Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Porcii se vând cel mai bine prin Mica Publicitate Informaţia Zilei

Scris de Ioan Aniţaş, 12 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Porci la Livada

Porci la Livada

Greutatea porcului viu se poate determina şi fără cântar, cu o bună aproximaţie

Rubrica de Mică Publicitate a cotidianului Informaţia Zilei este tot mai bogată în ceea ce priveşte ofertele de porci graşi. Asta şi ca urmare a faptului că de aproape doi ani sunt închise târgurile pentru această specie.

Cum suntem în perioada premergătoare Crăciunului, o serie de sătmăreni care îşi permit, în special cei de la ţară, care au crescut vreme de aproape un an unul sau mai mulţi porci, sacrifică cel puţin unul pentru consumul familiei. Diferenţa rămâne pentru vânzare.

Cine a trecut în ultima săptămână prin o serie de localităţi ale judeţului, mai ales la sfârşit de săptămână, cu siguranţă a avut posibilitatea de a vedea sacrificări de porci. În localităţi precum Băbăşeşti şi Apa, ca să dăm doar două exemple, porcii sunt scoşi la stradă, în special pe podul din faţa casei, pentru pârlire şi apoi tranşare în părţi anatomice – spată, şuncă, cotlet, costiţe, slănină ş.a.

Desigur, sunt demersuri care preced realizarea preparatelor tradiţionale, catalogate de cei în cauză ca fiind mai sănătoase şi mai apetisante comparativ cu cele care se regăsesc în galantarele magazinelor mari sau mici.

Oferte suplimentare din partea vânzătorilor

Într-un număr anterior al ziarului nostru, am prezentat preţurile de vânzare a porcilor graşi în diverse judeţe din ţară. Ceea ce este sigur: la noi în judeţ, grăsunii cu greutăţi sensibil apropiate de 100 de kilograme se vând la 10 lei/kilogramul în viu. Animale recondiţionate – scroafe sau vieri, ori porci cu greutăţi de peste 180 – 200 de kilograme, se vând şi la 8 lei/kilogramul în viu.

Se cuvine menţionat faptul că în urmă cu câţiva ani un cetăţean din Cidreag, comuna Porumbeşti, a sacrificat un porc în greutate de peste 500 de kilograme, iar un altul din Crişeni, comuna Craidorolţ, a fost obligat să dărâme o parte din coteţ pentru a scoate spre sacrificare un porc în greutate de aproximativ 450 de kilograme.

Desigur, aici facem referire la câteva recorduri ale „cincinalului” trecut, despre care am aflat şi noi. Chiar le-am văzut.

 

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 13 decembrie.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 13 decembrie 2017, ora 09:39

    Sarbatorile de iarna trebuie cinstite asa cum se cuvine,.., fara cel putin un Porc ( chiar si beat …) nu se poate ,…, strica rangul familiei !….

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.