem la chestiunea modelului. Pot fi politicieni de excepţie care se constituie ca model pentru mulţi tineri, dar să nu lase, totuşi, un moştenitor care să se ridice la înălţimea modelului. Este cazul lui Corneliu Coposu. S-a bucurat de o apreciere largă, în special în rândul tinerilor. Moartea lui înaintea alegerilor din 1996 a creat o emoţie la nivel  naţional şi a deschis drumul spre victorie a preşedintelui Emil Constantinescu. Din păcate, modelul Coposu a rămas doar un model. PN|CD s-a dezintegrat după ce patru ani a fost principalul partid de guvernare într-o coaliţie.

Un tânăr pentru care liderul ţărănist a fost un model, se află acum în guvernul de tehnocraţi. Este ministrul economiei,   Costin Grigore Borc. A fost membru PN|CD în perioada de glorie a acestui partid. Acum se declară independent. La fel ca restul miniştrilor din cabinetul Cioloş, merită urmărită evoluţia lui.

Revenind la modelul Blair, fostul premier Ponta i-ar putea urma exemplul şi după terminarea mandatului. Fostul premier britanic este unul dintre foştii politicieni care trăiesc din conferinţele publice şi din consiliere. Încă nu am auzit ca unul dintre foştii premieri pe care i-a avut România să fie vânat pentru consiliere, şi invitat la conferinţe publice, de altfel foarte bine plătite. Printre ei se numără fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, dar şi fostul preşedinte al SUA, Bil Clinton. S-a auzit că şi Emil Constantinescu s-ar număra printre cei chemaţi să conferenţieze. dar nu în ţară, ci în străinătate. Poate că este doar un zvon.

Nu văd de ce nu ar exista şi printre politicienii români astfel de modele. Ion Iliescu, Adrian Năstase, Emil Boc şi Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, iar în timpul din urmă şi Victor Ponta, ar putea ajunge în astfel de ipostaze intelectuale. De ce un Dan Puric poate umple sălile, iar cei mai sus enumeraţi, nu.

Dacă nu ar fi sosit la bucureşti David Cameron, aflat la al doilea mandat în fruntea Guvernului britanic, nu ne-am fi adus aminte nici de Tony Blair şi Victor Ponta, care îşi considera  modelul său. Din cazul Ponta se poate deduce că şi atunci când ai un model în faţă, poţi eşua în politică.

Abonează-te acum Online!