Image 1
Image 2

Pompierii trag un semnal de alarmă: în ultimele două săptămâni, în judeţ au avut loc 17 incendii de vegetaţie

Incendii dese de vegetatie in ultimele saptamani in judet
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Incendii dese de vegetatie in ultimele saptamani in judet
Incendii dese de vegetatie in ultimele saptamani in judet

De la sfârșitul lunii februarie, pompierii militari sătmăreni împreună cu pompierii voluntari au intervenit pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza județului Satu Mare, ne informează ISU Satu Mare.

Ca urmare a acestui fapt, pompierii trag un semnal de alarmă: “Pericolul de propagare la gospodării, punerea oamenilor și animalelor în pericol, efectul dăunător asupra mediului și asupra solului și multe alte neajunsuri, nu sunt înțelese de cei care aleg să își igienizeze terenurile prin incendiere. Noi nu vă spunem să nu mai faceți asta, ci doar să respectați prevederile legale și să țineți cont de măsurile pe care trebuie să le luați după ce ați obținut acordurile și aprobările necesare!”

Utimul incendiu de vegetație din județ a avut loc marți, 12 martie, la intrarea în localitatea Vetiș. La stingerea acestuia au participat pompieri voluntari din Vetiș dar și pompieri militari de la ISU Satu Mare.
Vă reamintim că pentru arderea unei miriști trebuie anunțate nu mai puțin de 7 instituții și agenții: Primărie, Protecția Mediului, Garda de Mediu, Pompieri, Unitatea Fitosanitară, APIA, ANANP. Pe de altă parte, arderea terenurilor este interzisă în general, însă poate fi aprobată în anumite condiții.

Potrivit protecției mediului, incendierea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase determină pe de o parte creşterea poluării aerului prin creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi scăderea biodiversităţii prin moartea unor specii de floră şi faună sălbatică.

Acte necesare la arderea miriștii

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare poate emite, la solicitarea deţinătorilor legali de terenuri, acceptul pentru arderea miriştii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase pe baza următoarelor acte: act doveditor de la Direcţia Fitosanitară Satu Mare privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării, care să specifice că arderea miriştei se impune ca o măsură de carantină fitosanitară;

copie după permisul de lucru cu focul eliberat de către serviciul public voluntar pentru situaţii de urgenţă de pe raza unităţii administrative teritorială locală; notificare către GNM -Comisariatul Judeţean Satu Mare; notificare din partea APIA care prevede condițiile sau interdicțiile privind arderea miriștii și resturilor vegetale; un plan de încadrare a parcelelor în care se vor arde miriştea în raport cu ariile naturale protejate existente în judeţul Satu Mare; acolo unde este cazul, obţinerea avizului administratorului (ANANP) ariilor naturale protejate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with