Anul 2016 s-a dovedit capricios pentru majoritatea bazinelor pomicole din judeţ, mai ale în cazul livezilor în care nu s-a făcut irigarea pentru a combate efectele nedorite ale secetei. Un rol major în diminuarea producţiei de fructe l-a avut şi vremea rece din primăvară, alături de căderile de grindină în anumite zone ale judeţului. În asemenea condiţii, o serie de fructe au devenit nevalorificabile pentru consum, fiind transformate în materie primă pentru producerea rachiurilor naturale din fructe.
Discuţiile avute cu mai mulţi pălincaroşi din judeţ ne-au dus la concluzia că au fost fructe puţine, fapt ce nu înseamnă că au fost mai bune decât în anii precedenţi, la care s-au raportat. Aşa cum se ştie, dacă în perioada de toamnă – vară, acolo unde sunt cireşe multe, spre exemplu în zona Certeze, dar şi unde sunt fructe timpurii care din diverse motive devin borhot – piersici, caise, pălinciile funcţionează sporadic.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
1 comentariu
Cred ca “palincarii” ar fi un cuvant mai potrivit in loc de “palincarosii”