Image 1
Image 2

Popa (BNR): Pensiile majorate cu 40% şi alte cheltuieli fără susţinere ar duce deficitul la 11%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri din România, Cristian I. Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a ar[tat c[ intrarea în plată a pensiilor majorate cu 40%, dar şi a altor cheltuieli care nu au susţinere bugetară, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%.

“Ne jucăm cu focul şi acum deja iese fum. Cred că începe să se vadă flacăra focului şi cred că începem să ne ardem puţin la degete şi mă refer aici la subiectul deficitului public. Eu cred, sincer, că deficitul este elefantul din camera cu porţelanuri în această perioadă. Intrarea în plată a pensiilor crescute cu 40%, dar şi alte cheltuieli care nu au susţinere bugetară, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%. Este o cifră avansată de un grup de experţi din Banca Centrală, este un record absolut şi într-un context pandemic şi, desigur, este complet nesustenabil (…) Există şi riscul agenţiilor de rating care ar putea să aştepte să vadă legea promulgată (de majorare a pensiilor) înainte de a lua o decizie în ceea ce ne priveşte, de a ne coborî la statutul de nerecomandabil investiţiilor sau nu. S-ar putea să nu aibă răbdare. Cred că indisciplina fiscală pe care am arătat-o în ultimii ani nu ne ajută, iar toate cele trei agenţii vor face un review la final de an. Eu cred că dacă va fi promulgată legea pensiilor vom fi downgradaţi, ne-au spus-o chiar şi ei, public”, a avertizat Popa.

Oficialul BNR a subliniat, totodată, că, deşi deficitul bugetar a crescut în toate ţările, diferenţa faţă de România este că acestea nu s-au angajat la cheltuieli permanente, repetate an de an: “Majoritatea ţărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, pentru măsuri de redresare economică, însă nu s-au angajat la cheltuieli permanente, repetate an de an. Nu trebuie să uităm că am intrat în pandemie cu cel mai mare deficit din Europa, peste limita impusă de Comisia Europeană, şi eram deja în procedură de deficit excesiv”.

1 comentariu

  1. Dar salariile nesimtite al celor de la BNR au sustinere bugetara ?. Ia taiati-va salariile la jumatate si sa vedeti cum scade deficitul !. In ultimii ani inclusiv cea de criza BNR-ul si-a dublat veniturile in comparatie cu bancile din Europa de Vest ale caror venituri au stagnat sau a crescut putin. BNR-ul mulge pe romani pt. ca i se permite sa-si faca de cap dupa placul si muschii lui !!!. BNR-lui lipseste un Viktor Orban care sa-i puna la respect (!!!) fata de cetateni !.

Lasă un răspuns

Connect with