Image 1
Image 2

“Portrete sătmărene” semnate de artistul George Dan, la Cenaclul Afirmarea

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urma luărilor de cuvânt, asistenţa a urmărit o adevărată întrecere în ale epigramei

Ultima şedinţă din această stagiune a Cenaclului literar Afirmarea, găzduită de Casa Ferenţiu din Satu Mare, a coincis cu o premieră artistică cel puţin la nivel judeţean. Sub genericul “Portrete sătmărene”, pictorul George Dan a expus 10 portrete ale unor oameni de cultură sătmăreni.

Întâlnirea culturală organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, Revista Poesis şi Cenaclul Afirmarea, a fost deschisă de Ioan Coriolan Aniţaş, preşedintele Cenaclului, salutând participanţii. Apoi participanţii au fost învederaţi că este vorba despre o premieră care s-ar dori să devină o tradiţie pentru mişcarea culturală sătmăreană. Vorbitorul a atras atenţia inclusiv autorităţilor din reşedinţa de judeţ, dar şi celor judeţene, de a lua în seamă asemenea manifestări care pun în valoare puterea creatoare a artiştilor plastici, dar şi personalităţile culturale de talie judeţeană, naţională şi chiar internaţională.

Acestea fiind spuse, rolul de moderator a fost transferat lui Ioan Moldovan, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Satu Mare, cel care a suplinit practic absenţa directorului Zamfir Danciu, rostind la rândul său un cuvânt de salut.

Despre pictorul George Dan, periplul său artistic, despre aria relativ largă în care artistul plastic adoptat sătmărean îşi manifestă talentul, a fost invitat să vorbească profesorul universitar, criticul literar, dar şi de artă Alexandru Zotta. Prin aceste 10 portrete semnate de artist, creatorul confirmă îmbinarea fericită şi conlucrarea dintre arte. Această conlucrare este atât de necesară şi la nivelul judeţului Satu Mare. Au fost expuse 10 portrete ale unor oameni de cultură sătmăreni, într-o creaţie de factură specială.

Semnatarul portretelor expuse la Casa Ferenţiu din Satu Mare şi-a dovedit în timp calităţile de portretist, peisagist, de bun cunoscător al tehnicii frescei şi nu în ultimul rând, de maestru în a realiza lucrări de factură religioasă. Dovada acestei din urmă menţionată calitate o reprezintă icoanele realizate cu şi fără foiţă de aur, dar şi multe alte lucrări cu tematică religioasă. Această galerie de portrete ale unor oameni de cultură, aşa cum s-a mai subliniat, este o premieră în aplecarea artistului plastic spre viaţa artistică sătmăreană. Satu Mare ar trebui să se mândrească şi cu artistul plastic George Dan, să acorde mai multă atenţie promovării lui, dar şi a lucrărilor sale.

Au urmat apoi luări de cuvânt ale unor personalităţi ale culturii sătmărene imortalizate de artistul plastic – Gheorghe Gheorghiade, George Vulturescu, Cornel Burcea, Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu, prezent la manifestarea culturală fiind şi Ioan Nistor, dar din motive obiective a lipsit de la luările de cuvânt. A lipsit din motive de sănătate şi Rudolf Fatyol, dar şi Ion Bala, care a asistat la manifestare din “Cenaclul celest”. În memoria acestuia din urmă menţionat a fost păstrat un moment de reculegere.

În urma luărilor de cuvânt, asistenţa a urmărit o adevărată întrecere în ale epigramei. Au citit din creaţiile lor George Vulturescu, Ioan Tipu Sălăjanu şi Maria Letai. Catrenele cu adresă au conţinut săgeţi mai mult sau mai puţin acide la adresa celor imortalizaţi în portrele pastel, dar nu numai.

În ultima parte a reuniunii cenacliere a citit din creaţiile sale Andrei Sălăjan. Poetul George Vulturescu l-a încurajat pe autor, dar i-a făcut şi o serie de observaţii privind necesitatea utilizării unor cuvinte mai potrivite în o parte din creaţiile aduse în spaţiul public. Sinceritatea şi simplitatea în exprimare sunt de folos uneori. Ele dau o pată de culoare în cadrul unui cenaclu.

Altruist cum îl cunoaşteţi probabil, Cornel Burcea a înmânat lui Gheorghe Molnar, un prieten al cenaclului, un susţinător înflăcărat al sportului sătmărean, o fotografie – tablou cu echipa de fotbal Olimpia Satu Mare din anii 1970.

Alături de cei menţionaţi, printre participanţi mai menţionăm pe: artista plastică Cristina Gloria Oprişa, Mihai Sas, Adrian Francisc Munteanu, Nicolae Pop, Aurel Pop, Lia Koka, Clara Ambrusyter, Marius Toduţ, Gheorghe Munteanu, Claudia Vulturescu, Cătălin Sălăjan, Dana Criste ş.a.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with