Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Pot exista în PSD două curente de gândire?

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Atmosferă încărcată, oboseală, feţe încruntate, printre aplauze şi voci ridicate, poate şi plânsete, s-a desfăşurat joi până-n miez de noapte o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD care poate fi considerată istorică.

La propunerea premierului trei miniştri şi-au înaintat demisiile. Mihai Tudose a anunţat partidul, prin televizor, că nu vrea să conducă un guvern în care sunt persoane suspectate de corupţie. A pus o condiţie: demisia lui sau plecarea celor care sunt cercetaţi penal de DNA. Puşi în faţa acestei opţiuni, având în spate episodul Grindeanu, liderii PSD au încercat să le convingă pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să renunţe la demisii. Nu ştim cum ar fi reacţionat Tudose dacă îşi retrăgeau demisiile. Demisia lui atrăgea după sine căderea întregului guvern. Exista posibilitatea ca preşedintele Iohannis să-l desemneze tot pe el cu formarea unui nou guvern. În această situaţie Liviu Dragnea era pus între paranteze. Mihai Tudose devenea liderul de facto al PSD.

A doua parte a şedinţei s-a desfăşurat a doua zi. Cei trei miniştri trebuiau înlocuiţi. Desemnarea lor este la fel de dificilă. Vor fi oamenii lui Dragnea sau ai lui Tudose. Aşa se pune problema. Sevil Shhaideh ocupa un portofoliu important. Autoritatea şi influenţa liderului, sau a premierului, depinde de modul în care se face repartizarea banilor de la Dezvoltarea Regională. De fapt, acesta pare să fi fost mobilul real al disputei din PSD: cine decide cum se împart resursele? Aceeaşi situaţie este şi la Fondurile Europene. Prin plecarea Rovanei Plumb se redeschid noi oportunităţi financiare pentru judeţe. Ministrul care va fi desemnat va fi din sfera de influenţă a lui Dragnea sau a lui Tudose. Banii mulţi sunt şi la Transporturi. Demisionari ocupau poziţii-cheie în guvern. 

Faţă de importanţa acestor ministere, problema ministrului pentru relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie de la ALDE pare un joc de copii. În schimb Tăriceanu apără un principiu. Dacă se cedează în faţa DNA, Viorel Ilie fiind acuzat că s-a implicat în angajarea unor persoane, înseamnă că de acum înainte DNA va face guvernul. Ar putea la un moment dat să existe un denunţ la adresa premierului, iar acesta va fi obligat să demisioneze pentru că altor miniştri le-a cerut demisia când a început urmărirea penală împotriva lor.

  Nu ştim cât de important este acest lucru, dar pe termen lung ar putea fi o mare problemă. ALDE aspiră la statutul buturugii mici care răstoarnă carul mare. 

După acest episod PSD are de ales: să treacă într-o nouă etapă, respectând nişte norme de integritate din care opoziţia şi-a făcut principala armă de atac, sau să rămână înfăşurat în armura de partid care nu se lasă intimidat de acţiunile procurorilor. Din acest punct de vedere Liviu Dragnea devine reprezentantul pesediştilor conservatori, iar Mihai Tudose se erijează într-un reformator.

Apare din nou o problemă de credibilitate şi încredere. Cum se poate reforma un mamut ca PSD? Chiar liderii săi se miră cât este de mare şi de unitar. Pot exista în PSD două curente de gândire? Lupta pentru putere şi influenţă, goana după funcţii şi privilegii nu intră în discuţie.

Mai concret, există o aripă reformistă în PSD sau acţiunile liderilor sunt dictate numai în raport cu dosarele pe care le au sau pe care le-ar putea avea la DNA? 

Jocul politic iniţiat de premierul Tudose îl implică şi pe  Klaus Iohannis. Preşedintele a avut cuvinte de apreciere faţă de Mihai Tudose, lucru care pare cu totul neobişnuit având în vedere relaţia lui cu PSD. 

Abonează-te acum Online!