Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Porcii se vând cel mai bine prin Mica Publicitate Informaţia Zilei

Scris de Ioan Aniţaş, 12 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Porci la Livada

Porci la Livada

Greutatea porcului viu se poate determina şi fără cântar, cu o bună aproximaţie

Rubrica de Mică Publicitate a cotidianului Informaţia Zilei este tot mai bogată în ceea ce priveşte ofertele de porci graşi. Asta şi ca urmare a faptului că de aproape doi ani sunt închise târgurile pentru această specie.

Cum suntem în perioada premergătoare Crăciunului, o serie de sătmăreni care îşi permit, în special cei de la ţară, care au crescut vreme de aproape un an unul sau mai mulţi porci, sacrifică cel puţin unul pentru consumul familiei. Diferenţa rămâne pentru vânzare.

Cine a trecut în ultima săptămână prin o serie de localităţi ale judeţului, mai ales la sfârşit de săptămână, cu siguranţă a avut posibilitatea de a vedea sacrificări de porci. În localităţi precum Băbăşeşti şi Apa, ca să dăm doar două exemple, porcii sunt scoşi la stradă, în special pe podul din faţa casei, pentru pârlire şi apoi tranşare în părţi anatomice – spată, şuncă, cotlet, costiţe, slănină ş.a.

Desigur, sunt demersuri care preced realizarea preparatelor tradiţionale, catalogate de cei în cauză ca fiind mai sănătoase şi mai apetisante comparativ cu cele care se regăsesc în galantarele magazinelor mari sau mici.

Oferte suplimentare din partea vânzătorilor

Într-un număr anterior al ziarului nostru, am prezentat preţurile de vânzare a porcilor graşi în diverse judeţe din ţară. Ceea ce este sigur: la noi în judeţ, grăsunii cu greutăţi sensibil apropiate de 100 de kilograme se vând la 10 lei/kilogramul în viu. Animale recondiţionate – scroafe sau vieri, ori porci cu greutăţi de peste 180 – 200 de kilograme, se vând şi la 8 lei/kilogramul în viu.

Se cuvine menţionat faptul că în urmă cu câţiva ani un cetăţean din Cidreag, comuna Porumbeşti, a sacrificat un porc în greutate de peste 500 de kilograme, iar un altul din Crişeni, comuna Craidorolţ, a fost obligat să dărâme o parte din coteţ pentru a scoate spre sacrificare un porc în greutate de aproximativ 450 de kilograme.

Desigur, aici facem referire la câteva recorduri ale „cincinalului” trecut, despre care am aflat şi noi. Chiar le-am văzut.

 

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 13 decembrie.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 13 decembrie 2017, ora 09:39

    Sarbatorile de iarna trebuie cinstite asa cum se cuvine,.., fara cel putin un Porc ( chiar si beat …) nu se poate ,…, strica rangul familiei !….

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.