17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Populaţia de cerbi lopătari din Pădurea Noroieni a scăzut drastic în ultimii ani

Scris de Ioan Aniţaş, 05 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Într-un număr anterior al ziarului nostru scriam despre scăderea considerabilă a numărului viperelor din Pădurea Noroieni. Iată că potrivit unor informaţii obţinute din surse demne de încredere, este în scădere îngrijorătoare şi populaţia de cerbi lopătari din aceeaşi pădure.

Cerbul lopătar face parte din genul Dama. Cerbii din genul Dama produc coarne „lăţite”, sunt lipsiţi de părul lung de pe gât în perioada boncănitului şi nu prezintă canini în maxilarul superior.

Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) şi până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roşcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă şi pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăieşte 15-18 ani în libertate şi 20-25 în captivitate.

Cu zeci de ani în urmă, acest cerb era fala Pădurii Noroieni. Iată că urmare a consanguinizării, a braconajului, dar şi a atacurilor câinilor vagabonzi, populaţia din această pădure este în scădere drastică.

Infuzia de sânge s-ar impune de urgenţă pentru a nu dispărea această specie.

Există zvonuri potrivit cărora anumite asociaţii de vânătoare intenţionează să populeze cu cerb lopătar alte fonduri de vânătoare din judeţ.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.