Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Populaţia şcolară din Bârsău de Sus scade an de an

Scris de Vasile Nechita, 25 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Zilele trecute, am avut prilejul să intru pentru întâia oară pe poarta Şcolii Gimnaziale Bârsău de Sus. Aveam să întâlnesc acolo o clădire modernă, la fel cum sunt casele localnicilor şi celelalte instituţii din comună.

De la directorul Constantin Nicolae Por, dar şi din monografia comunei, aflăm că Şcoala nouă din Bârsău de Sus a fost construită în anii 1975/1976. Are patru săli de clasă, o sală profesorală, un cabinet pentru director, un laborator de fizică-chimie şi două săli. După o mai recentă reabilitare, a urmat extinderea corpului cu etaj cu încă patru săli de clasă. Dacă mai amintim şi introducerea încălzirii centrale în toate corpurile de clădiri din şcoală şi noul grup sanitar din interiorul clădirii cu etaj, constatăm că s-a produs un reviriment în infrastructura învăţământului local.
Mai recent, în 2015, a avut loc evaluarea externă a Şcolii Gimnaziale Bârsău de Sus, realizată de experţi ARACIP, fiind acreditată pe o perioadă de 5 ani.

Sute de săteni muncesc în străinătate

Aminteam mai sus de casele frumoase din comună. Ei bine, acestea amintesc de o perioadă de prosperitate, când numeroşi săteni lucrau la fabrica de sticlă din Poiana Codrului. Odată cu închiderea acelei fabrici, singura şansă a sătenilor a fost să-şi caute de lucru în străinătate. Cei mai mulţi au ales Spania, începând cu Brunete, localitate înfrăţită cu Bârsău de Sus, după cum ne informează o inscripţie de la intrarea în comună. Primarul Traian Ciurdaş estimează la circa 500 numărul locuitorilor care îşi caută norocul pe alte meleaguri.
Se mai construiesc case şi în prezent, dar localnicii se bucură de ele doar în perioada concediilor. Mai mult decât atât, unii şi-au dus cu ei şi copiii, o altă cauză a scăderii populaţiei şcolare din comună.

Natalitatea este în scădere

La fel ca mai peste tot în ţară, şi în comuna Bârsău, natalitatea scade an de an. Această tendinţă se reflectă în efectivele tot mai reduse de elevi. Statistica ultimilor trei ani este cât se poate de grăitoare: 230 – 218 – 202 elevi în anul curent, după cum aflăm de la Ioan Călin Coşar, secretarul şcolii.
A apus demult vremea când Şcoala de Arte şi Meserii funcţiona cu clasele I-XI. Într-o primă etapă, s-a desfiinţat şcoala din Bârsău de Jos, iar de la anul aceeaşi soartă o va împărtăşi şi grădiniţa. Deocamdată 11 copii fac naveta la şcoala din localitatea reşedinţă de comună. Dar la anul va începe construcţia unei grădiniţe (cu finanţare de la Banca Mondială), care în prezent funcţionează în regim simultan, cu cele trei grupe având în total doar opt preşcolari. În aceste condiţii, şi Grădiniţa din Bârsău de Jos va împărtăşi soarta şcolii, adică se va desfiinţa, iar micuţii vor face naveta la Bârsău de Sus.

O şansă pentru absolvenţii de gimnaziu

Există şi o veste bună pentru şcolarii bârsăuani. Din 2014, în comuna învecinată Fărcaşa, s-a înfiinţat o şcoală profesională cu sistem de învăţământ dual. Acolo fac naveta unii dintre elevii care promovează ciclul gimnazial pentru a se califica în meserii care se cer în zonă: sudor şi operator maşini cu comandă numerică.
Desigur, elevii mai studioşi aleg să facă naveta la licee din Baia Mare. Dintre absolvenţii de liceu din comună, 12 sunt studenţi (opt în Baia Mare, iar patru în Cluj-Napoca).

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.