Image 1
Image 2

Update: Joi a izbucnit încă un incendiu de vegetaţie la Micula

incendiu de vegetatie uscata in judetul Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
incendiu vegetatie Nisipeni
incendiu vegetatie Nisipeni

Update: Joi, în jurul orei 14.30, am fost anunţaţi că pe marginea drumului Nisipeni – Micula arde o mirişte. Flăcările sunt atât de mari încât se văd din centrul satului Nisipeni. Agricultorii care au terenuri în zonă sunt îngroziţi că focul ar putea să se extindă la porumbul pe care îl au.

În cursul zilei de miercuri, 2 septembrie, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare a intervenit pentru limitarea şi stingerea unui număr de 7 incendii manifestate în spaţii deschise.

Urgenţele au fost anunţate prin apelul pe numărul unic 112, fiind semnalate în decurs de 10 ore, începând de ieri după-amiază.

Pompierii au intervenit prompt pentru lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată izbucnite pe raza localităţilor Negreşti Oaş (două incendii – au ars aproximativ cinci hectare de vegetaţie uscată, un saivan de oi şi aproximativ 40 panouri din lemn);  Prilog Vii (au ars aproximativ două hectare de vegetaţie uscată); Vama (au ars aproximativ 50 hectare de vegetaţie uscată); Noroieni (au ars aproximativ 25 hectare de vegetaţie uscată); Tur (au ars aproximativ 50 hectare de vegetaţie uscată) şi Tătărăşti (au ars aproximativ 20 hectare de vegetaţie uscată).

Pompierii au localizat şi lichidat incendiile cu operativitate, împiedicând propagarea acestora şi reuşind, astfel, să salveze bunuri de o valoare considerabilă.

          Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentele au fost, cel mai probabil, rezultatul provocării focului deschis în spaţii deschise.

Având în vedere că cele mai multe incendii semnalate în decursul lunii trecute, au fost de vegetaţie uscată, (un număr record de 59 de incendi) reamintim cetăţenilor că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

În acest sens, transmitem cetăţenilor care întreprind acţiuni de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată, următoarele măsuri specifice :

•Izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;

•Executarea arderii numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt;

•Parcelarea miriştilor în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate;

•Supravegherea arderii până la finalizarea ei.

2 comentarii

  1. Cei ce ard miristile trebuie sa stie ca aceasta metoda de inlaturare a resturilor vegetale se intoarce inzecit impotriva lor, toata microflora din stratul superficial al solului este distrusa iar microorganismele din acest strat nu-si mai exercita rolul de transformare a compusilor minerali in compusi organici accesibili plantelor. Cine sa aiba aceste cunostinte care ar trebui sa fie puse la dispozitia fermierilor daca in fruntea DIRECTIEI AGRICOLE acum ca si in ultimii ani se gaseste un absolvent al stiintelor agricole LA FARA FRECVENTA si cu lucrare de doctorat mai habarnista si mai compromitatoare decat a lui Victor Ponta.

Lasă un răspuns