Image 1
Image 2

Pompieri și voluntari sătmăreni au donat miercuri sânge

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În nenumărate rânduri v-am atras atenția cu privire la faptul că Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare se confruntă cu o lipsă acută de sânge, în timp ce în spitale mii de oameni se luptă pentru viaţa lor, aşteptând sângele de care au atâta nevoie.

În ajutorul acestor pacienţi au sărit de această dată pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Someș Satu Mare. Aceştia s-au mobilizat exemplar, iar miercuri, 17 iulie, s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare, pentru a dona. De această dată, pompierilor militari li s-au alăturat și voluntarii din cadrul instituției.

Nu este un caz izolat ca pompierii să dea dovadă de spirit civic prezentându-se la Centrul de Transfuzii Sanguine, întrucât aceștia se numără printre donatorii care se prezintă în mod regulat la centru, continuând să fie adevărați eroi și înafara programului de muncă.

Vă reamintim că printre beneficiile donatorilor se numără un set de analize care constă în bolile transmisibile prin sânge precum hepatita B şi C, HIV-ul, sifilisul, un set de analize heumoleucogramă completă şi un alt set de biochimie care cuprinde peste 25 de analize, iar pe lângă analize, donatorii mai primesc 7 tichete de masă. Toate acestea, la un laborator privat ar însuma peste 600 de lei. De asemenea, angajaţii care donează beneficiază de o zi liberă. Beneficii există şi pentru organismul uman. Donarea de sânge le este foarte benefică hipertensivilor, iar mulţi hipertensivi donează tocmai pentru a-şi regla tensiunea.

Orice persoană care a împlinit 18 ani şi este relativ sănătoasă, mai exact să nu fi avut antecedente ale hepatitei, sifilisului, malariei, TBC-ului sau boli neuro-psihice, se poate prezenta la centru.

De asemenea, trebuie să aibă o tensiune arterială de minim 110 cu 70, greutatea să fie de minim 50 de kg şi o hemoglobină la bărbaţi de minimum 13,5 iar la femei de minimum 13. Dacă donatorul are peste 50 de ani, acesta trebuie să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să rezulte faptul că este apt de donare.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with